Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς κυβέρνηση "εθνικής ενότητας";

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αυξημένες μοιάζουν οι πιθανότητες του Γιαλίμ Ερέζ να σχηματίσει κυβέρνηση, "ξαναμοιράζοντας την τράπουλα" στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Ερέζ επιφύλαξε μια "έκπληξη": συμπεριέλαβε στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης το Κόμμα της Αρετής, συναντώντας χθες τον Ρετσάι Κιουτάν. Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε αμέσως μετά - τις μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο - εξέφρασε την "πεποίθηση" ότι θα μπορέσει "να σχηματίσει μία κυβέρνηση και (...) θα λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους".

Το σενάριο που ο Ερέζ μοιάζει να σκέπτεται υποστηρίζεται από τους βιομηχάνους, ενώ δεν αποκλείεται να υποστηριχτεί (κάτι κατά πολύ σημαντικότερο) και από τους πανίσχυρους στρατηγούς, καθώς θα περιληφθούν μεν οι ισλαμιστές στην κυβέρνηση, αλλά αφού θα είναι "οικουμενική" προβλέπεται"ουδετεροποίηση" των πολιτικών τους.

"Δεν επιδιώκω έναν απλό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όλων των σχηματισμών που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο", σχολίασε ο 54χρονος απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Ο πρώην "επιτυχημένος" επιχειρηματίας Ερέζ δήλωσε ότι θα έχει ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, πιθανώς την προσεχή εβδομάδα, και μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει κατάλογο των υπουργών του στον Ντεμιρέλ.

Από την πλευρά του ο Κιουτάν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο Ερέζ "μας ενημέρωσε για τις αρχές πάνω στις οποίες προσπαθεί να βασίσει την κυβέρνησή του... Θα ανακοινώσουμε δημοσίως την άποψή μας, αφού συζητήσουμε στους κόλπους των ηγετικών οργάνων του κόμματός μας και μετά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών".

Ο Ερέζ "υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και ότι αναζητεί μία εθνική συνεννόηση. Συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις", πρόσθεσε ο ηγέτης του κόμματος Ευημερίας, το οποίο "απαγορεύτηκε" (Γενάρης/Φλεβάρης του 1998) από το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή "απειλούσε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους".

Ο Ερέζ συνεχίζει τον πρώτο γύρο των συνομιλιών του με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Εχει "εξασφαλισμένη", σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη στήριξη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιλμάζ και του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Σε περίπτωση που καταφέρει πράγματι να αποσπάσει τη στήριξη των Ισλαμιστών, θεωρείται βέβαιο ότι θα προστρέξει να δώσει υποστήριξη και η Τανσού Τσιλέρ, η ηγέτης του Κόμματος Ορθού Δρόμου - που αρνήθηκε ακριβώς γι' αυτό να στηρίξει το σχήμα που πρότεινε ο Ετσεβίτ.

Γιατί τόσος θόρυβος, αφού αυτή η κυβέρνηση - υποτίθεται ότι - στόχο έχει να οδηγήσει απλώς τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (την 18η Απρίλη του 1999); Διότι ο Ερέζ δεν προτίθεται να διαδραματίσει απλώς "υπηρεσιακό" ρόλο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Σαμπάχ, ο Ερέζ σκοπεύει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και μάλιστα, αφού δε θα έχει να υπολογίσει το προσωπικό πολιτικό κόστος από αυτές τις μεταρρυθμίσεις - μέρος των οποίων είχε συμφωνήσει η Τσιλέρ το 1996 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Γιλμάζ είχε "προχωρήσει" νωρίτερα εφέτος...

"Πίστωση" στον Ερέζ, λένε αναλυτές, δίνει και μια δήλωση του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ότι δηλαδή εάν μέχρι τις 10 Γενάρη δεν έχει λάβει την απαιτούμενη στήριξη ο εντολοδόχος, δε θα προχωρήσει στο διορισμό κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα...


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ