Ανακοινώθηκε ότι η ΛΟΚΡΙΤΣ βάζει πόδι στην εταιρία, χωρίς δεσμεύσεις για το πέραν της τριετίας μέλλον της εταιρίας, και πληρώνοντας όσα και όποτε θέλει..., αν τελικά δώσει έστω και μια δεκάρα
Πληθώρα ερωτηματικών, για τις σκοπιμότητες τις οποίες υπηρετούν οι κυβερνώντες στις μυστικές συναλλαγές που έχουν με την αμερικανική πολυεθνική ΛΟΚΡΙΤΣ για την τύχη της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ, προκύπτουν από τις χτεσινές ανακοινώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, Αννας Διαμαντοπούλου, και του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Δ. Παρασκευά, για το προσύμφωνο πώλησης της εταιρίας. Πέρα από το καθεαυτό σκάνδαλο του ξεπουλήματος της μεγαλύτερης - ακόμα - χαρτοβιομηχανίας της χώρας, εντονότατη είναι η αίσθηση ότι πίσω από τους περίπλοκους αριθμητικούς υπολογισμούς, εκείνο που περισσότερο προσπάθησαν οι κυβερνώντες δεν ήταν τόσο να δημοσιοποιήσουν τους όρους πώλησης, αλλά "κάτι" να κρύψουν! Και αυτό το "κάτι" φαίνεται να είναι πολύ σοβαρό και να αγγίζει τα όρια ακόμα και της νομιμότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από μια δεκαετία για το πέρασμα της ΣΟΦΤΕΞ στο δημόσιο δαπανήθηκαν 37 δισ. δρχ., ότι με την τωρινή συναλλαγή παραγράφονται ακόμα κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια, ότι η δέσμευση του αγοραστή είναι να διατηρήσει τη μονάδα μόνο για τρία χρόνια κλπ.
Παρέμβαση για το θέμα έκαναν χτες στη Βουλή οι βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, οι οποίοι ζήτησαν από την αρμόδια υπουργό "να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες τα κείμενα της συμφωνίας και όλων των άλλων σχετικών εγγράφων, που σχετίζονται με τη διαδικασία πώλησης της ΣΟΦΤΕΞ".
Αν επιχειρήσει να συνθέσει κανείς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, η ΣΟΦΤΕΞ φέρεται να πωλείται έναντι 120 εκατ. δολαρίων (περίπου 36 δισ. δρχ. ), εκ των οποίων ο αγοραστής καταβάλλει ως προκαταβολή 7,5 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα τα εξοφλεί μετά από 10 χρόνια. Σε περίπτωση που θέλει να αγοράσει την επιχείρηση τοις μετρητοίς, τότε πρέπει να καταβάλει το ποσό των 11,5 δισ. δραχμών. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι, αντί όλων των παραπάνω, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έκαναν χτες λόγο για "παρούσα αξία της επιχείρησης 11,5 δισ. δρχ.", για τίμημα πώλησης 120 εκατ. δολαρίων και για κάποιο ομόλογο δεκαετίας που θα εκδοθεί και το οποίο θα έχει προεξοφλητικό επιτόκιο 25%. Είναι φανερό ότι με τη δεύτερη διατύπωση, αυτή δηλαδή που ακολούθησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, το σκάνδαλο φαντάζει να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού αυτή την περίοδο τα προεξοφλητικά επιτόκια των αντίστοιχων τίτλων δεκαετίας του δημοσίου είναι στα όρια του 7%!
Πέρα όμως από το εξευτελιστικό τίμημα, όπως κι αν αυτό υπολογιστεί, επί της ουσίας οι αγοραστές δε θα καταβάλουν δραχμή! Τα 7,5 δισ. δρχ. που εμφανίζονται ότι θα καταβάλουν ως προκαταβολή του τιμήματος με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αντισταθμίζονται από τα 5,5 δισ. δρχ. κυκλοφορούντος ενεργητικού της επιχείρησης, που οι αγοραστές δέσμευσαν για λογαριασμό τους και το οποίο ανά πάσα στιγμή είναι ρευστοποιήσιμο. Ακόμα, και από τα 2,5 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλει μελλοντικά σε συνταξιοδοτήσεις ή και αποζημιώσεις εργαζομένων που ενδέχεται να απολυθούν από τον νέο εργοδότη.
Οσο για τους εργαζόμενους, οι αγοραστές - σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις - δεσμεύονται για τη διατήρηση 1.275 θέσεων απασχόλησης και για διάστημα μόλις τριών ετών. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής και προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους αγοραστές, το προσωπικό στη ΣΟΦΤΕΞ μειώθηκε κατά 700 άτομα, ενώ αναμένεται μείωση κατά 400 ακόμη άτομα. Οσο για τη δέσμευση των αγοραστών για τρίχρονη λειτουργία της επιχείρησης, στην πράξη καταργείται επίσης, καθώς τους δίνεται το δικαίωμα να προχωρήσουν από την επομένη της εξαγοράς σε μεταβίβαση μετοχών ή και πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Οι μεθοδεύσεις γύρω από τη ΣΟΦΤΕΞ και η κυβερνητική συναλλαγή με τη ΛΟΚΡΙΤΣ είναι ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, εκτίμηση που ομολογούν ακόμη και παράγοντες του ίδιου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίοι μάλιστα κάνουν λόγο για σύμβαση που μπορεί να προσβληθεί σε πάρα πολλά σημεία. Ακόμη και οι εκπρόσωποι του υπουργείου, όταν χρειάστηκε χτες να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τους όρους πώλησης, κατέφυγαν σε αναφορές περί δύσκολης ιδιωτικοποίησης και επιχείρησης με πολλά προβλήματα και άλλα τέτοια, που θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στη φράση "θέλαμε να την πουλήσουμε και αποδεχτήκαμε ό,τι μας ζήτησαν".
Σε αυτά τα πλαίσια, της αποδοχής των απαιτήσεων των αγοραστών, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση μέσα στο Γενάρη τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δέσμευση για διαγραφή των χρεών της επιχείρησης, για επιστροφή του τιμήματος αλλά και όσων επενδύσεων εμφανίσουν οι αγοραστές ότι έκαναν, στην περίπτωση που δικαιωθεί ο Κεφάλας στα ελληνικά δικαστήρια, καθώς και για, από πλευράς του, κάλυψη των απαιτήσεων του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων σε ποσοστό που δεν καλύπτονται από το προσφερθέν τίμημα. Με την ίδια τροπολογία παρακάμπτεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το επιχείρημα της γραφειοκρατικής καθυστέρησης, ρύθμιση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για το τι η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει, καθώς η όλη διαδικασία γνωστοποίησης της πώλησης και απόφασης της Επιτροπής διαρκεί μόλις 20 μέρες. Το γεγονός δε ότι με την εξαγορά της ΣΟΦΤΕΞ από το συγκεκριμένο όμιλο δεν τίθεται θέμα δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, αρμόδιοι συνδέουν την παράκαμψη με την πιθανή απόκρυψη στοιχείων για την ακριβή ταυτότητα των αγοραστών, που δεν μπορούν να αποκρυβούν βάσει των κανονισμών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να σημειωθεί τέλος ότι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η ολοκλήρωση της συμφωνίας των πιστωτών καθώς και των εργαζομένων, οι οποίοι θα έχουν τριμερή συνάντηση για το θέμα την ερχόμενη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας.