Ξεπουλιέται σημαντικό τμήμα των λιμανιών Πειραιά - Θεσσαλονίκης, κινδυνεύει η σημερινή παραγωγική τους δραστηριότητα, ανατρέπονται οι εργασιακές κατακτήσεις, με νομοσχέδιο του ΥΕΝ
Στο μεγάλο ιδιωτικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο παραχωρούνται οι κερδοφόροι δημόσιοι Οργανισμοί Λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης! Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση και αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα του Δεκέμβρη, μετατρέπει τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας από ΝΠΔΔ σε Ανώνυμες Εταιρίες.
Η διάλυση των λιμανιών, η συρρίκνωση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, η κατάργηση κάθε κεκτημένου εργατικού δικαιώματος των εργαζομένων, η υπονόμευση της λειτουργίας της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, είναι μερικές από τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Ολα αυτά βέβαια δε γίνονται για τον "εκσυγχρονισμό" και την "εξυγίανση" των Οργανισμών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά για να παραδοθούν τα λιμάνια ανεμπόδιστα στους ιδιώτες, αφού πρώτα θα έχουν "καθαρίσει" από δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Και ενώ η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην ιδιωτικοποίηση, οι δυνάμεις που συγκροτούν τις πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του χώρου ακόμα δεν έχουν αποφασίσει... πώς και αν θα απαντήσουν στην επίθεση της κυβέρνησης!
Οι κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου αποκαλύπτουν σε όλες τις διαστάσεις τους τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ριζική ανατροπή της σημερινής μορφής λειτουργίας τους. Οπως ορίζεται σε άρθρο του νομοσχεδίου, η εκμετάλλευση των λιμανιών από τους ιδιώτες θα γίνει με την ίδρυση θυγατρικών εταιριών,που θα συσταθούν ύστερα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Οι δυο οργανισμοί, ως ανώνυμες εταιρίες, θα μπορούν να δανειοδοτούν ιδιώτες που θα εμπλέκονται με την εκμετάλλευση λιμανιών. Τα πάντα ουσιαστικά μένουν "ανοιχτά" και αυτός που θα καθορίσει το πώς θα λειτουργήσει η νέα εταιρία είναι ο διευθύνων σύμβουλος,αφού όπως ορίζεται σε άρθρο του νομοσχεδίου, διευθύνει το έργο της και λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στα πλαίσια των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία της εταιρίας, ενώ σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι και οι διατάξεις από αυτόν καθορίζονται!!! Δηλαδή, το Συμβόλαιο Διαχείρισης, τα εγκεκριμένα προγράμματα και προϋπολογισμοί, το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο. Οι δύο Οργανισμοί θα διατηρήσουν το 51% των μετοχών τους, ενώ το υπόλοιπο 49% των μετοχών θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.
Με το νομοσχέδιο τινάζεται στον αέρα κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων στους δυο οργανισμούς.Καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων, ενώ ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού θα επανασυνταχθεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας! Το μόνιμο προσωπικό εντάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις και το προσωπικό αορίστου χρόνου μεταφέρεται αυτοδικαίως στις ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ. Οι δύο Οργανισμοί θα μπορούν να απασχολούν και εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις! Το μόνιμο προσωπικό των δύο Οργανισμών, σύμφωνα με το άρθρο 15, θα υπαχθεί στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ,ενώ τα επικουρικά τους Ταμεία συγχωνεύονται στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.Οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι των Οργανισμών μεταφέρονται επίσης στο ΙΚΑ, γεγονός που (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΛΠ) θα επιβαρύνει το ΙΚΑ κατά 120 δισ. δραχμές! Οι κλάδοι Πρόνοιας μεταφέρονται στο Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας και Ασθενείας εργαζομένων στα λιμάνια.
Καμία λειτουργία και παραγωγική δραστηριότητα των λιμανιών δε διασφαλίζεται με βάση το νομοσχέδιο.Τον πρώτο λόγο θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος. Σε αμφισβήτηση μπαίνει και η συνέχιση λειτουργίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.Αυτό σημαίνει ότι άμεσα κινδυνεύουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη Ζώνη να μπουν στις "μαύρες λίστες" της ανεργίας. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πρόσφατα η διοίκηση του ΟΛΠ επιδίωξε την υπογραφή συμφωνίας με ιταλική εταιρία για τη φορτοεκφόρτωση αυτοκινήτων στο χώρο του Μόλου της ΔΕΗ, όπου εκτελούνται εργασίες επισκευών και μετασκευών πλοίων, σκοπεύοντας να τις καταργήσει. Η συμφωνία αυτή θα επέφερε 500 εκατομμύρια δραχμές έσοδα, ενώ κάθε χρόνο το συνάλλαγμα που μπαίνει στη χώρα από τις εργασίες επισκευών και μετασκευών στο Μόλο της ΔΕΗ αγγίζει τα 20 δισ.!
Η επιδίωξη αυτή επιβεβαίωσε τους στόχους που έχει βάλει η κυβέρνηση εδώ και καιρό για την ανάπτυξη της διαμετακόμισης, σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων, η οποία δεν έχει τίποτα να προσφέρει,καθώς οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή τη διαδικασία είναι οι πολυεθνικές, που απλά ακουμπούν τα προϊόντα τους για κάποιο χρονικό διάστημα στο λιμάνι, για να τα πάρουν στη συνέχεια και να τα μεταφέρουν αλλού. Εκτός από τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα τίποτα δε διασφαλίζει τη συνέχιση και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, σχετικά με τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων, τους μηχανισμούς εκφόρτωσης των χύδην (ασυσκεύαστων) προϊόντων κ. ά. Ηδη, αρκετοί από τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων του ΟΛΠ δε λειτουργούν πλέον. Εκτός από τις άμεσες συνέπειες, όπως προκύπτουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, σοβαροί κίνδυνοι υπάρχουν για αύξηση στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, με σοβαρό ενδεχόμενο οι εφοπλιστές να μετακυλίσουν αυτή την αύξηση στα εισιτήρια, καθώς και κατάργηση των δρομολογίων των άγονων γραμμών. Μεγάλο πλήγμα από μια αύξηση των τιμολογίων θα δεχτούν οι μικρομεσαίοι χρήστες (π. χ. έμποροι) του λιμανιού, με πιθανή την εκδίωξή τους από το λιμάνι. Σίγουρο είναι ότι η ιδιωτικοποίηση σε συνδυασμό με την άρση του "Καμποτάζ", θα επεκτείνει τη "μαύρη εργασία" και μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν στο νησιώτικο σύμπλεγμα, που η σύνδεσή του με την υπόλοιπη Ελλάδα θα στοιχίζει ακριβά.
Η πιθανή απουσία τελωνειακού ελέγχου ακόμα και στα προϊόντα από τις τρίτες χώρες, στα οποία μέχρι σήμερα ισχύουν οι δασμοί, θα έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια δημοσίων εσόδων.
Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ