ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι στις σχέσεις του Ιράκ με τη διεθνή κοινότητα, και συγκεκριμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, οι οποίες, πλέον, απροκάλυπτα μεθοδεύουν την ανάμειξή τους στο εσωτερικό της χώρας. Αφορμή της νέας όξυνσης είναι η διαμάχη του επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, με το καθεστώς της Βαγδάτης σχετικά με έγγραφα που αφορούν στο χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του Ιράκ.
Ο Μπάτλερ ζήτησε, την Κυριακή, από την ιρακινή ηγεσία να παραδώσει στους εμπειρογνώμονες της UNSCOM όλα τα, σχετικά με το οπλοστάσιό της, έγγραφα. Το αίτημα του επικεφαλής της UNSCOM προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και τις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής ηγεσίας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ, κατηγόρησε τον Μπάτλερ ότι "προσπαθεί να δημιουργήσει νέα κρίση" και "να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επανεξέταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, ο οποίος τόνισε ότι η Βαγδάτη έχει παραδώσει όλα τα, σχετικά με το οπλοστάσιό της, έγγραφα στους εμπειρογνώμονες εδώ και καιρό. Στην ιρακινή πρωτεύουσα επέστρεψε, επειγόντως, και ο Πρακάς Σχαχ, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με Ιρακινούς αξιωματούχους.
Τις εξελίξεις αυτές έσπευσε να σχολιάσει και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντ. Λίβι, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, στο ταξίδι του στη Νότια Κορέα. Ο Λίβι τήρησε χαμηλούς τόνους και υπογράμμισε πως "η Ουάσιγκτον παραμένει σε στάση αναμονής για να φανεί ξεκάθαρα αν τα νέα προβλήματα που προέκυψαν συνεπάγονται ότι η Βαγδάτη δε συνεργάζεται πλήρως με την UNSCOM, όπως δεσμεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να αποτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές". Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, τόνισε, σε έντονο ύφος, ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν, πάντα, σε ετοιμότητα στον Κόλπο και αν κριθεί αναγκαίο θα πλήξουν το Ιράκ τάχιστα.
Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέρεκ Φάτσετ, μετά το τέλος της συνόδου 16 κομμάτων και παρατάξεων της ιρακινής αντιπολίτευσης, που κάλεσε και φιλοξένησε η βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο. Ο Φάτσετ δήλωσε ότι "στόχος της Βρετανίας είναι να βρεθεί μια κοινή πλατφόρμα συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης, ώστε όταν επιτευχθεί η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν να μην επικρατήσει χάος στο Ιράκ". Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνόδου εξετάστηκαν οι μέθοδοι συνεργασίας που θα αποδώσουν τα μέγιστα στο σκοπό αυτό και ανακοίνωσε ότι, σε πρώτη φάση, καταλήχθηκε η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Ιρακινού Προέδρου και των συνεργατών του για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", τα οποία "αναμφισβήτητα έχουν διαπραχθεί".
Ο Φάτσετ διέψευσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις δράσης εκ μέρους της Βρετανίας και των ΗΠΑ και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της ιρακινής αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρτιν Ιντικ, αργά χτες το απόγευμα, επρόκειτο να κατατεθούν προτάσεις από τους ίδιους τους Ιρακινούς ηγέτες. Οι ηγέτες της ιρακινής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν ιδιαίτερα φειδωλοί στις δηλώσεις τους και μόνο ο Ναμπίλ Μουσάουι, στέλεχος του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, που απαρτίζεται από σειρά κομμάτων, αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του. Πάντως, την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό από ανώτερες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε, κατ' αρχάς, το ποσό των 97 εκατομμυρίων δολαρίων ως χρηματική βοήθεια προς την ιρακινή αντιπολίτευση.
Εντούτοις, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για τη σύνοδο του Λονδίνου. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", εκπρόσωπος του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο, κατήγγειλε ως "απροκάλυπτη και απαράδεκτη ανάμειξη στο εσωτερικό του Ιράκ" τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τόνισε κατηγορηματικά ότι "η ανατροπή του καθεστώτος της Βαγδάτης είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του ιρακινού λαού". Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Φαντέλ Ανσάρι, εκπροσώπου φιλο-συριακού αντιπολιτευτικού κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι "κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας μόνο ενδυναμώνει τη θέση του Σαντάμ Χουσεϊν στην εξουσία".