Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναπληρώνουν οι γονείς

Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σχολείων δε φτάνουν. Συχνά - πυκνά οι δήμοι "τσοντάρουν" από τα έσοδά τους για να καλύψουν τις ανάγκες. Οπως, επίσης, "τσοντάρουν" και οι γονείς, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, να καλύψουν τις μισθοδοσίες των καθαριστριών, να καλύψουν πάσης φύσης έξοδα που μπορεί να προκύψουν.

Τα παραπάνω δηλώνει στο "Ρ" ο Γεράσιμος Θεοδωράτος,επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αγίων Αναργύρων "Δημοτική Αναγέννηση" και δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Ο ίδιος επισημαίνει πως κατά βάση τα σχολεία είναι χρεωμένα. Δηλαδή, εμφανίζουν χρέη προς τις ΔΕΚΟ, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους και προχωρούν ακόμα και σε διακανονισμούς.

Συμπληρώνει πως οι γονείς καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για επισκευές που πρέπει να γίνουν σε κάποια σχολεία. Και τονίζει πως οι γονείς έχουν πληρώσει για την κάλυψη αυτών των αναγκών, ήδη, μία φορά στην κεντρική διοίκηση, μέσω της άμεσης φορολογίας του εισοδήματός τους. Αλλη μια φορά, στους δήμους, μέσω ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών, που θα έπρεπε να παρέχονται από την κεντρική διοίκηση. Και ξαναπληρώνουν, συγκεντρώνοντας ποσά ανά Σύλλογο, αφού αναγκάζονται, λόγω των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, στα σχολεία όπου φοιτούν.

Τεχνητές μειώσεις κόστους

Η Λένα Γιώτη,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχίας Αθήνας,επισημαίνει πως τα ποσά, στις καλύτερες των περιπτώσεων, εμφανίζονται - από κατανομή σε κατανομή - σταθερά. Αλλά στην ουσία είναι μειωμένα, αν γίνει ο αποπληθωρισμός τους και αν συνυπολογιστούν οι ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται.

Τονίζει πως οι αρμόδιοι παρουσιάζουν τεχνητά μειωμένα τα διάφορα κόστη, για να μειώσουν και τη χρηματοδότηση. Αναφέρεται σε κατευθύνσεις των Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν στους διευθυντές των σχολείων. Εντολές για μείωση των κονδυλίων που δαπανώνται για την καθαριότητα.

Σημειώνει, για παράδειγμα, πως κατόπιν αυτών των κατευθύνσεων, στο 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων αναγνωρίστηκαν 15 αίθουσες προς καθαριότητα για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ στην προηγούμενη είχαν οριστεί 22. Αυτό έχειαποτέλεσμα να μειωθεί τεχνητά κατά 1/3 το ποσό που δαπανάται για καθαριότητα στο σχολείο. Ομως, οι αίθουσες που λειτουργούν παραμένουν 22. Οι 7 που εμφανίζονται σαν περισσευούμενες, καθαρίζονται όποτε προλαβαίνουν οι καθαρίστριες.

Υπογραμμίζει πως αυτή η κυβερνητική κατεύθυνση για μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και για "εσωτερικές οικονομίες" αντανακλάται και στο γεγονός, ότι αρκετά σχολεία αντικατέστησαν τις λάμπες φωτισμού, με άλλες μικρότερης ισχύος, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι μαθητές ειδικά των σχολείων που λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια. Συνεχίζει πως σε άλλα σχολεία μειώθηκε δραστικά ο χρόνος λειτουργίας των καλοριφέρ, προκειμένου να εξοικονομηθεί και πετρέλαιο θέρμανσης.

Και καθυστερήσεις

Η Βέρα Καραγιάννη,πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας και εκπρόσωπος των γονέων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) του Διαμερίσματος, σημειώνει ότι τα χρήματα που δόθηκαν πέρσι για τις λειτουργικές δαπάνες δεν κάλυψαν τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής.

Τέλος, υπογραμμίζει πως τα χρήματα καθυστερούν να φτάσουν στα σχολεία. Αναφέρει για παράδειγμα την τρίτη κατανομή φέτος, που ενώ εγκρίθηκε από τη Νομαρχία το Σεπτέμβρη, τα σχολεία πήραν χρήματα μόλις στα μέσα του Νοέμβρη. Το αποτέλεσμα ήταν να παρουσιαστούν καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις οφειλών και αδυναμία αγορών αναλώσιμων ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ