"Αλβανική μαφία στα Γιάννενα; Είναι μαφία κάποιος που κλέβει ένα ΙΧ για να κατέβει στην Αθήνα;", αναρωτιέται ένας αστυνομικός. "Οι Αλβανοί που κατοικούν μόνιμα στο νομό μας είναι εργαζόμενοι. Οι πιο πολλοί διέρχονται από εδώ για άλλα μέρη της χώρας. Η παρουσία τους δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ληστείες δε γνωρίζουν έξαρση", προσθέτει.
"Το έγκλημα είναι διαπλεκόμενο. Οι περισσότερες συμμορίες που έχουν εξαρθρωθεί κι έχουν σχέση με διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων, αλκοόλ και ζώων είναι μεικτές", μας τονίζει. "Αποτελούνται από Ελληνες και Αλβανούς".
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα κλεμμένα ΙΧ. Αυτά - είναι κυρίως "4χ4" - τα φέρνουν από την Αθήνα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο η Ασφάλεια έχει κατασχέσει 40 - 45 που είχαν προορισμό την Αλβανία. Το Μηχανικό του Στρατού έχει κατασκευάσει τάφρους και αναχώματα σε προσπελάσιμα σημεία των ελληνοαλβανικών συνόρων για να εμποδιστεί η μεταφορά των κλεμμένων ΙΧ.
Οι κλοπές αυτές έχουν και παρατράγουδα. Πριν λίγους μήνες, ένας Αλβανός από την Αθήνα αγόρασε από συμπατριώτη του μια μεταχειρισμένη "Μερσεντές". Οταν, όμως, ξεκίνησε για το Αργυρόκαστρο πιάστηκε στα σύνορα στην Κακκαβιά, διότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο. Εκτός από το ότι βρέθηκε μπλεγμένος, έφαγε το ανάλογο ξύλο στην Ασφάλεια για να νουθετηθεί... Το όχημα στα κομπιούτερ της Αστυνομίας - αν και κλεμμένο - εμφανίζεται να έχει περάσει έξι φορές τα ελληνοαλβανικά σύνορα. "Ποιοι το άφηναν να περνάει ανενόχλητο;", μας λέει ο Αλβανός συνομιλητής μας. Τελικά, ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο με την καταβολή εγγύησης 500.000 δραχμών.
Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, το 1996 την απασχόλησαν 62 περιπτώσεις λαθραίας μεταφοράς ατόμων από την Αλβανία και κατασχέθηκαν 68 οχήματα. Πέρυσι ήταν 50 περιπτώσεις και κατασχέθηκαν 58 οχήματα και φέτος 124 περιπτώσεις, στις οποίες κατασχέθηκαν 130 οχήματα. Οι επαναπροωθήσεις Αλβανών το 1996 ήταν 46.754,το 1997 ήταν 29.347 και το 1998 ήταν 23.443.
Οσον αφορά την παράνομη απασχόληση, το 1996 απασχόλησαν την Αστυνομία 18 περιπτώσεις (στις οποίες πιάστηκαν 58 αλλοδαποί) και το 1997 ήταν 13 (πιάστηκαν 37 αλλοδαποί).
Οι κατασχέσεις ναρκωτικών το 1996 ήταν 273 κιλά χασίς, πέρυσι 1,1 τόνος και φέτος 1,6 τόνοι.
Στους 800 αστυνομικούς (το οργανόγραμμα προβλέπει 750) που υπηρετούν στο νομό, οι 220 ανήκουν στα μεταβατικά αποσπάσματα. Οι πραγματικές ανάγκες είναι περισσότερες, μας λέει ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Τουλάχιστον 1.000.Η ακτίνα των συνόρων του νομού με την Αλβανία είναι η μεγαλύτερη. "Οσον αφορά τους συνοριακούς φρουρούς, θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής, γιατί οι συνθήκες της περιοχής είναι δύσκολες. Θα είναι ικανοί με την ολιγόμηνη εκπαίδευσή τους να επιλαμβάνονται όλων των περιστατικών;", αναρωτιέται.
Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων ζητά την άμεση αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του νομού με ορθή ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού, τον εφοδιασμό των αστυνομικών υπηρεσιών με τον απαραίτητο και επιβαλλόμενο αριθμό οχημάτων, την ενίσχυση της αστυνομικής διεύθυνσης με προσωπικό και τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο κράτησης - παραμονής των λαθρομεταναστών. Οι τελευταίοι κρατούνται σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίες είναι ακατάλληλες για παραμονή ανθρώπων.