Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ματαίωση της εγκατάστασης των "S-300" ζητούν οι ΗΠΑ
Στη Λευκωσία ο Μίλερ επιδιώκει "συμφωνία" για την αναβολή της εγκατάστασης με "αντάλλαγμα" νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, που έφθασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο, αποκαλύπτοντας το σκοπό της άφιξής του, είπε ότι θα επιδιώξει με τις επαφές του την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κυπριακής Δημοκρατίας για τους πυραύλους "S-300".

Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Μίλερ είπε ότι αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, θα ανοίξει ο δρόμος για προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού. Αν γίνει κατορθωτή η επιδιωκόμενη συμφωνία, είπε, για αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων, τότε θα είναι σε θέση να προωθήσει το θέμα στην Αγκυρα και να πάρει θετική απάντηση πριν από τις εκλογές του Απρίλη. Ο Μίλερ ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατή η ανάληψη μιας ουσιαστικής προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού πριν από τις εκλογές του Απρίλη στην Τουρκία.

Πολιτικοί κύκλοι αναφερόμενοι στη δήλωση Μίλερ ότι θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας για την αναβολή της έλευσης των πυραύλων, διερωτούνταν κατά πόσο της δήλωσης αυτής δεν είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες βολιδοσκοπήσεις μεταξύ του αμερικανικού παράγοντα και της κυπριακής κυβέρνησης και της Αγκυρας. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούσαν επίσης γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο αν θα υποβάλει κάποια πρόταση για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στην Κύπρο και για τη μη έλευση των πυραύλων "S-300" στο Νησί. Στη μοναδική του αναφορά για τους πυραύλους ο Κόφι Αναν τονίζει απλώς ότι η έλευσή τους έχει αναβληθεί μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Αναφέρει επίσης, ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα μέρη, για τις οποίες θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ολοκλήρωσή τους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει ανησυχίες για την αναβάθμιση των στρατιωτικών εξοπλισμών και εγκαταστάσεων στην Κύπρο. Επίσης κάνει εκτεταμένη αναφορά στις στρατιωτικές ασκήσεις και στη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων στις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Ταύρος".

Ο κύπριος υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε έκπληξη για τις αναφορές του Αναν στην άσκηση "Νικηφόρος" και τα αμυντικά έργα της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράθεσης. Ο Γ. Ομήρου είπε ότι η απάντηση στον Κόφι Αναν είναι πως οργανώνουμε στοιχειωδώς την άμυνά μας απέναντι σε μια υπερεξοπλισμένη Τουρκία των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην έκθεση τού Κόφι Αναν αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι η έκθεση δίνει ένα στίγμα των κινήσεων που ο ίδιος σχεδιάζει να προβεί. Είναι σαφές, είπε, ότι οι κινήσεις του "Γενικού Γραμματέα σχετίζονται και με σχέσεις των ισχυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα των Αμερικανών". Δεν έχει, πρόσθεσε, υπόψη του, πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποδοχή της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη.

Ο απεσταλμένος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στη Βιέννη μετέδωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται προσωρινή εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη, νοουμένου ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά ανταλλάγματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και συγκεκριμένα συνεχής ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα ασφάλεια.

Αυτοπυρπολήθηκε

Νεαρός Κούρδος αυτοπυρπολήθηκε χτες έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία και νοσηλεύεται με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο Γενικό Νοσοκομείο της κυπριακής πρωτεύουσας. Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και του παιδιού του στη διάρκεια καθιστικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για τη στάση της Γαλλίας έναντι του Κούρδου ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν. Δεύτερος Κούρδος προσπάθησε να βάλει φωτιά στα ρούχα του αλλά παρεμποδίστηκε από ομοφύλους του και αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ