Σάββατο 19 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική και χαρακτική

Μία έκθεση σε δύο ενότητες διοργάνωσε και παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης "Λ. Κανακάκις" και στην αίθουσα της Συλλογής Ελένης Φραντζεσκάκη.Πρόκειται για τις ενότητες: "Λ. Κανακάκις. Στη διάσταση του χρόνου" και "Ελληνες καλλιτέχνες. Αναζητήσεις 1950-2000".

Η έκθεση, που περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, βασίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρεθύμνης "Λ. Κανακάκις" και σε δανεισμό, για ένα χρόνο, 10 έργων από ιδιωτικές συλλογές και καλλιτέχνες. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στο Ρεθύμνιο καλλιτέχνη Λευτέρη Κανακάκι (1934-1985) και στο εξαιρετικής ευαισθησίας, λιτότητας και δύναμης έργο του, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλιά και τους προβληματισμούς Ελλήνων, των οποίων τα έργα ανήκουν στη συλλογή.

Παράλληλα, το Κέντρο θα προχωρήσει στην οργάνωση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, στην έκδοση του καταλόγου και στην ηλεκτρονική καταγραφή της μόνιμης συλλογής, καθώς και στην έκδοση της μονογραφίας του Λευτέρη Κανακάκι, δεδομένου ότι ο κατάλογος της αναδρομικής παρουσίασης έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη το 1986 έχει εξαντληθεί προ πολλού.

  • Μέχρι τις 9 του Γενάρη στο χώρο σύγχρονης τέχνης "Αμυμώνη" (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα) φιλοξενείται έκθεση έργων χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου.Τίτλος της "Ο κήπος της Ελλάδας. Από την Κρήτη μέχρι την Ηπειρο".
  • Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110) φιλοξενείται έως τις 15 του Γενάρη ατομική έκθεση της ζωγράφου Οπυς Ζούνη με τίτλο "Αντικατοπτρισμοί - Φαντασία του σήμερα".Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς πίνακες, γλυπτά και κατασκευές από διαφορετικές γεωμετρικές έρευνες και θεματικές ενότητες της Οπυς Ζούνη και δειγματολογικά χαράζει μια αναδρομή της τελευταίας περίπου εικοσαετίας. Η τωρινή έκθεση της Ο. Ζούνη στρέφεται γύρω από την ιδέα των αντικατοπτρισμών, ιδέα που αναπτύσσεται αποσπασματικά στο χώρο από ορισμένα έργα που ενσωματώνουν καθρέφτη, υλικό το οποίο χρησιμοποίησε η ζωγράφος το 1980.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ