Στο όνομα της "ισότητας" η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο και προχωρά σε μια βαθύτατη κοινωνική ανατροπή. Ακόμα και αναστολή συντάξεων, σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων!
Μόνο για τρία χρόνια μετά το θάνατο του ή της συζύγου θα δίνεται πλέον κανονικά η σύνταξη λόγω θανάτου!
Η κυβέρνηση, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης "ισότητας", μιας "ισότητας" στην εξαθλίωση, επέκτεινε την παροχή στους άντρες, πετσοκόβοντάς την ταυτόχρονα και για τα δυο φύλλα.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
- Για τρία χρόνια μετά το θάνατο, η σύνταξη θα χορηγείται κανονικά στον εν τη ζωή σύζυγο.
- Μετά την παρέλευση τριών ετών, αν ο ή η σύζυγος είναι κάτω των 45 η σύνταξη διακόπτεται εντελώς! Εάν έχει συμπληρώσει το 45ο έτος, τότε η σύνταξη καταβάλλεται και μετά τη λήξη της τριετίας (ή διετίας), εφόσον δεν εργάζεται ή δεν απασχολείται ή δε λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό. Αν όμως εργάζεται ή απασχολείται, τότε θα παίρνει μόνο το 30% της σύνταξης.
- Μόνο αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανάπηρος κατά 67%,μπορεί να πάρει το 50% της σύνταξης, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις.
- Η σύνταξη που θα διακόπτεται στην τριετία από το θάνατο, θα δίνεται μετά τα 65 χρόνια μειωμένη κατά 50%, εφόσον ο εν τη ζωή σύζυγος παίρνει άλλη σύνταξη ή εργάζεται. Διαφορετικά θα χορηγείται ολόκληρη.
- Τα παιδιά που δικαιούνται σύνταξη, θα τη μοιράζονται σε ίσα μέρη.
- Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι παίρνουν πολεμική σύνταξη, και αυτοί που υπάγονται στους νόμους 1897/90 και 1977/91. Οι διατάξεις θα ισχύουν μετά τη δημοσίευση του νόμου και θα περιλαμβάνουν και τους άντρες, από εδώ και στο εξής.
Από την αρχή η σχετική διάταξη, ξεκαθαρίζει ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, δε θα δικαιούνται σύνταξη αν εργάζονται, ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης, το λόγο της συνταξιοδότησης και το ύψος των αποδοχών από την εργασία τους!
Εάν είναι από 55 ετών και πάνω, η σύνταξη θα τους χορηγείται μειωμένη. Ειδικότερα, αν η κύρια σύνταξή τους είναι μεγαλύτερη από 200.000 δρχ., το επιπλέον ποσό θα μειώνεται κατά 70%.Δηλαδή, αν κάποιος εργάζεται και η σύνταξή του είναι κανονικά 300.000 δρχ., θα παίρνει 230.000 δρχ.
Η διάταξη δεν προσμετρά τις επικουρικές συντάξεις,αλλά ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυτό γίνεται επειδή δεν είναι εύκολο να γίνει έλεγχος. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν μελλοντικά στη ρύθμιση, τόνισε ότι τότε το πλαφόν θα γίνει 250.000 δρχ. από 200.000 δρχ.
Εάν ένας συνταξιούχος αναπηρίας, αμείβεται από την εργασία του καλύτερα από ότι ένας υγιής εργαζόμενος, σύμφωνα με τους γενικότερους όρους αμοιβής,τότε θα διακόπτεται η σύνταξή του.
Εάν ένας συνταξιούχος εργάζεται, ο χρόνος ασφάλισης στην εργασία του δε θα υπολογίζεται για προσαύξηση της σύνταξης ή για θεμελίωση ασφαλιστικού δικαιώματος από άλλο ταμείο. Οταν όμως ο συνταξιούχος διακόψει μόνος του τη σύνταξη, τότε ο χρόνος ασφάλισης θα υπολογίζεται για προσαύξηση ή δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Επίσης, οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στην εργασία τους το φορέα συνταξιοδότησής τους, διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το ποσό των συντάξεων που πήραν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, προσαυξημένο.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται: Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι οποίοι όμως θα δίνουν αυξημένη κατά 50% την εισφορά που δίνουν τώρα. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ,που παίρνουν τις παλαιότερες συντάξεις του Οργανισμού, πριν γίνει ταμείο. Ο επιζών των συζύγων. Οι πολύτεκνοι με ένα παιδί ανήλικο ή ανίκανο για εργασία ή που σπουδάζει σε ανώτερες - ανώτατες σχολές. Οσοι παίρνουν πολεμικές συντάξεις ή συντάξεις παθόντων στην υπηρεσία.
Η διάταξη θα ισχύσει σε δυο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου.