Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενας ζωγράφος της διασποράς

Με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης του Ελληνα ζωγράφου της διασποράς Βασίλη Μάρρου,οι εκδόσεις "Αδάμ" σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση κυκλοφόρησαν το βιβλίο "Βασίλης Μάρρος 1897-1954".Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας για τον καλλιτέχνη, αλλά και την καλλιτεχνική δράση των Ελλήνων εικαστικών στην Αμερική κατά το μεσοπόλεμο. Σ' αυτό συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες και ντοκουμέντα της εποχής και "επιχειρείται μια πρώτη συστηματική προσέγγιση της εικαστικής προσφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού".

Το βιβλίο επιμελήθηκαν οι ιστορικοί τέχνης Μπία Παπαδοπούλου, Νάντια Αργυροπούλου.Τα κείμενα υπογράφουν οι: Λεωνίδας Φοίβος - Κόσκος, Μάνος Στεφανίδης, Νάνος Βαλαωρίτης.

Ο Β. Μάρρος γεννήθηκε στο Ανω Μελίσσι Κορινθίας και νεαρός ταξίδεψε στην Καλιφόρνια. Σπούδασε τέχνη στο Σαν Φρανσίσκο, τη Ν. Υόρκη και στο Παρίσι. Μέχρι το 1954 εξέθεσε έργα του στην Αμερική τόσο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, ενώ πριν πεθάνει (1954) συμμετείχε με έργα του σε δύο σημαντικές ομαδικές εκθέσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο (1948 και 1952).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ