Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Επιμένει στους εκβιασμούς η Ουάσιγκτον

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μάλλον αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στον Κόλπο. Τις δυσάρεστες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί προσπάθησε να διασκεδάσει, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, επικαλούμενος "έγκυρες πληροφορίες από τις χώρες του Κόλπου", τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την πλήρη υποστήριξη των Αράβων συμμάχων τους. Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που άρχισε χτες αργά το βράδυ.

Συνάντηση με την ηγεσία του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος, σήμερα, αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Τόσο ο ίδιος ο Ουίλιαμ Κοέν, όσο και οι επίσημοι εκπρόσωποι των αραβικών ηγεσιών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Εντούτοις, κυβερνητικές πηγές του Ομάν επέμεναν ότι και αυτή η αραβική ηγεσία απέρριψε το ενδεχόμενο μονομερούς αμερικανικής στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ και επέμεινε στη διπλωματική επίλυση της κρίσης μέσω του ΟΗΕ.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνεται και στο σύνολο, σχεδόν, του αραβικού Τύπου, ο οποίος τάσσεται κατά της όποιας στρατιωτικής επέμβασης και υποστηρίζει ότι ο μοναδικός προφανής λόγος στρατιωτικής δράσης δεν μπορεί να είναι άλλος από "την απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα και τις ενέργειες του Ιρακινού Προέδρου". Ο αραβικός Τύπος φιλοξενεί, επίσης, εκτενή άρθρα, που κατηγορούν τις ΗΠΑ για επιλεκτική συμπεριφορά "λέοντα" απέναντι στο Ιράκ, ενώ συμπεριφέρεται σαν "αρουραίος" απέναντι στο Ισραήλ. Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση που θέλησε να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι τα μηνύματα από την περιοδεία του Ουίλιαμ Κοέν είναι ιδιαίτερα θετικά και ότι, δεδομένης της αραβικής υποστήριξης, οι ΗΠΑ, ακόμη, εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στην έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ - Βρετανίας, στο οποίο καταδικάζεται η ιρακινή απόφαση διακοπής της συνεργασίας με τους επιθεωρητές της UNSCOM και ζητά την άνευ όρων αναίρεσή της. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη επέμενε ότι δε θα υποχωρήσει, παρά μόνο αν δοθούν εγγυήσεις ότι θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ