Ξεκινά από τις 4 Γενάρη σε τέσσερις νομούς της χώρας το νέο σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας για τα αγροτεμάχια με προοπτική επέκτασης σε όλη τη χώρα το α' τρίμηνο του 1999. Στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Οικονομικών η αναπροσαρμογή των βασικών παραγόντων του νέου συστήματος
Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των - εκτός σχεδίου πόλης - έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για πίνακες που μπορεί μεν να αφορούν κατ' αρχήν τις μεταβιβάσεις αυτών των ιδιοκτησιών, ωστόσο από την πρώτη ανάγνωση της σχετικής εγκυκλίου εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, ότι κρύβονται αρκετές παγίδες. Ετσι, οι διάφοροι δείκτες - παράγοντες που αθροίζονται, προκειμένου να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες των αγροτεμαχίων, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμοστούν με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, γεγονός που σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, να αναπροσαρμόζει τις τιμές αυτές, ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες, ή άλλους συγκυριακούς παράγοντες.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά από τις 4 Γενάρη, σε τέσσερις νομούς της χώρας: στους νομούς Αργολίδας, Λάρισας, Γρεβενών και Καστοριάς και, όπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα, μέσα στο α τρίμηνο του 1999.
Το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των αγροτεμαχίων, βασίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα, τριών βασικών παραγόντων και πληθώρας συντελεστών, οι οποίοι προσαρμόζονται στους βασικούς αυτούς παράγοντες. Αρα το πρώτο βασικό συμπέρασμα είναι ότι για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου, ο ιδιοκτήτης της γης θα αναγκαστεί να προσφύγει σε συμβολαιογράφο, έναντι βέβαια αμοιβής. Το βασικό βέβαια για το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι με το νέο σύστημα θα προσδιορίζεται πλέον η φορολογητέα αξία των ακινήτων, και άρα ο καταβληθείς φόρος σε περίπτωση μεταβίβασης (αγοραπωλησία, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ). Γίνεται, επίσης, ένα ακόμα βήμα στη δημιουργία του περιουσιολόγιου, ενώ οι νέες τιμές θα ληφθούν σαν βάση για τον προσδιορισμό του Φόρου της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Βασικές έννοιες του νέου τρόπου υπολογισμού του νέου συστήματος είναι η Βασική Αξία Γης, η Οικοπεδική Αξία και η Αξία Δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης. Από το άθροισμα των τριών αυτών παραγόντων προκύπτει η Συνολική Αντικειμενική Αξία της Γης.
Ετσι αν έχουμε να υπολογίσουμε τη Βασική Αξία 10 στεμμάτων στο νομό Λάρισας, με αρχική εκτίμηση 200.000 δραχμές το στρέμμα, τότε το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται: α) με τον συντελεστή περιοχής: Στις πεδινές περιοχές (στον πίνακα π) εφαρμόζεται συντελεστής 1,25, στις ημιορεινές 1 (η), και στις ορεινές 0,62 (ο).
β) Συντελεστή χρήσης αν υπάρχει πολυετή καλλιέργεια ελιών επιβάλλεται συντελεστής 1,4, ενώ στις λοιπές δεντροκαλλιέργειες και στα αμπέλια συντελεστής 1,6. Αν, επίσης, η έκταση είναι και αρδευόμενη επιβάλλεται συντελεστής 1,8. Στις μονοκαλλιέργειες εφαρμόζεται συντελεστής 1.
Αντίθετα, αν η έκταση έχει χαρακτηριστεί βοσκότοπος τότε εφαρμόζεται συντελεστής 0,25.
Στην περίπτωση δηλαδή των 10 στεμμάτων στη Λάρισα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί πεδινά, αρδευόμενα και καλλιεργείται αμπέλι, τότε η Βασική Αξία προκύπτει από το γινόμενο: 200.000 ανά στρέμμα επί 10 στέμματα επί 1,25(συντελεστής περιοχής) επί 1,6 (συντελεστής χρήσης), επί 1,8 (συντελεστής αρδευόμενης έκτασης).
Ανάλογα με το είδος του κτίσματος εφαρμόζονται οι ακόλουθοι συντελεστές.Συντελεστής χρήσης κτίσματος,ο οποίος ξεκινά από 0,65 για αθλητικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτήρια μέχρι και 1,2 για κτίρια επαγγελματικής στέγης.
Συντελεστής ειδικών συνθηκών που αφορά την παλαιότητα του κτίσματος, αν έχει συνδεθεί με ηλεκτρικό, ύδρευση κλπ.
Συντελεστές υπάρχουν επίσης και για τις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια βρίσκονται κοντά σε δημοτικό, κοινοτικό, εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο, αν είναι κοντά σε θάλασσα κλπ.