ΜΗΘΥΜΝΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ενας παραδοσιακός οικισμός ξανά σε περιπέτειες
Για τη Μήθυμνα της Λέσβου είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν, όταν κάποιοι επιχείρησαν να χτίσουν ένα ξενοδοχείο στο λιμάνι, μια ανάσα πάνω από τα ερείπια της αρχαίας Μήθυμνας, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής και του ΚΑΣ. Ευτυχώς το τελευταίο άλλαξε γνώμη μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν κι ο δήμος (ένα ΠΑΣΟΚ-Νεοδημοκρατικό σχήμα, τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων κυρίως, που συνασπίστηκαν για να εκπαραθυρώσουν το προηγούμενο αριστερό δήμαρχο που είχε εκλεγεί τέσσερις φορές από τη μεταπολίτευση και μετά) ανέκρουσε πρύμναν. Από τότε είχαμε και άλλα "επεισόδια", που δυστυχώς δεν αποτράπηκαν.
Οπως λ. χ. η ισοπέδωση ενός λόφου στην Εφταλού με το επιχείρημα (;) ότι δυσκολεύονταν τα τουριστικά πούλμαν σε μια στροφή. Μάλιστα τα μπάζα παραμένουν ακόμα στην αντίστοιχη παραλία για να αποδεικνύουν το σεβασμό της δημοτικής αρχής και του εποπτεύοντος νομάρχη στο περιβάλλον. Κι ακόμα είχαμε το βάψιμο (sic) των βράχων πάνω από την αγορά - μετά τις εργασίες στήριξης που πραγματοποιήθηκαν, λόγω της επικινδυνότητας που υπήρχε - την προσπάθεια να γίνει αμμουδιά η βοτσαλωτή παραλία, χωρίς να ρωτηθεί κανείς ειδικός και την κατασκευή λιμνοδεξαμενής, που ήταν μεν σωστή σαν σύλληψη, αλλά η μη πρόβλεψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ. ά. παραλείψεων είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν τα έργα διοχέτευσης των νερών. Ετσι χιλιάδες κουνούπια βασανίζουν τα τελευταία χρόνια κατοίκους και τουρίστες προς δόξαν της νεοελληνικής τσαπατσουλιάς, της γραφειοκρατίας (μεγάλες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Γεωργίας και της Νομαρχίας) και της ασχετοσύνης.
Το φετινό καλοκαίρι στην είσοδο του χωριού, ακριβώς δίπλα σ' έναν αρχαιολογικό χώρο, έγινε μια τσιμεντένια βάση που κανείς δε γνώριζε τι θα γίνει. Θεμέλια δεν ανοίχτηκαν γιατί ήταν σχεδόν βέβαιο ότι κάποιο αρχαιολογικό εύρημα θα έβρισκαν, οπότε θα σταματούσε οτιδήποτε πήγαινε να γίνει. Αμέσως μετά το πέρας των δημοτικών εκλογών, ένας γερανός έφερε και τοποθέτησε το εκτρωματικό κατασκεύασμα της Εμπορικής Τράπεζας που τοποθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να αντιδράσει καμία αρχή. Και αναφερόμαστε στο δήμο και την αρχαιολογική υπηρεσία που όφειλαν να ελέγξουν τουλάχιστον τις άδειες για την εγκατάσταση, κάτι που δεν έγινε. Κι εδώ υπάρχουν ευθύνες, αλλά αυτό είναι δουλιά άλλων να ερευνήσουν. Ενας δημοτικός σύμβουλος που έθεσε το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, εισέπραξε ως απάντηση αοριστίες και υποσχέσεις για μια δήθεν συζήτηση με το διευθυντή της τράπεζας εντός του μήνα. Αλήθεια, γιατί αυτή η συζήτηση δεν προηγήθηκε; Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι αν δημοσιοποιούνταν οι προθέσεις της Εμπορικής για την κατασκευή της παράγκας που δε δημιουργεί ούτε μια θέση εργασίας, αφού πρόθεση είναι να λειτουργεί το καλοκαίρι, να κάνει την αρπαχτή και μετά να κλείνει, δεν υπήρχε περίπτωση να της το επέτρεπαν. Ας μη μας διαφεύγει και το γεγονός ότι ήταν προ των πυλών οι δημοτικές εκλογές και σίγουρα θα υπήρχαν τριβές και πολώσεις που κανείς δε θα ήθελε να χρεωθεί.
Ισως ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης να αναρωτηθεί, γιατί τόση φασαρία για μια παράγκα της Εμπορικής. Εξηγούμαστε. Η Μήθυμνα είναι παραδοσιακός οικισμός και κανείς δεν μπορεί να χτίσει οτιδήποτε, όπως αυτός θέλει και όπου θέλει. Ακόμα και για τη διάνοιξη ενός απλού παραθύρου χρειάζονται άδειες επί αδειών και οι μηνύσεις πέφτουν βροχή. Εστω κι αν αυτό καμιά φορά γίνεται επιλεκτικά. Γιατί παρατυπίες γίνονται... αν χρειαστεί. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι πολλές και η κατάσταση είναι βασικά υπό έλεγχο. Να αναφέρουμε ότι δε δόθηκε πρόσφατα άδεια ούτε στο δημοτικό σχολείο να αξιοποιήσει τα υπόγειά του μια και υπάρχει πρόβλημα έλλειψης αιθουσών, ούτε να χτίσει μια αίθουσα στην αυλή του το νηπιαγωγείο που κι αυτό ασφυκτιά, επειδή όταν σκάφτηκε βρέθηκαν αρχαία τείχη. Η συγκεκριμένη κατασκευή δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αισθητική του οικισμού, έστω κι αν επενδυθεί με ξύλο και κεραμοσκεπή όπως τώρα υπόσχονται. Η παράγκα της Εμπορικής κλείνει από το σημείο αυτό τη θέα προς το κάστρο με μια ταμπέλα με νέον που θα βγάζει μάτια εκτός της μέρα και τη νύχτα. Κάτι που απαγορεύεται στη Μήθυμνα. Είναι πρόκληση γιατί κατασκευάστηκε ακριβώς δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο και ακριβώς απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, η οποία σεβάστηκε χώρο και περιβάλλον και στεγάστηκε σ' ένα πέτρινο οίκημα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της για το χώρο που λειτουργεί. Γιατί δεν έπραξε το ίδιο η Εμπορική; Μήπως στερείται χρημάτων; Μπορούσε να νοικιάσει ένα οίκημα ή να χτίσει κάποιο καινούριο, όπως πράττει αυτή τη χρονική περίοδο ο ΟΤΕ. Αλλά μιμήθηκε την επίσης αθλιότητα των ΕΛΤΑ - για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι - που ευτυχώς η δική του κακοτεχνία είναι "αγκυροβολημένη" στο πάρκινγκ και φυσικά πρέπει να πάρει δρόμο κι αυτή. Ηδη συγκεντρώνονται υπογραφές με αποδέκτες τα κόμματα, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη Νομαρχία, το Δήμο, την Πολεοδομία και το υπουργείο Πολιτισμού. Εν αναμονή εξελίξεων.