Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Στο μέτωπο της ηλεκτρονικής πληροφόρησης

Το "Ιντερνετ", με την ευρεία διάδοση που είχε από το 1993 και μετά, άνοιξε μεταξύ άλλων ένα νέο κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις εφημερίδες και μερίδα των αναγνωστών τους και πολλαπλασίασε τις πηγές άντλησης δεδομένων και πληροφοριών για τις πρώτες. Ο "Ρ", που εκείνη την περίοδο υλοποιούσε ένα σύστημα μηχανογράφησης, με σκοπό την απευθείας από τους συντάκτες ηλεκτρονική σύνταξη της ύλης του, δεν άργησε να κάνει το τολμηρό βήμα και στο νέο πεδίο δράσης. Βήμα, που τουλάχιστον με βάση τις εκφρασμένες εκτιμήσεις πολλών από τους επισκέπτες των σελίδων του "Ρ" στο "Ιντερνετ", στέφθηκε με επιτυχία.

Ετσι, από τον Αύγουστο του 1997 όλοι οι ελληνόφωνοι, εντός και εκτός Ελλάδας, μπορούν να διαβάσουν το "Ριζοσπάστη" από τα χαράματα, πριν ακόμα αναρτηθεί το φύλο της εφημερίδας στα περίπτερα της Αθήνας. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ξαναδιαβάσει "Ριζοσπάστη", ή είχαν διακόψει για αντικειμενικούς ή μη λόγους την τακτική ανάγνωσή του, απέκτησαν επαφή με την εφημερίδα και τον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ. Μερικοί απ' αυτούς έγιναν τακτικοί αναγνώστες της ηλεκτρονικής έκδοσης. Αλλοι ανατρέχουν στις σελίδες του περιστασιακά, όταν η δίψα για πληροφόρηση από τη σκοπιά του λαϊκού κινήματος υπερνικά τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης και της αντιδραστικής προπαγάνδας των καναλιών των βιομηχάνων και εφοπλιστών.

Εκτός από την αμεσότητα της πληροφόρησης και τον εύχρηστο τρόπο παρουσίασης της ύλης του, οι σελίδες Web του "Ρ" προσφέρουν και δυνατότητες που δεν είναι διαθέσιμες αλλιώς. Οπως η λειτουργία αρχείου που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων με βάση την ημερομηνία, τη σελίδα ή ακόμα και λέξεις που εμφανίζονται μέσα στο κείμενο. Οι δυνατότητες αυτές επιτρέπουν την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών σελίδων του "Ρ" από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ερευνητές των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, καθώς φυσικά και από κάθε άνθρωπο που θυμάται ότι πριν από μερικούς μήνες διάβασε κάτι για το τάδε θέμα στο "Ρ", αλλά είτε δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία και σελίδα, είτε δεν έχει το χρόνο να επισκεφτεί τα γραφεία της εφημερίδας και να διαβάσει το δημοσίευμα σε χαρτί.

Αυτή δεν είναι φυσικά η τελευταία λέξη του "Ριζοσπάστη" στην παρουσία του στο παγκόσμιο διαδίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο "Ρ" - στο βαθμό που συντρέχουν και οι απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις - θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου των επερχόμενων ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, έτσι ώστε η φωνή του Κόμματος της εργατικής τάξης να φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους, πιο δυνατά, πιο πειστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ