Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραμύθια στη σκηνή και στο χαρτί

Το χριστουγεννιάτικο όνειρο της μικρής Κλάρας, που μεταμορφώνει τον άψυχο καρυοθραύστη σε πρίγκιπα, ξετυλίγοντας ένα μαγευτικό ταξίδι στη χώρα της φαντασίας, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μικροί και μεγάλοι, σήμερα και αύριο, στο "Παλλάς" (Βουκουρεστίου 1). Για δυο μέρες η σκηνή του θεάτρου μεταμορφώνεται σ' ένα χώρο μαγείας για να φιλοξενήσει τον "Καρυοθραύστη" του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι,που παρουσιάζουν τα Μπαλέτα της Οπερας του Ντονιέτσκ.Κορυφαίοι χορευτές, όπως ο ελληνικής καταγωγής Βαντίμ Πίζαρεφ και η Ινα Ντοροφέγιεβα θα "ξεναγήσουν" μέσα από τρεις παραστάσεις (σήμερα μια παράσταση, στις 8μμ και αύριο δύο, στις 11.30πμ και 8μμ) στον κόσμο του παραμυθιού και της φαντασίας. Η ιστορία του "Καρυοθραύστη" βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χόφμαν "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των ποντικιών", που διασκεύασε ο Αλέξανδρος Δουμάς, χορογράφησε για πρώτη φορά ο Μάριους Πετιπά, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι, μετά από παραγγελία του θεάτρου "Ιμπέριαλ Μπαλέ" της Αγ. Πετρούπολης. Πανέμορφο χριστουγεννιάτικο παραμύθι ο "Καρυοθραύστης", συναρπάζει χάρη στη μελωδική μουσική γραφή του Τσαϊκόφσκι, ενώ αποτελεί έργο - σταθμό στην τέχνη του κλασικού χορού.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 7.000 και 4.000 δραχμές (τα δεύτερα για τα παιδιά μέχρι 12 ετών).

  • Γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής με ένα κλασικό παραμύθι, τον "Πινόκιο",να γίνεται χορευτική περιπέτεια. Σήμερα, αύριο και την Κυριακή στις 8.30 το βράδυ, η Αμερικανίδα χορογράφος Κάρολ Αρμιτατζ προτείνει μια σύγχρονη ματιά στη γνωστή ιστορία του "Πινόκιο". Αυτή τη σημερινή εκδοχή του γνωστού παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι,"έντυσε" ο Ζαν Πωλ Γκωτιέ.Οι περιπέτειες ζωντανεύουν σε μουσική Τζιανκάρλο Σκιαφίνι,σκηνικά Αντρέα Μπράντσι και φωτισμούς Ρομπέρτο Βεντούρι.Στους ρόλους εμφανίζονται οι: Αλίνα Στεργιανού, Μαρία Μηλιοπούλου, Σάκης Μπαλτατζής, Γιώργος Μελογιαννίδης κ. ά. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαϊου.
  • Με την ευκαιρία της έκθεσης Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη κυκλοφόρησε από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, μια χαρτοκατασκευή με θέμα την "Περσεφόνη".Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τη δική τους θεατρική σκηνή, συναρμολογώντας τα 6 μέρη του θεάτρου που υπάρχουν μέσα στο φάκελο.
  • Στο θέατρο "Αλίκη", η "Παιδική Αυλαία" θα σας ψυχαγωγήσει με τον μολιερικό "Αρχοντοχωριάτη", σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Ελένη Κουλουριώτη, Θάνος Παπαδόπουλος κ. ά. Ενώ, η Πειραϊκή Σκηνή της "Παιδικής Αυλαίας" του Γ. Καλατζόπουλου παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά "Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά",σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσική. Παίζουν: Γιάννης Τσικής, Νίκος Νικολαϊδης κ.ά.
  • Το παραμύθι του Κάρλο Γκότζι "Η αγάπη και τα τρία πορτοκάλια" παρουσιάζει το "Παιδικό Στέκι" του Εθνικού Θεάτρου,στη Σκηνή "Κατίνα Παξινού",σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη,διασκευή Βασιλικής Σαλούρου - Τροβά,σκηνικά Φίλιππου Παπαγεωργίου,κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα,μουσική διασκευή - σύνθεση Γιάννη Μακρίδη,στίχους τραγουδιών Ανδρέα Κουλουμπή και χορογραφία Πέτρου Γάλλια.Παίζουν: Ελισάβετ Μουταφτζή, Κωστής Μεγαπάνος, Ελένη Καρακάση, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Ιλιάς Λαμπρίδου, Σπύρος Φασιανός κ. ά.
  • "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" του Λιούις Κάρολ,σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Δ. Β. Σεϊτάνη,παρουσιάζεται από το "Θέατρο Νέων",στο "Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας".Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Αγγελου Αγγελή,η μουσική του Νίκου Κυπουργού και οι χορογραφίες της Εφης Καρακώστα.Παίζουν: Αρης Τσαμπαλίκας, Μαρίτα Αμοργιανού, Θωμαϊς Ανδρούτσου, Ευριδίκη Ψαλτίδου κ. ά.
  • Μέσα από το καρύδι, εκτός από το νυφικό της πεντάμορφης του κόσμου, ξετυλίγεται όλη η ομορφιά της Ελλάδας. Πύργοι, χωριά, νησιά, ποτάμια, άνθρωποι, πουλιά, σοφία, γενναιοδωρία, εξυπνάδα (... ). Πρόκειται για το παραδοσιακό παραμύθι "Το νυφικό που χωρούσε ένα καρύδι" (εκδόσεις "Σίγμα"). Κείμενο Μενέλαος Στεφανίδης,ζωγραφιές Φωτεινή Στεφανίδη.
  • Ιστορίες, λογοτεχνήματα, διηγήματα για παιδιά, μικρά και μεγάλα, γραμμένα από το μαγικό χέρι του Γρ. Ξενόπουλου,ένας ολόκληρος παιδικός θησαυρός από το θρυλικό περιοδικό της "Διάπλασης των Παίδων",κυκλοφόρησαν για τα παιδιά, οι εκδόσεις Αδελφών Γ. Βλάσση.
  • Από τις εκδόσεις "Κάστωρ" κυκλοφόρησαν τα βιβλία για παιδιά: Μίσα Ντάμιαν "Οι μήνες συναντήθηκαν!... " (μετάφραση Μαρίας Μούγιαννη) με υπέροχη εικονογράφηση του Ντούσαν Κάλαϊ.Το νορβηγικό λαϊκό παραμύθι "Ανατολικά του Ηλιου και δυτικά της Σελήνης" (μετάφραση Βαγγέλης Ηλιόπουλος) με εικονογράφηση Πάτριν Τζ. Λιντς.Κλοτίλντ Μπερνός "Πάτυ, στρώσε το κρεβάτι!" (εικονογράφηση Σόπα,μετάφραση Πόλυ Βασιλάκη).
  • Ενα από τα πιο αγαπημένα βιβλία των μικρών μας φίλων, είναι το βιβλίο του Φρανκ Μπάουμ "Ο μάγος του Οζ" (εκδόσεις "Αμμος"). Μετάφραση Ερρίκος Μπελιές.Εικονογράφηση Λίζμπεθ Ζβέργκερ.
  • Τη διαφορά ανάμεσα στο "λέω την αλήθεια" και "κρύβω την αλήθεια" μαθαίνει ο μικρός κούνελος στη χαριτωμένη ιστορία του Σου Πόρτερ "Κοιμήσου πριν νυχτώσει" (εκδόσεις "άγκυρα").

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ