Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνέρχεται η ΚΕ σε κλίμα αντιπαράθεσης

Εικόνα αντιπαράθεσης φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, η οποία θα προετοιμάσει το συνέδριο του ερχόμενου Μαρτίου και αναμένεται να επικυρωθούν από την "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα τα κείμενα "επανίδρυσης" του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα αντιπαράθεσης ενισχύθηκε χτες, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τρία κείμενα της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", τα οποία, όπως έλεγαν οι συντάκτες τους, με τη λήξη των εργασιών της συνόδου της ΚΕ, το Σάββατο, θα τεθούν σε ψηφοφορία, αντιπαραθετικά προς τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας του ΕΓ.

Συγκεκριμένα, η "εσωκομματική αντιπολίτευση" στο πρώτο κείμενο παρουσιάζει 20 πολιτικές θέσεις (αποτελεί απάντηση στο κείμενο πολιτικών θέσεων που ενέκρινε η πλειοψηφία του ΕΓ), στο δεύτερο κείμενο καταγράφει τις δικές της θέσεις σχετικά με το νέο Καταστατικό και στο τρίτο κείμενο, που τιτλοφορείται "Οι δικές μας ιδέες", προχωρά σε ξεχωριστή εισήγηση προς το 5ο Συνέδριο (αποτελεί απάντηση στο σχέδιο Διακήρυξης που επεξεργάστηκε ο Κ. Σημίτης).

Ενδεικτικό της κατάστασης "ελεγχόμενης σύγκρουσης" - προς το παρόν - που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι το ακόλουθο κομμάτι από το κείμενο των 20 πολιτικών θέσεων της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", που συντάκτης τους φέρεται ο Π. Οικονόμου:

"Η παρέκκλιση - σημειώνεται - του κυβερνητικού έργου από το προεκλογικό πρόγραμμα και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου δημιουργεί σύγχυση στο λαό και τη λαϊκή μας βάση. Το αποτέλεσμα της σύγχυσης είναι η διαπιστωμένη συρρίκνωση της επιρροής μας και η αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης. Είναι αναγκαίος ο άμεσος αναπροσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής ώστε να εναρμονιστεί με το πρόγραμμά μας. Αυτός είναι ο δρόμος της συνέπειας και της νίκης. Αντιθέτως, η επιμονή στη σημερινή στρεβλή πορεία οδηγεί στην πολιτική και εκλογική αποτυχία... Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά και απερίφραστα οποιαδήποτε ανορθόδοξη μεθόδευση με πρόσχημα την αποτροπή της αποτυχίας και της ήττας". Και καταλήγει: "Επιλογές όπως οι πρόωρες εκλογές ή οι χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα οδηγούσαν σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα"... Επίσης, στο εν λόγω κείμενο περιλαμβάνονται επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και στο Κυπριακό, ζητείται ακύρωση των... ευρέων ιδιωτικοποιήσεων, καταγγέλλεται το Μάαστριχτ, αλλά ταυτόχρονα υμνείται το "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι"...

Η χτεσινή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να επιβεβαιώσει, με τους λιγότερους δυνατούς τριγμούς την κυριαρχία του εντός του ΠΑΣΟΚ. Τροφοδοτεί, δε, τα σενάρια που θέλουν να κατέρχεται και έτερος υποψήφιος, πέραν του πρωθυπουργού, για τη διεκδίκηση της προεδρίας στο συνέδριο, ενώ θα πρέπει να προστεθούν οι τριβές που προκαλούν μεταξύ των διαφόρων πτερύγων του ΠΑΣΟΚ οι καταγγελίες για παράνομες εγγραφές μελών, ώστε να παραχαραχτούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στο συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιευκρίνιστη παρέμενε μέχρι χτες βράδυ η στάση που θα τηρήσει η πλευρά Τσοχατζόπουλου στις ψηφοφορίες. Στελέχη του κλίματος Τσοχατζόπουλου - ο οποίος προσανατολίζεται στην παρουσίαση συνολικής πλατφόρμας θέσεων στο πλαίσιο της ΚΕ - έλεγαν ότι δε γνώριζαν την ύπαρξη των κειμένων της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημοσιοποίησή τους υπήρξε "μίνι - σύσκεψη" μεταξύ συνεργατών του υπουργού Αμυνας για να καθοριστεί η στάση τους. Ας σημειωθεί ότι σε παρόμοια κατάσταση πριν μερικούς μήνες η πλευρά Τσοχατζόπουλου "τριχοτομήθηκε" κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ