Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Δύσκολοι οι καιροί για "στρατηγούς"
  • Αρχίζει η διαδικασία έκδοσης στην Ισπανία
  • Με εντολή του Νίξον, το πραξικόπημα Πινοτσέτ το 1973

ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αραγε, ο "συνταγματάρχης" δεν έχει πλέον κανένα να τον στηρίξει και μάλιστα στο λυκόφως της ζωής του;

Ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί από τους "παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους". Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το γεγονός ότι η Βρετανία "παραδίδει ως πρόβατο επί σφαγήν" τον Πινοτσέτ με αλλεπάλληλες νομικές ενέργειες και αποφάσεις, που έχουν έντονο το χαρακτήρα της ανατροπής για τα βρετανικά - και όχι μόνο - δεδομένα; Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η ξαφνική αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που δείχνουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν στο φως της δημοσιότητας τις πληροφορίες που όλοι ήξεραν, ότι το τερατούργημα της "ανοικοδόμησης της χιλιανής οικονομίας και κοινωνίας" είναι εμπνευσμένο και κατ' εντολήν των ΗΠΑ; Είναι μία υπόθεση δύσκολη, σκοτεινή και περίεργη, όπως ακριβώς το κεντρικό πρόσωπό της, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ, ασχέτως αν τώρα μας φαντάζει σαν ένα γέρικο και φοβισμένο πουλί. Αυτά που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητο να δημιουργούνται και τώρα.

Μακρόχρονη διαδικασία

Οσον αφορά την ίδια τη νομική υπόσταση της υπόθεσης, όλα άρχισαν με την αιφνίδια και απρόοπτη σύλληψη του Πινοτσέτ στις 16 Οκτώβρη και ενώ βρισκόταν σε κλινική του Λονδίνου, ανατράπηκε πολλές φορές, για να καταλήξει στη χτεσινή και μάλιστα πρόωρη απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο για την κύρωση της έναρξης της διαδικασίας έκδοσης στην Ισπανία από τα αρμόδια βρετανικά δικαστήρια.

Ο Στρο, με τη χτεσινή του απόφαση, εξουσιοδότησε τα δικαστήρια να προχωρήσουν στην εξέταση του αιτήματος της Ισπανίας για έκδοση του Πινοτσέτ, ώστε να προσαχθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των βασανισμών και των απαγωγών κατά τη διάρκεια της περιόδου 1973 - 1990. Σύμφωνα με την απόφαση του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, ο Πινοτσέτ θα πρέπει να εμφανιστεί σήμερα κιόλας ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου, ώστε να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία έκδοσής του στην Ισπανία.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα πάντα έχουν οριστικοποιηθεί και ότι ο Πινοτσέτ θα πάρει το αεροπλάνο έστω και φρουρούμενος και θα κατευθυνθεί στην Ισπανία. Ακολουθεί μία μακρόχρονη διαδικασία, η οποία θα κρίνει τελικά το μέλλον αυτής της πολύκροτης υπόθεσης. Μετά, λοιπόν, την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί υπέρ της έκδοσης και ο Στρο θα πρέπει να αποφασίσει εκ νέου για την παράδοση του πρώην δικτάτορα στην Ισπανία. Δεδομένο είναι ότι οι συνήγοροι του Πινοτσέτ θα προσβάλουν τη διαδικασία σε κάθε βήμα, με λίγες, όμως, πιθανότητες, αφού η χτεσινή απόφαση του Στρο, ουσιαστικά, διαλύει τις ελπίδες της χιλιανής κυβέρνησης και των υποστηρικτών του Πινοτσέτ, που πίστευαν ότι ο Βρετανός υπουργός θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη που του δίνουν οι νόμοι της χώρας του για να σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης, ώστε να επιστρέψει ο Πινοτσέτ στη Χιλή. Επί ματαίω, όμως...

Δημιούργημα των ΗΠΑ

...όπως μάταιες ήταν και οι ελπίδες του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να μπορέσει να γλιτώσει από την περιπέτεια της δίκης του Πινοτσέτ στην Ισπανία, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι ο Αθνάρ είχε εκφράσει από την αρχή τις αντιρρήσεις του και την αντίθεσή του προς τον δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν που είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης. Αναμενόμενη, λοιπόν, η νεκρική σιγή από την ισπανική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Στρο, όπως αναμενόμενη και η αντίδραση της χιλιανής κυβέρνησης, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Λονδίνο "για διαβουλεύσεις", μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών, όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της Χιλής, Ραούλ Τρονκόζο.Ο Τρονκόζο πρόσθεσε ότι "η χιλιανή κυβέρνηση απορρίπτει την απόφαση Στρο, που επιτρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία έκδοσης του γερουσιαστή Πινοτσέτ στην Ισπανία, και η οποία παραβιάζει την ακεραιότητα της Χιλής" και για το λόγο αυτό - απόντος του Προέδρου Φρέι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία - ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάλεσε σε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές και οι αντιδράσεις των ΗΠΑ. Αν και οι ΗΠΑ επισήμως έχουν κρατήσει "χαμηλό προφίλ", ανεπισήμως είχαν ασκήσει πολλές φορές ποικίλες πιέσεις - κυρίως η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ - προς τη Βρετανία να μην προχωρήσει στη διαδικασία της έκδοσης. Παράλληλα όμως, φαίνεται ότι "άνοιξε και το κουτί" της Πανδώρας και είναι ενδεχόμενο, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για τα παιγνίδια που παίζουν οι Αμερικανοί. Ο λόγος, για τις συνεχόμενες αποκαλύψεις όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ στο αιματηρό πραξικόπημα του 1973, που στοίχισε τη ζωή σε 3.197 ανθρώπους, ενώ σε πάνω από 100.000 ανέρχονται τα θύματα των βασανιστηρίων και των διώξεων κατά τη 17χρονη δικτατορία του Πινοτσέτ.

Την προηγούμενη βδομάδα, η Ολμπράιτ είχε δώσει (;) το "πράσινο φως" για να αρχίσουν οι αποκαλύψεις, όταν παραδέχτηκε, κατά την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Εϊμορι, ότι η χώρα της διέπραξε "τρομερά σφάλματα" στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην υποστήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον στον Πινοτσέτ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που διαβεβαιώνουν ότι αποδεσμεύσουν τα ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση των Αμερικανών τη συγκεκριμένη περίοδο και θα τα παραδώσουν στην ισπανική Δικαιοσύνη για τη δίκη του Πινοτσέτ. Τη Δευτέρα, ως διά μαγείας, στη βρετανική τηλεόραση, σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Χιλή Εντουαρντ Κόρι και το στέλεχος της CIA Ραλφ Μακ Τζίχι αποκάλυψαν ότι ο Πινοτσέτ και το καθεστώς του ήταν "γνήσιο τέκνο" της CIA και, μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον είχε δώσει ο ίδιος το "πράσινο φως" για την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ