Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50

Ογδόντα χρόνια έκλεισε τον καιρό αυτό το ΚΚΕ. Ογδόντα χρόνια και ο "Ριζοσπάστης", η εφημερίδα του Κόμματος, το όργανο της Κεντρικής του Επιτροπής. Αξεχώριστες πάντα οι πορείες τους. Στη νομιμότητα και στην παρανομία, στις ηρωικές εποχές της ανάτασης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες, στους κατατρεγμούς και στις διώξεις, στα μπουντρούμια και στα ξερονήσια. Πάντα παρών το ΚΚΕ. Πάντα παρών και ο "Ριζοσπάστης". Πάντα ασυμβίβαστος και μαχητικός. Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού. Ογδόντα χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στα μέτωπα της ενημέρωσης, της ιδεολογικής, πολιτικής και ταξικής πάλης.

"Μας ενθυμίζει νίκες μας

Αγώνες και καταδρομές

Κι ανάβει μες τα στήθια μας

Λαμπρές ελπίδες φλογερές"

Με τους στίχους αυτούς ξεκινούσε ο πρόλογος του επετειακού Λευκώματος του "Ριζοσπάστη", το 1978, με την ευκαιρία των 60 χρόνων ζωής της εφημερίδας του Κόμματος. Κι αμέσως από κάτω σημειωνόταν:

"Αυτοί οι στίχοι, παρμένοι από ένα πολύ παλιό επαναστατικό τραγούδι, δίνουν, συμπυκνωμένη, θα μπορούσε να πει κανείς, όλη την εξηντάχρονη αγωνιστική σταδιοδρομία του "Ριζοσπάστη". Γιατί, καμιά ελληνική εφημερίδα δεν έχει να παρουσιάσει μια τόσο ηρωική και πλούσια ιστορία σε ανειρήνευτους αδιάκοπους αγώνες για τα δίκαια και τις ελευθερίες του λαού και, κατά πρώτο λόγο, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης της χώρας μας, όσο ο "Ριζοσπάστης"".

Από τότε πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια. Πολύ νερό έτρεξε στ' αυλάκι. Πολλές εξελίξεις και γεγονότα μεσολάβησαν. Αλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο σοβαρές. Σε τίποτε, όμως, δεν έχει αλλάξει η προαναφερόμενη εκτίμηση. Ο "Ρ" συνέχισε και συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο. Συνέχισε και συνεχίζει αταλάντευτος την υπεράσπιση και προβολή των κομμουνιστικών ιδανικών και αξιών, την προβολή του οράματος μιας άλλης Ελλάδας, αντάξιας της ιστορίας και του λαού της, μιας Ελλάδας της δουλιάς και της προκοπής, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου απ' άνθρωπο. Συνέχισε και συνεχίζει ακούραστα να αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό, τις "παλιές" και "νέες τάξεις πραγμάτων" του, να προβάλλει την ανάγκη της οικοδόμησης ενός κόσμου της ειρήνης, της φιλίας και της ισότιμης συνεργασίας των λαών και των χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ