"Μακριά νυχτωμένη" από τα οξύτατα προβλήματα του κλάδου η απερχόμενη πλειοψηφία
Κάτω από τη βαριά "σκιά" της διάλυσης του ΕΤΕΜ, όπως προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται στη Βουλή, άρχισε χτες το 22ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου,το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 220 αντιπρόσωποι από 95 σωματεία που αριθμούν 30.000 εργάτες.
Από το ΚΚΕ χαιρέτισε στο Συνέδριο ο Δ. Θεοδώρου,ο Λ. Κανελλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Παπαφιλίπου από τη ΝΔ, ο Ν. Σουλιώτης από τον ΣΥΝ και εκπρόσωποι συνδικάτων της Ευρώπης. Από τη ΓΣΕΕ χαιρέτισε ο Ν. Ορφανός.
Μακριά, αλλά και ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες των μεταλλεργατών κινείται ο απολογισμός και το πρόγραμμα δράσης της απερχόμενης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕΜ. Ενας απολογισμός, που υπερθεματίζει της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και εκθειάζει τη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού", ισχυριζόμενος ότι το προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου", η "συμφωνία για την ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, δίνει απαντήσεις σε προβλήματα"! Το τραγελαφικό είναι ότι την ίδια ώρα που διαλύεται το ΕΤΕΜ με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή, η πλειοψηφία ακόμα "δεν έχει πειστεί - όπως αναφέρεται στον απολογισμό - ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να δει θετικά το πρόβλημα του ΕΤΕΜ"!
Ο Δ. Τσιουμπρής,εκπρόσωπος της ΔΑΣ, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ολομέτωπη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο 8ωρο, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, από βιομήχανους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση, η οποία τώρα στο όνομα της ΟΝΕ εντείνεται και παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και άλλες οδηγούνται στη συρρίκνωση, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών. "Τα πολυδιαφημιζόμενα - είπε - μεγάλα έργα υποδομής, καθώς και το υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα αντί να εξασφαλίσουν ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξασφάλισαν υπερκέρδη για το μεταπρατικό κεφάλαιο και τους ντόπιους εκπροσώπους των πολυεθνικών" και συμπλήρωσε ενδεικτικά τη "Χαλυβουργική" που συρρικνώθηκε, τη ΛΑΡΚΟ και τις αμυντικές βιομηχανίες που συρρικνώνονται και οδηγούνται στο ξεπούλημα. Καταδίκασε το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αναφερόμενος ειδικότερα στη συγχώνευση του ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, που αποδεκατίζει τις επικουρικές συντάξεις των μεταλλεργατών.
Τόνισε πως η παράταξη καταψηφίζει τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που ενέκρινε η πλειοψηφία, γιατί ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ λειτούργησαν σαν ενιαία παράταξη, στη λογική του μονόδρομου του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, μετέτρεψαν την ΠΟΕΜ σε φορέα υποταγής.
Επισήμανε πως η ΔΑΣ τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, προσπάθησε να συντονίσει τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε να αντισταθούν στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου. Σημείωσε πως στηρίζει και παλεύει για να έχει επιτυχία η 24ωρη απεργία που οργανώνει η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή και ότι είναι καθήκον κάθε συνδικαλιστή να συμβάλει σε αυτό. Τέλος κάλεσε κάθε σύνεδρο που διαφωνεί με τη λογική του μονόδρομου κυβέρνησης - κεφαλαίου, με το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών να ενισχύσει τη ΔΑΣ, να δώσει αγωνιστική προοπτική στην ΠΟΕΜ.