Πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι στις 2 Δεκέμβρη, με απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που πάρθηκε κατά τη διάρκεια προχτεσινής σύσκεψης. Η κινητοποίηση, που ορίστηκε για τις 4.00 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποιείται στα πλαίσια προηγούμενης απόφασης των Ομοσπονδιών, που συνήλθαν τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων και των μηνυμάτων από τα σωματεία.
Στη συγκέντρωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, θα συμμετέχουν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι απ' όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν τοπικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, που, στο όνομα της ΟΝΕ και της "παγκοσμιοποίησης" των αγορών, έχει βάλει στο στόχαστρο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα λαϊκά εισοδήματα από τα οποία ζουν, μαζεύοντας σε όλο και λιγότερα χέρια του ντόπιου και ξένου πολυεθνικού κεφαλαίου τα κέρδη.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κατά καιρούς δημοσιοποίηση των θέσεων της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, που ελέγχεται από ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΜΜΕ, στην ουσία, φαίνονται να δέχονται την "πορεία προς την ΟΝΕ" και να ...απορρίπτουν την πολιτική, που ασκείται στο όνομα αυτής της πορείας, αρνούμενοι να πουν τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, ότι, δηλαδή, η πορεία προς την ΟΝΕ δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και τη συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από τη χτεσινή ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ προς τον κλαδικό Τύπο. Από αυτήν προκύπτει ότι, μεταξύ των αιτημάτων που εγκρίνονται από τη συγκεκριμένη πλειοψηφία του ΔΣ, δε βρίσκεται καθαρά και ξάστερα, για παράδειγμα, το αίτημα για αναβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που η "πορεία προς την ΟΝΕ" επιβάλλει να ξηλωθεί, ή το αίτημα για περιορισμό των αθρόων εισαγωγών, ή η ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων, που θα μπορούσε να ανακουφίσει τις μικρές επιχειρήσεις. Κι αυτό, τη στιγμή που αναγκάζεται να ομολογήσει ότι τα "φέσια" στην αγορά ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και τα λουκέτα έφτασαν τα 80.000 το '97 και φέτος θα τα ξεπεράσουν, ενώ για κάθε μία ΟΕ και ΕΕ που ανοίγει αντιστοιχούν 2,4 που κλείνουν.