Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ
"Μπίζνες" και μικροπολιτική πάνε παρέα...

"Ακροβασίες" ανάμεσα στην ανάγκη προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και τις "αγκυλώσεις" του παρελθόντος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Θ. Πάγκαλου στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ

Οι αγκυλώσεις και οι μικροπολιτικές του παρελθόντος "θεραπεύονται" άραγε μόνο με "μπίζνες"; Δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς θετική απάντηση στο ερώτημα, ειδικά μετά τη χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου στα Σκόπια.

Οι επαφές του Ελληνα υπουργού με τη νέα κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) "ακροβάτησαν" ανάμεσα στην οφθαλμοφανέστατη ανάγκη για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και τις μικροπολιτικές λογικές, που εμποδίζουν την αντιμετώπιση των "ιστορικών" διαφορών των δύο χωρών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών άκουσε, όχι χωρίς δυσαρέσκεια, τον ομόλογό του Α. Δημητρόφ να εγείρει θέμα σλαβικής μειονότητας στην Ελλάδα, καθώς και το θέμα επιστροφής των περιουσιών, όσων αναγκάστηκαν να φύγουν από την ελληνική Μακεδονία κατά τα χρόνια του Εμφυλίου. Η απάντηση που έδωσε, και μάλιστα δημόσια, ο Ελληνας υπουργός κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Το κόμμα, το οποίο θέλησε να εκπροσωπήσει όσους αυτοαποκαλούνται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, το Ουράνιο Τόξο, είπε ο Θ. Πάγκαλος, σε συνεργασία με κάποιους "σταλινικούς και ομοφυλόφιλους συγκέντρωσε 1.720 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές". Ο αριθμός αυτός των ψηφοφόρων, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, ακόμη κι αν αποτελείται μόνο από ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους Σλαβομακεδόνες, δεν είναι ικανός να συγκροτήσει μειονότητα.

Ο Ελληνας υπουργός, προφανώς ενοχλημένος από την εμμονή της νέας κυβέρνησης να θέσει στις συζητήσεις ευαίσθητα θέματα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, θέλησε να είναι καυστικός, κατά τον τρόπο, άλλωστε, που το συνηθίζει. Ετσι λοιπόν, απαντώντας σε μια ερώτηση, θυμήθηκε τον "σταλινισμό και τον τιτοϊσμό, που δημιουργούσαν τεχνητές μειονότητες, με τις οποίες ασχολούνται ακόμη κακοί γραφειοκράτες και διεστραμμένοι διανοούμενοι". Και για να ξεπεραστεί αυτό το "κακό παρελθόν", ο Θ. Πάγκαλος, εκτός από τις "μπίζνες", είχε και μια "αριστοφανική" πρόταση. "Ας ανοίξουμε τα σύνορα, είπε, είμαστε και οι δυο ορθόδοξοι και σε λίγα χρόνια θα δημιουργηθούν χιλιάδες μεικτά ζευγάρια. Να η προοπτική, κατέληξε: Να κάνουμε έρωτα, όχι πόλεμο".

Πέρα απ' όλα αυτά, που περιγράφουν τον εκνευρισμό του Θ. Πάγκαλου, τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και ανησυχητικά. Κι αυτό γιατί, μπορεί η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιθυμεί "μπίζνες" με την Ελλάδα, προφανώς γιατί της λείπει ρευστό και είναι έτοιμη να ξεπουλήσει, ταυτόχρονα όμως δεν είναι διατεθειμένη και ούτε έχει κανένα λόγο να "παραδοθεί" στην Αθήνα. Οι πολιτικές διαφορές, όπως αυτή της ονομασίας ή το θέμα της "σλαβικής μειονότητας", όπως εκτιμούν Ελληνες διπλωμάτες, θα αξιοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ως "χαρτιά" στο οικονομικό παιχνίδι που ανοίγει. Και το χειρότερο; Φαίνεται πως και η Αθήνα μπαίνει στον πειρασμό να "παίξει" με το"χαρτί" της βλάχικης μειονότητας στην ΠΓΔΜ, η οποία, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είναι πολυπληθής, συγκροτημένη, χωροταξικά συγκεντρωμένη και επιθυμεί σύσφιξη των σχέσεών της με την Ελλάδα.

Αν σ' όλα αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η ύπαρξη "εκκρεμοτήτων" εξυπηρετεί όσους θέλουν να δυναμιτίζουν και να επεμβαίνουν, τότε σίγουρα δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι οι "μπίζνες" που ετοιμάζονται είναι δυνατό να προσφέρουν τη λύση στα προβλήματα Αθήνας - Σκοπίων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ