Σάββατο 14 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στα χνάρια της ΓΣΕΕ

Με "το μαλακό" ο προϋπολογισμός και διάλογος... για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ. Η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν στην απεργία χαρακτήρα σύγκρουσης με την αντεργατική πολιτική

Αποφασίζοντας τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην 24ωρη πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 15 Δεκέμβρη,η πλειοψηφία της διοίκησής του, η οποία συνεδρίασε χτες, κατέληξε σε ανάλογες θέσεις με την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας για τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό.

Ετσι, ο νέος αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός, που η ψήφισή του θα σημάνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αντιμετωπίστηκε με γενικόλογες παρατηρήσεις και οι διεκδικήσεις περιορίζονται, ώστε να θίξουν όσο γίνεται λιγότερο την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, για το οποίο έγιναν επιμέρους παρατηρήσεις από την πλειοψηφία. Το θέμα παραπέμφθηκε σε παραπέρα συζήτηση και... διάλογο.

Η ΔΑΣ άσκησε έντονη κριτική στον προϋπολογισμό και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑ πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις που πηγάζουν από την επιδίωξη της ΟΝΕ.

Ειδικότερα για την απεργία, τονίστηκε από τη ΔΑΣ ότι πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που θέλει να της δώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να την κάνουν δική τους υπόθεση, δίνοντάς της περιεχόμενο που να στρέφεται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε η ΔΑΣ στην ανάγκη δημιουργίας "μαζικού ριζοσπαστικού εργατικού κινήματος", το οποίο θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που υπηρετούν τους "εθνικούς στόχους" της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ.

Για τον προϋπολογισμό υπογραμμίστηκε ότι "συναγωνίζεται και ξεπερνά σε αντεργατικότητα τους προηγούμενους", ενώ για το ασφαλιστικό, τονίστηκε από τη ΔΑΣ ότι πρόκειται για μια νέα σκληρή επίθεση από την κυβέρνηση. Κριτική ασκήθηκε και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στο χτύπημα της μονιμότητας.

Μεταξύ άλλων, η ΔΑΣ πρότεινε: Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ και πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις το 1999. Καταβολή διορθωτικής αύξησης σε όλους τους εργαζόμενους, για τις απώλειες 1990 - 1998. Διορθωτική αύξηση στις συντάξεις ΙΚΑ - ΝΑΤ. Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων γήρατος και θανάτου με τα 20 και 18 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, αντίστοιχα. Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μεροκάματου, μέχρι την πρόσληψη, επιδότηση όλων των νέων που πρωτοβγαίνουν για δουλιά. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Επίσης: Θεσμοθέτηση ως αφορολόγητου ποσού του βασικού μισθού ή μεροκάματου, γενικότερα αφορολόγητο όριο ίσο με το εκάστοτε όριο φτώχειας. Αύξηση τουλάχιστον κατά 65% των κλιμακίων φορολόγησης και των εκπτώσεων για το 1998. Αυτόματη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας από εδώ και μπρος. Κατάργηση του ΦΠΑ για είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ