Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Τελευταίο χαρτί οι πιέσεις

Η απελευθέρωση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, είναι θέμα απειροελάχιστων μεν, πιθανοτήτων δε. Σε αυτές ακριβώς τις πιθανότητες ποντάρουν οι "φίλοι" του Πινοτσέτ, αλλά και η κυβέρνηση της Χιλής για να ασκήσουν πάσης φύσεως πιέσεις, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος

Από την επομένη κιόλας της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, που έκρινε ότι ο Πινοτσέτ δε χαίρει ασυλίας, έχει ξεδιπλωθεί ένα ευρύτατο πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι - μεγάλο μέρος αυτού εξελίσσεται στα παρασκήνια - για να επιτευχθεί η απελευθέρωση. Η κυβέρνηση της Χιλής έχει στείλει τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα,στη Γηραιά ήπειρο με αποστολή την απελευθέρωση του δικτάτορα. Πρώτος σταθμός η Βρετανία, όπου είχε συναντήσεις με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ μεταφέροντας το μήνυμα της χιλιανής κυβέρνησης να μην εκδοθεί ο Πινοτσέτ, με το σκεπτικό ότι ο κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα στη Χιλή μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων του πρώην δικτάτορα ελλοχεύει και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία του εκδημοκρατισμού της χώρας!

Τίποτα προς το παρόν δεν του προσέφερε αυτή η συνάντηση, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανακατευτεί σε μια καθαρά νομική υπόθεση, αφήνοντας όλο το βάρος στον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο που θα πρέπει να αποφασίσει ως τις 11 Δεκέμβρη για το αν θα εκδώσει τον Πινοτσέτ στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα της γενοκτονίας, της τρομοκρατίας και του βασανισμού.

Επόμενος σταθμός του Ινσούλσα η Ισπανία, όπου μπορεί να τύχει "καλύτερης μεταχείρισης", αφού είναι γνωστές οι κρυφές ελπίδες του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ να μην επιτευχθεί τελικά η έκδοση. Βέβαια, το αίτημα που μεταφέρει ο Ινσούλσα, να αποσύρει την αίτηση έκδοσης, είναι μάλλον αδύνατον να γίνει δεκτό. Ασχετα, όμως, με τα αποτελέσματα των πιέσεων και το αν εκδοθεί ή όχι ο Πινοτσέτ, η επιχειρηματολογία που μεταφέρει ο Ινσούλσα περιέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Αλλά είναι σχετικά αντιστραμμένη. Η δικαιοσύνη είναι αμφίβολη, ενώ επισφαλής είναι και η δημοκρατία, με το φόβο να εξακολουθεί να φωλιάζει στις ψυχές της πλειονότητας των Χιλιανών. Η μοναδική ίσως ελπίδα που έχει η Χιλή, να περάσει το κατώφλι του "σκοταδιού και να κοιτάξει το ήλιο κατάματα", είναι να αντιμετωπίσει τους "φόβους" και τους "εφιάλτες" της και να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη.

Λ12

(Στη φωτογραφία: Πανηγυρισμοί διαδηλωτών έξω από τη χιλιανή πρεσβεία στο Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων)

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ