Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Εκλογικός νόμος για "μια Ευρώπη των Περιφερειών"

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στις Ευρωεκλογές ανακινεί ο "ανεξάρτητος" βουλευτής με την πρόταση νόμου που κατέθεσε

Τις εκλογικές ανάγκες του υπό ίδρυση κόμματός του, αλλά και τις επιδιώξεις των Βρυξελλών για μια "Ευρώπη των περιφερειών", εξυπηρετεί η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Ευρωεκλογές, που κατέθεσε χτες ο Στ. Μάνος.

Παράλληλα, με την κίνησή του αυτή ο "ανεξάρτητος" βουλευτής ανακινεί γενικότερο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και "ρίχνει το μπαλάκι" στην κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία νέων κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, μέσω εκλογικού νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει ελπίδες τόσο στον Γ. Σουφλιά όσο και στον Στ. Μάνο, ότι μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αν υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και τους ενθαρρύνει να κινηθούν "αυτόνομα". Ηδη, χθες το βράδυ ο Στ. Μάνος επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου για να του ζητήσει να επισπεύσει τη συζήτηση της πρότασής του!

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος δήλωσε χτες ότι στόχος του είναι να συμμετέχει με το δικό του κόμμα στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει και στις Ευρωεκλογές του Ιούνη, "αν διευκολύνεται ο βασικός στόχος".

Σε ό,τι αφορά την ουσία των προτεινόμενων αλλαγών του εκλογικού νόμου για τις Ευρωεκλογές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Αναστασόπουλου, που έχει ψηφιστεί κατ' αρχήν από το Ευρωκοινοβούλιο, για εκλογή των ευρωβουλευτών ανά περιφέρεια με σταυρό προτίμησης και η οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές του 2004. Αλλά ο Στ. Μάνος έχει τους λόγους του να βιάζεται...

Οι αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές, όπως τις παρουσίασε ο Στ. Μάνος, είναι οι εξής: Διατηρείται η αναλογική του σημερινού συστήματος και το όριο του 3% για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στην Ευρωβουλή. Οπως ισχυρίστηκε "ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα με την πρόταση νόμου είναι ακριβώς ο ίδιος με τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει και με το ισχύον σύστημα".

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται σε μία από τις 13 περιφέρειες και όχι σε εθνική περιφέρεια όπως σήμερα. Ακόμα θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης και ο αριθμός των υποψηφίων στην κάθε περιφέρεια θα είναι προσαυξημένος, όπως στις εθνικές εκλογές.

Οπως εξήγησαν οι εμπνευστές του, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος θα λειτουργήσει ως εξής: Πριν από τις εκλογές οι 25 έδρες μοιράζονται στις 13 περιφέρειες. Κάθε περιφέρεια παίρνει μία έδρα ανεξαρτήτως πληθυσμού και στη συνέχεια υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο και μοιράζονται οι υπόλοιπες 12 ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή. Μετά τις εκλογές μοιράζονται στα κόμματα με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στην επικράτεια οι 25 έδρες με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα. Στη συνέχεια μοιράζονται οι έδρες στα κόμματα σε κάθε περιφέρεια. Στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει την έδρα την παίρνει το κόμμα που παίρνει τη σχετική πλειοψηφία και στις άλλες 5 πολυεδρικές τα κόμματα παίρνουν τόσες έδρες όσες φορές συμπληρώσουν το εκλογικό μέτρο, στο οποίο ισχύει το "συν 1". Στη συνέχεια γίνεται διόρθωση στις πολυεδρικές ώστε το κάθε κόμμα να παίρνει όσες έδρες του αναλογούν, ενώ τις αδιάθετες έδρες τις μοιράζονται τα κόμματα που δεν έχουν πάρει ακόμα τις έδρες που δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ