Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Υποκριτικές εκδηλώσεις για τα "μαύρα" 50χρονα...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μισός αιώνας συμπληρώθηκε χτες από την υπογραφή της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ομιλίες και μηνύματα "επισήμων" ή συμμετοχή χιλιάδων στις απανταχού επετειακές εκδηλώσεις. Ωστόσο, όλα έμοιαζαν σαν στιγμιότυπα εικονικής πραγματικότητας. Γιατί η σκληρή, καθημερινή, πραγματικότητα δραματοποιείται από τις μαζικές στερήσεις ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε κάθε άκρη του πλανήτη. Ετσι, εάν βγάλει κανείς τη μάσκα υποκρισίας από τη φιλόδοξη Χάρτα Δικαιωμάτων, θα διαπιστώσει ότι ούτε τα 10 από τα 30 άρθρα της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν τηρούνται στοιχειωδώς από πολλές πλούσιες ή φτωχές - δεν έχει σημασία... - κυβερνήσεις της υφηλίου.

"Βάλαμε ένα ερωτηματικό πριν την ευχή "Χαρούμενη Επέτειος". Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει τέλος στις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο" σημείωσε ο Χιντέκι Μοριχάρα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας σε εκδήλωση για τα 50χρονα που έγινε στο Τόκιο.Σε παρόμοια εκδήλωση του ΟΗΕ στη Βιρμανία,η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ανγκ Σαν Σούου, θύμισε ότι στη χώρα της είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Στην Αυστραλία,ο πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ παραδεχόταν ότι η χώρα του "έχει να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι την εκπλήρωση των 30 άρθρων της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Πρώτος λόγος; Οι περίπου 400.000 ιθαγενείς Αβορίγινες που, παρά τη σημαντική ιστορική προσφορά χιλιάδων αιώνων, έχουν καταδικαστεί από όλες σχεδόν τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας στη φτώχεια, στον αλκοολισμό, στην ανεργία. Ετσι, προκάλεσε αίσθηση η ομολογία του συντηρητικού Χάουαρντ ότι όταν "δε σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού σου λαού, δεν μπορείς να κάνεις διαλέξεις για τα δικαιώματα των άλλων στον υπόλοιπο κόσμο"!

Ωρες νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον έδιναν και έπαιρναν οι πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα "τιμούσε" τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός "Κέντρου Πληροφοριών" που θα βασίζεται στις έρευνες των αμερικανικών... μυστικών υπηρεσιών (!) και θα έχει ως ...αποστολή την αποκάλυψη ενεργειών και δραστηριοτήτων που θα μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις γενοκτονίας.Οι ειδήσεις που έφεραν το "Κέντρο Πληροφοριών" να μελετά τις ευθύνες και τον πρωτεύοντα ρόλο των τελευταίων αμερικανικών κυβερνήσεων στο στήσιμο δικτατοριών στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, την καταστροφή των εθνικών οικονομιών φτωχών χωρών από τα "δάνεια βοηθείας" και τις εκάστοτε επιδρομές των Αμερικανών πεζοναυτών σε κάθε γωνιά της υφηλίου, με πρόσχημα την "τήρηση" της "ειρήνης", ελέγχονται ως ανακριβείς...

Η χτεσινή επέτειος από τα 50χρονα της Χάρτας Δικαιωμάτων γιορτάστηκε και με πολλές ακόμη βαρύγδουπες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων, μπερδεμένες με επιφανειακά συναισθήματα (συν)ενοχής. Σαν τα 30 άρθρα να μην αυτοδιαψεύδονται από την πρόσφατη, αλλά και την καθημερινή ειδησεογραφία. Ιδού, ελάχιστα μόνο παραδείγματα υποκρισίας και αλήθειας:

- Αρθρο 4: Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Το δουλεμπόριο απαγορεύεται.Τι τραγική ειρωνεία! Τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες εκατοντάδες Κούρδοι, Ιρανοί, Ινδοί, Πακιστανοί γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας, με αντίτιμο την έλευσή τους σε μια πλούσια χώρα, όπου υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την εύρεση εργασίας. Οσο για το εμπόριο σαρκός από τους απανταχού μαστροπούς που πωλούν έναντι 300.000 δρχ. ανήλικες κοπέλες από τις φτωχές ευρωπαϊκές χώρες, ούτε λόγος να γίνεται!

- Αρθρο 5: Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια... Αλήθεια; Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του '60, εκατομμύρια Ινδονήσιοι φονεύτηκαν ή βασανίστηκαν στις φυλακές για τα πολιτικά τους φρονήματα. Σήμερα, στη Μαλαισία φυλακίζονται και βασανίζονται χωρίς κατηγορίες χιλιάδες. Να θυμηθούμε τους χιλιάδες Αργεντινούς και Χιλιανούς που "εξαφανίζονταν" εν μία νυκτί από τους δικτάτορες που τοποθέτησαν οι ΗΠΑ;

- Αρθρο 14: Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.Ασφαλώς και πρόκειται για σενάριο φαντασίας, μια που μία από τις πλέον "πλούσιες" χώρες, η Γερμανία, χορηγεί σήμερα άσυλο με το σταγονόμετρο, απελαύνοντας χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες. Το πρόσχημα; Η δήθεν αντιμετώπιση της εγχώριας εκρηκτικής ανεργίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ