Σύμπραξη με την "Γκαζ ντε Φρανς" ανακοίνωσε χτες ο όμιλος Λάτση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για διεργασίες και ανακατατάξεις στον κλάδο
Την κορφή του παγόβουνου φαίνεται ότι αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου της χώρας, καθώς με όλο και μεγαλύτερη ευκρίνεια αποκαλύπτεται πως η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις γενικότερες ανακατατάξεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνώς.
Σε μία πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που πρόβαλε ο "Ρ", για διεργασίες ενεργειακών μεγαλοσυμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέα στοιχεία ήρθαν χτες στην επιφάνεια, αποκαλύπτοντας ότι τα "μεγάλα μαχαίρια" για την ενεργειακή"πίτα" της χώρας έχουν αρχίσει ήδη να ακονίζονται, γεγονός που προκαλεί διαμάχες και προστριβές, που ως ένα βαθμό βγαίνουν και προς τα έξω.
Η επίσημη ανακοίνωση (χτες) του ομίλου Λάτση για υπογραφή συμφωνίας με την "Γκας ντε Φρανς", μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες στο χώρο του φυσικού αερίου και της ενέργειας, για από κοινού δραστηριοποίηση στα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς - ο διαγωνισμός για τα οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη - επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ενόψει της προετοιμασίας για το "μεγάλο φαγοπότι", που θα αρχίσει με την απελευθέρωση της αγοράς.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι ο εν λόγω διαγωνισμός καθυστερεί και έχει γίνει το "μήλον της έριδος" για τους ενδιαφερόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού το ποιοι τελικά θα μπουν σε αυτή την αγορά, θα σηματοδοτήσει και τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτά τα πλαίσια η "Γκας ντε Φρανς", βρίσκεται πρώτη προ των πυλών, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τη ΔΕΗ για σύσταση θυγατρικής εταιρίας, με σκοπό τη συμπαραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, ενώ ο ρόλος της ενισχύεται μετά και τη σύμπραξη με τον όμιλο Λάτση για δραστηριοποίηση και στο φυσικό αέριο. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε την επιστολή - αποκάλυψη στη Βουλή του Δ. Κοπελούζου, προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, με την οποία απαιτούσε από την τελευταία να αποτρέψει την παραπάνω συμμαχία, καθώς και τις διακυμάνσεις στις σχέσεις κυβέρνησης - Κοπελούζου.
Ακολουθεί η πολυεθνική ΕΝΙ, η οποία προσφάτως υπέγραψε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για προμήθεια της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και γενικότερη συνεργασία στο χώρο του αερίου, και η πολυεθνική SHELL, με την οποία επίσης η ΔΕΠΑ υπέγραψε αντίστοιχη συνεργασία. Καθ' οδόν, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να είναι τρεις ακόμη όμιλοι, που κοινοπρακτούν για να αποσπάσουν και αυτοί κομμάτι από την παχυλή πίτα της ενέργειας. Πρόκειται για την ΑΚΤΟΡ, εταιρία που ελέγχεται από τον όμιλο Μπόμπολα, την ΙΝΤΡΑΚΟΜ του ομίλου Κόκκαλη και την ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ.
Στόχος των παραπάνω συμφερόντων, δεν είναι απλώς η αγορά του φυσικού αερίου, η οποία είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι μικρή, αλλά κυρίως η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή της οποίας στην απελευθερωμένη αγορά του 2001, με καύσιμο το φυσικό αέριο θα είναι πολύ χαμηλού κόστους - το οποίο μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό θα επιδοτείται ως "καθαρό" καύσιμο, εξυπηρετώντας τον ένα και μοναδικό στόχο της Κομισιόν για είσοδο και έλεγχο της αγοράς από ιδιώτες. Εδώ εμπίπτουν και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, στις οποίες μάλιστα πρωτοστάτησε η υπουργός Ανάπτυξης και στην οποία, λόγω θέσης, έχει πέσει ο κλήρος να ισορροπήσει τα διάφορα μεγαλοσυμφέροντα. Ενώ δεν είναι τυχαίες οι συζητήσεις της υπουργού στην Τεχεράνη, όπου έχει μεταβεί από χτες, για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ιράν με την Αρμενία και που ερμηνεύεται για επιλογή της στήριξης και εξυπηρέτησης δυτικοευρωπαϊκών συμφερόντων, κόντρα στα ρωσικά της ΓΚΑΣ ΠΡΟΜ, που στοχεύουν σε πίεση της ρωσικής εταιρίας που κατέχει το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο, με σκοπό το μακροπρόθεσμο έλεγχό της.
Χρ. Λ.