Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ανεβαίνει το πολεμικό θερμόμετρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ. -

Σταθερά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις απειλές και ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, ενώ η Βαγδάτη επιμένει στην απόφασή της για τερματισμό της συνεργασίας με τους επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού. Τη στιγμή που ολοκληρωνόταν η αποχώρηση σχεδόν όλων των υπαλλήλων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ από το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ισραήλ, εντολή για αποχώρηση των υπηκόων τους από τις χώρες αυτές έδωσαν η Γερμανία, η Βρετανία και η Αυστραλία. Ως ιδιαίτερα ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης θα πρέπει, επιπλέον, να θεωρηθεί το ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά από συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών 8 αραβικών χωρών, στο οποίο σημειώνεται ότι "η ιρακινή ηγεσία έχει την πλήρη ευθύνη για την όποια συνέπεια υπάρξει από τη στάση της".

"Εχουμε την ελπίδα ότι η λογική και η σοφία θα πρυτανεύσει, έτσι ώστε ο ιρακινός λαός, που υποφέρει από τις κυρώσεις, να μην υποστεί και νέα βάσανα", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Κατάρ και της Ιορδανίας, που συναντήθηκαν, χτες, στην Ντόχα. Οι αξιωματούχοι των 8 χωρών που έχουν υπογράψει τη "Διακήρυξη της Δαμασκού" σημειώνουν, στην ανακοίνωσή τους, ότι "μια στρατιωτική επιδρομή θα προκαλέσει καταστροφικές εξελίξεις σε όλη την περιοχή" και συμπληρώνουν ότι "σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ενότητα του Ιράκ". Παρ' όλα αυτά, μέσα από το κείμενο του ανακοινωθέντος αφήνεται να εννοηθεί ότι μια στρατιωτική επιδρομή δεν είναι απίθανη, ενώ δε διαφαίνεται καμία πρόθεση των αραβικών χωρών να υπερασπίσουν ενεργά τη στάση της ιρακινής ηγεσίας, την οποία καλούν να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να επαναλάβει τη συνεργασία της με την UNSCOM.Ανάλογη έκκληση απηύθυνε προς την ιρακινή ηγεσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στο περιθώριο της συνάντησής τους οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα λακωνικοί και ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Κουβέιτ Σεϊκ Σαμπάχ αλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ, ο οποίος τόνισε ότι "δεν μπορούμε να σταματήσουμε μια υπερδύναμη από το να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα δράσης". Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούν αλ Φαϊσάλ κατηγόρησε ευθέως την ιρακινή ηγεσία ότι προκαλεί κρίσεις που δημιουργούν πρόβλημα σε όλη την περιοχή και υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερο ενοχλημένες από άλλες φορές". Μάλιστα, σύμφωνα με ανώτερες αραβικές διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ άσκησαν έντονες πιέσεις στους Αραβες συμμάχους τους να μην προχωρήσουν σε καμία πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε διπλωματική εκτόνωση της κρίσης.

Ομως, όπως υποστηρίζουν, πάντα, οι ίδιες πηγές, οι αραβικές ηγεσίες δεν είναι διατεθειμένες ούτε να συμμετάσχουν, ούτε να υποστηρίξουν ανοιχτά την οποιαδήποτε στρατιωτική επιδρομή, ενώ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλεκτική αυστηρότητα και σκληρότητα των ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ανεκτικές απέναντι στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικό είναι και το κλίμα που αντανακλάται στην πλειοψηφία του αραβικού Τύπου, ο οποίος παρουσιάζει σχεδόν ως αναπόφευκτη μια αμερικανική στρατιωτική επιδρομή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της αραβικής συνόδου στην Ντόχα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής ηγεσίας και εκτίμησε ότι είναι "ένα καλό δείγμα όσον αφορά τα αμερικανικά σχέδια". Η αμερικανική ηγεσία απέφυγε, χτες, να προβεί στην οποιαδήποτε δήλωση και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι, ήδη, έχει καταπλεύσει στον Κόλπο μεγάλο μέρος των ενισχύσεων.Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρτ τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα αναχωρήσει κανονικά, το Σάββατο, για να συμμετάσχει στην ευρωασιατική Σύνοδο Κορυφής της Μαλαισίας και θα διακόψει την επίσκεψή του "αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο".

Ατμόσφαιρα αναμονής

Την άμεση αποχώρηση των διπλωματικών υπαλλήλων, αλλά και των υπηκόων τους από το Ιράκ, το Κουβέιτ και το Ισραήλ διέταξαν, χτες, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο το κλίμα πολέμου που επικρατεί στην περιοχή.Στις ανακοινώσεις τους και οι δύο κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν "ως ιδιαίτερα επικίνδυνη" την παραμονή των υπηκόων τους στις χώρες αυτές και μάλιστα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τους δημοσιογράφους να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Μάλιστα, με δηλώσεις του ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προτρέπει τη Βαγδάτη να συμμορφωθεί άμεσα με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε ανάλογες κινήσεις προχώρησε και το αυστραλέζικο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απέφυγε να διευκρινίσει αν έδωσε εντολή αποχώρησης στους Αυστραλούς υπηκόους και αρκέστηκε να επιβεβαιώσει ότι στην περιοχή παρέμειναν μόνο όσοι κρίθηκε ότι η παρουσία τους ήταν αναγκαία. Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας κάλεσε τον Ιρακινό απεσταλμένο στο Τόκιο για διαβουλεύσεις και του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα προς την ιρακινή ηγεσία, με το οποίο καλείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ άρχισαν, από χτες, να λειτουργούν κέντρα διανομής αντιασφυξιογόνων μασκών, όπου έσπευσαν να συνωστιστούν αρκετοί Ισραηλινοί, φοβούμενοι ότι το Ισραήλ θα γίνει στόχος του Ιράκ σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε πολύωρη συνεδρίαση με τους αρμόδιους υπουργούς και συμβούλους του, για να εξετάσει τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λάβει το Ισραήλ, αν και, όπως δήλωνε ο στενός συνεργάτης του Νταβίντ Μπαρ - Ιλάν, η πιθανότητα ιρακινής επίθεσης "είναι μάλλον μηδαμινή". Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στην ιρακινή ηγεσία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, απέφυγε όμως να πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της, όπως είχε πράξει κατά το παρελθόν.

Εσπευσμένα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν,ο οποίος διέκοψε την επίσκεψή του στο Μαρόκο. Στενοί συνεργάτες του Κόφι Ανάν τόνιζαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκαλέσει, σήμερα, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά διαβεβαίωναν ότι δεν έχει προετοιμαστεί κανένα συγκεκριμένο σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης. Επιπλέον, υπογράμμιζαν ότι, προς το παρόν, ο Κόφι Ανάν δε σκέφτεται να μεταβεί στην ιρακινή πρωτεύουσα για συνομιλίες, όπως ζητά η Γαλλία, αλλά και η Βαγδάτη.

"Εμπρηστικά" δημοσιεύματα

Την κατάλληλη περίοδο επέλεξε η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" να δημοσιεύσει άρθρο με το οποίο υποστηρίζει ότι η ιρακινή ηγεσία έχει, εδώ και καιρό, συστήσει επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία απόκρυψης των όπλων μαζικής καταστροφής που διαθέτει ακόμη η Βαγδάτη. Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, της επιτροπής αυτής προεδρεύει ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ και έχει, ήδη, ξεκινήσει το έργο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ