Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Μόνη "αθώα" η κυβέρνηση

Η αγωνία από τη μια να αθωωθεί η κυβερνητική πολιτική και από την άλλη η ανάγκη να εξηγηθούν με όσο γίνεται πειστικότερο τρόπο τα αίτια του κακού εκλογικού αποτελέσματος, αποτυπώθηκαν στις αντιφάσεις που περιείχε η χτεσινή εισήγηση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προς την ΚΕ, όπως τη μετέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το ΠΑΣΟΚ είχε "σημαντικές απώλειες", όμως "η φθορά κινήθηκε σε φυσιολογικά πλαίσια", όπως αναφέρεται... Αριθμητικά, υποστηρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ απόλεσε από 1,4% έως 2,5% της εκλογικής του δύναμης στις βουλευτικές, η ΝΔ κέρδισε γύρω στο 2%, το ΚΚΕ "σημείωσε άνοδο", ενώ ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ παρουσίασαν "στασιμότητα και πτώση".

Ως εκ τούτου, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, "δεν υπήρξε άρνηση της κυβερνητικής πολιτικής", αλλά ήττα σε επίπεδο "εικόνας" και όχι "πραγματικής αλλαγής συσχετισμών".

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την "αθώωση" εισηγητικά της κυβερνητικής πολιτικής, οι αιτίες της ήττας αναζητήθηκαν οπουδήποτε αλλού: Από τις "ανίερες συμμαχίες" μέχρι τους τοπικούς εσωκομματικούς ανταγωνισμούς, και από τις λαθεμένες επιλογές προσώπων μέχρι το "αντικυβερνητικό μέτωπο" της αντιπολίτευσης...

Ας σημειωθεί ότι στην εισήγηση του ΕΓ εκτιμάται πως στις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ, πέρα από τα προβλήματα, "επιτεύχθηκε η συσπείρωση και υπήρξαν νικηφόρα αποτελέσματα", ενώ για το ΔΗΚΚΙ σημειώνεται ότι παρά την "κεντρική αντικυβερνητική γραμμή... κατά τόπους συνεργάστηκε στην πράξη και με δικά μας ψηφοδέλτια".

Τέλος ο Κ. Σημίτης εκτίμησε ότι "αν το ΠΑΣΟΚ δεν αποκαταστήσει την ενότητά του ως κόμμα δεν έχει τύχη στις εθνικές εκλογές".

  • Μετά τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στο βήμα ο υπεύθυνος της ΚΕΔΝΕ του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας και ξεκίνησε η διαδικασία των τοποθετήσεων των μελών της ΚΕ. Ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν για "βαθύ ρήγμα" εντός του ΠΑΣΟΚ (Α. Διαμαντόπουλος), ενώ στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως η Ν. Κατσέλη, ο Ν. Σιφουνάκης κ. ά., εξέφρασαν τις γνωστές τους απόψεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ