ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Μέτρα αντί για ευχολόγια
Αλλη μια χαμένη ευκαιρία, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος για τα αποτελέσματα της διεθνούς διάσκεψης για το περιβάλλον, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, με τη συμμετοχή 160 χωρών περίπου. Και πάλι, επί της ουσίας ελάχιστα έγιναν. Η εκρηκτική κατάσταση του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις κλιματικές αλλαγές αφέθηκε εν πολλοίς στην τύχη της και στην καλή προαίρεση κάποιων κυβερνήσεων που ίσως πάρουν κάποια μέτρα που θα μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) θα τα σχολιάσουμε αναλυτικά σε επόμενο σημείωμα. Ομως το ζητούμενο που παραμένει είναι τι κάνουμε; Αν κάτι είναι παραπάνω από σαφές στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα, όπου πρωταγωνιστούν νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (έστω κι αν ορισμένες έχουν ψευδεπίγραφους τίτλους) είναι το γεγονός ότι ακόμα και σε θέματα που άπτονται της ζωής του πλανήτη, δηλαδή όλων μας, ελάχιστη σημασία έχουν για κάποιους. Αυτοί εξακολουθούν να μεταφράζουν τα πάντα σε κόστος και κέρδη λες και μ' έναν ερημοποιημένο πλανήτη θα έχουν τράπεζες και θησαυροφυλάκια, για να μετρούν τις περιουσίες τους. Η ισχυροποίηση ενός ανατρεπτικού και ριζοσπαστικού κινήματος, που θα πιέσει σε προοδευτικές λύσεις, σε συνεργασία με το εργατικό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό τούνελ, που μας οδηγούν οι θιασώτες της αγοράς. Τα περιθώρια έχουν στενέψει κι αν δεν το αντιληφθούμε σύντομα, μας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Κόλπος Καλλονής ώρα μηδέν
Με το τελευταίο ΠΔ 78/10 -4- 98 επιτρέπεται η αλιεία οστράκων μέσα στον Κόλπο Καλλονής το διάστημα 1/11 - 31/3 κάθε χρόνου και μάλιστα με μηχανοκίνητα μέσα! Δηλαδή, να σέρνεται στο βυθό η "λαγκάμνα", που καταστρέφει το οτιδήποτε στο πέρασμά της. Τη στιγμή που ο Κόλπος είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μεγάλη περίοδο που κινδύνεψε με οριστική καταστροφή ξανά ένα διάταγμα κάποιων γραφειοκρατών βάζει δυναμίτη στο ευαίσθητο οικοσύστημα. Ζητείται λογική.
ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Περιβαλλοντική εκπαίδευση και σχολείο
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί ένα πεδίο της εκπαίδευσης, στο οποίο στηρίχτηκαν πολλές ελπίδες τόσο για τη συμβολή της στη βελτίωση του περιβάλλοντος, όσο και στον ανανεωτικό χαρακτήρα της από την εκπαιδευτική σκοπιά, ελπίδες που διαψεύστηκαν ως ένα σημείο καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τη στιγμή αυτή η ουσιαστική και σε εκτεταμένο βαθμό ένταξή της στα προγράμματα των σχολείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από το βιβλίο αυτό επιχειρείται η ανάλυση των προγραμμάτων, στα οποία οφείλονται τα εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην ενσωμάτωση της ΠΕ στα προγράμματα των σχολείων. Το βιβλίο αυτό που υπογράφει η Βάσω Παπαδημητρίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "τυπωθήτω"απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της ΠΕ και την προώθησή της στο σχολείο και στοχεύει στο να αποτελέσει εργαλειακό στοιχείο για τη βαθύτερη κατανόηση και την κριτική ανάλυση των σχετικών θεμάτων.