Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Τιμή και δόξα

Πολυάριθμες οι θυσίες του "Ρ" και των ανθρώπων του, στους πολύχρονους αγώνες τους, για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, πρώτα και κύρια, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Τιμώντας όλους όσοι πάλεψαν από τα χαρακώματα της εφημερίδας του ΚΚΕ και μάτωσαν σ' αυτά, είτε στο γράψιμό της, είτε στην εκτύπωση και την κυκλοφορία της, στεκόμαστε ιδιαίτερα σε ορισμένους, που θυσίασαν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Ανάμεσά τους βρίσκονται πέντε υπεύθυνοι συντάκτες και αρχισυντάκτες του "Ρ". Ο Τάκης Φίτσιος,που εκτελέστηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στη Χαλκίδα, τον Απρίλη του 1949. Ο Γιώργης Στράγγας,που έπεσε με το πολυβόλο στο χέρι, το Δεκέμβρη του 1944, στην Αθήνα, πολεμώντας τους Αγγλους ιμπεριαλιστές. Οι Πάνος Κορνάρος και Αριστοτέλης Τσουρτσούλης,που εκτελέστηκαν από τους χιτλεροφασίστες στη διάρκεια της κατοχής. Ο Μήτσος Καραντώνης,που εκτελέστηκε στον εμφύλιο πόλεμο.

Μακρύς και ο αντίστοιχος πίνακας των συντακτών του "Ρ". Ο Μήτσος Μαρουκάκης,που τον σκότωσαν στην Ασφάλεια, πετώντας τον από το παράθυρο, στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας. Οι Γιώργης Τσιτήλος,Γιώργης Βρετάκος,Κώστας Χατζήμαλης,Παράσχος Μαρμαρέλης,Σπυριδάκης,Βασιλειάδης εκτελέστηκαν ή πέθαναν από βασανιστήρια στη διάρκεια της χιτλεροφασιστικής κατοχής. Οι Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης), Κώστας Βιδάλης και Γ. Πουλίδης σκοτώθηκαν από φασιστικά βόλια μετά τη Βάρκιζα. Ο Αδάμ Μουζενίδης έπεσε στον εμφύλιο πόλεμο και ο Αντώνης Παπαγγέλου πέθανε στη φυλακή της Αμφισσας.

Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς τους ήρωες και μάρτυρες, που αφιέρωσαν τη ζωή τους και θεμελίωσαν με το αίμα τους το "Ριζοσπάστη" ως μια από τις ισχυρότερες επάλξεις του ΚΚΕ, στην πάλη του για μια σοσιαλιστική Ελλάδα.

Ας "κοιμούνται" ήσυχοι. Ας είναι σίγουροι ότι η θυσία τους καθόλου δεν πήγε χαμένη. Αποτελεί και θα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και αστείρευτη πηγή έμπνευσης, για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές των συντακτών του "Ρ", της εφημερίδας του ηρωικού και τιμημένου Κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ