Σε μια στιγμή έντονων τριγμών και αμφισβητήσεων για την ικανότητά της να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που τη στηρίζουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστηλώσει την εικόνα της, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με όπλο το... "μεγάλο φαγοπότι" των δημοσίων έργων και τη δήθεν κοσμογονία που γίνεται με την κατασκευή τους σε όλη τη χώρα!
Αυτό είναι το βασικότερο νόημα της χτεσινής παρουσίασης στο Υπουργικό Συμβούλιο της πορείας υλοποίησης των μεγάλων έργων από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Λαλιώτη. Μια παρουσίαση, που εκτός από τις ανάγκες της επικοινωνιακής πολιτικής, είχε στόχο να στείλει μήνυμα και στους ίδιους τους εργολάβους και στους άλλους "διαπλεκόμενους" ότι η κυβέρνηση διατηρεί ακόμη στα χέρια της τον έλεγχο και για το ξαναμοίρασμα της "πίτας", αν χρειαστεί, ενώ έχει το "πάνω χέρι" και στη διάρθρωση των προτεραιοτήτων και των έργων που θα ενταχτούν στον πακτωλό του Γ Πακέτου Σαντέρ. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νομοθετική ρύθμιση να παράσχει στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες ισχυρά κίνητρα (φοροαπαλλαγές κτλ.), ώστε να κάνουν συγχωνεύσεις και να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, παίρνοντας τη μορφή ολιγοπωλίων, πράγμα που θα έχει τραγικές επιπτώσεις και για χιλιάδες εργαζόμενους και για εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και για την ίδια τη διαφάνεια στις δημοπρατήσεις και την ποιότητα των έργων.
Κι όλα αυτά όταν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν έχουν να παρουσιάσουν και στον τομέα αυτό παρά ωμές ομολογίες για τραγικές κακοτεχνίες που στοιχίζουν ζωές, για καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολλών έργων, με τίμημα "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. και για εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, τουλάχιστον για τα πιο παραγωγικά από τα έργα υποδομής.
Η εισήγηση μάλιστα του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ δεν απέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει αντικείμενο φαρμακερών ειρωνικών σχολίων, ακόμη και από συναδέλφους του εντός του Υπουργικού Συμβουλίου...
Ετσι, την ίδια στιγμή που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και συνολικά η κυβέρνηση υπερηφανεύεται, το μόνο έργο που προχωράει με καλούς ρυθμούς είναι αυτό του αεροδρομίου των Σπάτων - κι αυτό επειδή οι Γερμανοί εργολάβοι βιάζονταν να αρχίσουν να εισπράττουν από την εκμετάλλευσή του. Κατά τα άλλα: