Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πρεμιέρα ενός "πράσινου" ιμπεριαλισμού

Αποκαλυπτικός, στην πρώτη του εμφάνιση, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ηγέτης των "Πρασίνων" Γ. Φίσερ

ΒΡΥΞΑΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ο νέος "πράσινος" υπουργός Εξωτερικών και αντι-καγκελάριος της Γερμανίας Γ. Φίσερ, διαβεβαίωσε τις Βρυξέλλες για τη "συνέχιση" της "εθνικής" εξωτερικής πολιτικής της νέας γερμανικής κυβέρνησης και την "ύψιστη προτεραιότητα" στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς ανατολάς, αλλά κάνοντας επίκληση στο "ρεαλισμό", την ΟΝΕ και την "Ατζέντα 2000" προειδοποίησε για δραστικές περικοπές των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) και σταδιακή κατάργηση του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ).

Ο νέος αρχηγός της γερμανικής διπλωματίας είχε χτες την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, σε μια συζήτηση "εφ' όλης της ύλης" ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Γερμανία, την 1/1/1999 και για ένα εξάμηνο. Περίοδος, μέσα στην οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η ΟΝΕ και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο της κοινοτικής ιστορίας ("Ατζέντα 2000") σ' όλες του τις πτυχές - αναδιάρθρωση των "ιδίων πόρων" του κοινοτικού προϋπολογισμού υπέρ της Γερμανίας και των άλλων "μεγάλων δυνάμεων", σκληρή "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ και καχεκτικό "πακέτο Σαντέρ" περιφερειακής πολιτικής για την περίοδο 2000 - 2006.

Ηταν λογικό, οι περισσότερες ερωτήσεις προς τον Γ. Φίσερ, στη διεθνή συνέντευξη Τύπου, να αφορούν ακριβώς τη διεύρυνση προς Ανατολάς και το κόστος της στο εσωτερικό της Κοινότητας. Κάποιες ισχνές προσπάθειες προπαγάνδισης του "πράσινου" Γ. Φίσερ, αποκρούστηκαν από τον ίδιο, αφού όχι μόνο διέγραψε οτιδήποτε μπορούσε να εννοηθεί ως αναφορά σ' ένα "εναλλακτικό" παρελθόν ("εγώ διαφωνούσα πάντοτε με το κόμμα μου, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική"), αλλά παρασύρθηκε και σε "λυρική" υποστήριξη της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", η οποία "ενισχύει πράγματα, για τα οποία τον προηγούμενο αιώνα γίνονταν πόλεμοι". Ετσι, με την ΟΝΕ, όχι μόνο έχουμε "ειρήνη", αλλά προωθούνται καλύτερα και τα "εθνικά" γερμανικά συμφέροντα. Αυτή είναι η "πράσινη" συνεισφορά στη "νέα" γερμανική διπλωματία.

Διεύρυνση προς τα έξω περικοπές προς τα μέσα

Ο Γ. Φίσερ διέλυσε ενδεχόμενες αμφιβολίες για προσκόμματα της νέας γερμανικής κυβέρνησης στη διαδικασία διεύρυνσης. Αρνήθηκε όμως, τόσο αυτός, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, να κάνουν προβλέψεις για καταληκτική ημερομηνία των προενταξιακών διαπραγματεύσεων και προσχώρηση κάποιων υποψήφιων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γ. Φίσερ επανέλαβε συχνά ότι η διεύρυνση αποτελεί "ύψιστη προτεραιότητα" για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία, σ' αυτό το θέμα, "θα συνεχίσει και θα εντείνει" τις προσπάθειες του Χ. Κολ. Αλλά ακριβώς γι' αυτό, και με δεδομένη την ύφεση της γερμανικής οικονομίας, η νέα γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει "αμετακίνητη" στην"ολοκλήρωση" της διαπραγμάτευσης του νέου συστήματος "ιδίων πόρων" σε βάρος της μεσογειακής αγροτιάς, αλλά πρόκειται να κάνει "σκληρή" διαπραγμάτευση και για το "πακέτο Σαντέρ" της περιόδου 2000 - 2006. Ο Γ. Φίσερ ερωτηθείς ειδικά για το Ταμείο Συνοχής που αφορά Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, απάντησε ότι το ΤΣ "δεν μπορεί να λειτουργεί επί μονίμου βάσεως",ότι "με την ΟΝΕ, παραμένουν κάποιες ανάγκες χρηματοδότησης των ενδιαφερόμενων χωρών" και ότι "το όλο ζήτημα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης από το Συμβούλιο των δεκαπέντε". Είναι η πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση διακηρύσσει τόσο κυνικά πως πρέπει να τεθεί τέλος στην "περιφερειακή πολιτική" που αποτέλεσε "το άλλοθι των φτωχών" εδώ και μια δεκαετία, τουλάχιστον. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο προκαθήμενος πρόεδρος της Κομισιόν δεν αντέδρασε καθόλου, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σχετική δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει κάνει ήδη νέα πρόταση κανονισμού για το Ταμείο Συνοχής τονίζοντας ότι "οι μακροοικονομικοί όροι (Μάαστριχτ) θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τόσο για τις χώρες που δε συμμετέχουν στο Ευρώ (Ελλάδα) όσο και για αυτές που συμμετέχουν", ενώ επιπλέον"το Ταμείο θα πρέπει να συμπεριλάβει τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας".Η διεύρυνση δε θα έχει κόστος μόνο για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, αλλά και για σειρά μικρές και φτωχές χώρες - ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία επιβαρύνεται ήδη με το σκληρό κόστος ένταξης στην ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ