Η Βουλή των Λόρδων αποφάνθηκε ότι δε χαίρει ασυλίας
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-
Ειρωνεία της τύχης ή τραγέλαφος; Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση, που παρέδωσαν, ως δώρο γενεθλίων, οι πέντε δικαστές στον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, που οριστικά θα εξακολουθήσει να κρατείται υπό περιορισμό μέχρι το επόμενο βήμα, που πιθανά είναι η έκδοσή του στην Ισπανία για να δικαστεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι πέντε δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων, του ανώτατου δικαστηρίου στη Βρετανία, αποφάσισαν χτες το απόγευμα ότι ο Πινοτσέτ δε χαίρει ασυλίας και μπορεί να διωχτεί με τις κατηγορίες της δολοφονίας, του βασανισμού και της γενοκτονίας, στη διάρκεια της 17ετούς διακυβέρνησής του στη Χιλή. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που ελήφθη με 3 υπέρ έναντι 2 κατά, ο Πινοτσέτ είναι αναγκασμένος να παραμείνει στη Βρετανία και να αντιμετωπίσει το αίτημα έκδοσής του από την Ισπανία. Η απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο για το επόμενο βήμα, το οποίο θα γίνει από τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρόου.Ο Πινοτσέτ πρέπει να εμφανιστεί στην ακροαματική διαδικασία, όπου ο Στρόου θα αποφασίσει την έκδοσή του ή μη, στις 2 Δεκέμβρη, υπό τον όρο ότι είναι καλά στην υγεία του. Ενδεικτικό των διαθέσεων του Στρόου είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα στο Κοινοβούλιο ότι η απόφαση για το εάν θα επιτραπεί η πρόοδος της διαδικασίας έκδοσης θα ληφθεί μάλλον σε δικαστική, παρά σε πολιτική βάση. Ο Πινοτσέτ συνελήφθη στις 16 Οκτώβρη στη βρετανική πρωτεύουσα μετά από ένταλμα της Ισπανού δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, που τον κατηγορεί για την άμεση ανάμειξή του στο θάνατο και τις εξαφανίσεις 3.197 ανθρώπων.
Εκατοντάδες Χιλιανοί που μένουν στην Ευρώπη μετά τη δίωξή τους από τη χώρα τους ξέσπασαν σε έντονες εκδηλώσεις που κατέγραφαν τη χαρά τους, που προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης, Τόσο μπροστά στη Βουλή των Λόρδων που ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί αναμένοντας την απόφαση, όσο και στην ισπανική πρωτεύουσα που είχαν ολονυκτία αναμένοντας την απόφαση, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ, εκπρόσωπος της Επιτροπής για την παραπομπή του Πινοτσέτ σε δίκη τόνισε ότι "οι ηττημένοι θριαμβεύουν τώρα επί των νικητών". Με το πέρασμα της μέρας, σταδιακά αυξανόταν ο αριθμός των συγκεντρωμένων, αφού κατά χιλιάδες συνέρεαν πλέον για να πανηγυρίσουν για τη δικαστική απόφαση σε μία από τις κεντρικότερες μαδριλένικες πλατείες την Πλάθα Μαγιόρ. Ανάμεσά τους ήταν και η Ιζαμπέλ Αλιέντε,κόρη του πρώην Χιλιανού Προέδρου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1973, η οποία δήλωσε ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δείχνει ότι οι δικτάτορες δεν είναι υπεράνω του νόμου και χαρακτήρισε την απόφαση "καταπληκτική" νίκη για τα χιλιάδες θύματα της 17χρονης δικτατορίας του Πινοτσέτ, που άρχισε με την ανατροπή του πατέρα της Σαλβαδόρ Αλιέντε.
Στο Παρίσι, ο Ουίλιαμ Μπουρντόν,δικηγόρος των οικογενειών των Γάλλων που εξαφανίστηκαν όταν επικεφαλής του χιλιανού καθεστώτος ήταν ο Πινοτσέτ, δήλωσε ότι "μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης και αυτών των Τουβιέ και Μπάρμπι, μια δίκη του Πινοτσέτ στη Μαδρίτη ή το Παρίσι είναι δυνατή. Είναι νίκη του δικαίου και της ηθικής". Στο Κοινοβούλιο, βουλευτές απ' όλα τα κόμματα χειροκρότησαν, όταν κατά τη διάρκεια της συνόδου ανακοινώθηκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι σέβεται την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων, αλλά αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια, που σημαίνει ότι ο Πινοτσέτ πρέπει να παραμείνει στη Βρετανία για να αντιμετωπίσει το αίτημα έκδοσης από την Ισπανία.
Παγωμάρα ήταν η πρώτη αντίδραση των Χιλιανών μετά την είδηση για την επίμαχη απόφαση της Βουλής των Λόρδων που έπεσε σαν βόμβα. Οι υποστηρικτές του Πινοτσέτ, από τη μία, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι δεν πρόκειται να τον υποδεχτούν αύριο πανηγυρικά, αφού σχεδίαζε μετά την απόφαση να επιστρέψει αμέσως στη Χιλή. Από την άλλη πλευρά, τα θύματα της χούντας και οι μεγάλες μάζες των Χιλιανών που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την "τύχη τους". Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση ούτε από τη χιλιανή κυβέρνηση.
Δεν άργησαν, βέβαια, να ξεφύγουν από το αρχικό μούδιασμα και οι μεν και οι δε. Οι υποστηρικτές του εξέφρασαν την οργή τους σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάλυπταν τις αντιδράσεις, σπρώχνοντας τους δημοσιογράφους και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα, όπως φαίνεται και σε σκηνές που προβλήθηκαν από την τηλεόραση στη Χιλή. "Ο πατέρας μου δέχτηκε ένα σαδιστικό και απάνθρωπο χτύπημα στα γενέθλιά του, το οποίο υπερβαίνει τα δικαιώματα του ανθρώπινου είδους", δήλωσε ο γιος του Πινοτσέτ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση από τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος Πινοτσέτ. Ενώ τα χιλιανά δεξιά κόμματα ζήτησαν την αποστολή επειγόντως στο Λονδίνο μιας χιλιανής κυβερνητικής αντιπροσωπείας σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων για να επιτύχουν την απελευθέρωση του Πινοτσέτ και εκπρόσωπός τους χαρακτήρισε "ταπείνωση" για τον Πινοτσέτ την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων.
Αντίθετα, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο κέντρο του Σαντιάγο, χαιρετίζοντας με τον τρόπο τους την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο πρώην δικτάτορας της Χιλής δεν "καλύπτεται" από τη διπλωματική ασυλία και μπορεί να διωχτεί με τις κατηγορίες των δολοφονιών, της γενοκτονίας και των βασανισμών στη διάρκεια της 17ετούς από αυτόν διακυβέρνησης της Χιλής. "Είναι μια ιστορική στιγμή για όλη την ανθρωπότητα", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ενωσης Οικογενειών Αγνοουμένων, Βιβιάν Ντιάζ.Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η οργάνωση "Μητέρες της Πλάτσα Μάγιο", οι μητέρες των αγνοουμένων του καθεστώτος Πινοτσέτ.