Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ

Το πανόραμα των κομμάτων της ΠΓΔΜ

DA (Demokratska Alternativa) - Δημοκρατική Εναλλαγή

Ιδρύθηκε μόλις φέτος από τον "χαρισματικό" πλην αμφιλεγόμενο Βάσιλ Τοπούκορφσκι, τελευταίο εκπρόσωπο της Μακεδονίας στη Γιουγκοσλαβική Συλλογική Προεδρία, που επέστρεψε στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Εχει υψηλά ποσοστά έγκρισης (70% από τους Σκοπιανούς και 26% από τους Αλβανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BriMa τον Ιούνη: ο μόνος που τον ξεπερνά είναι ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ), όπως και εξίσου υψηλή προσωπική φιλοδοξία. Είναι πρόεδρος του κόμματος, που συμπεριλαμβάνει στις τάξεις του τον άλλοτε συγκλητικό Σάβο Κλεμόφσκι και την πρόεδρο του Πανεπιστημίου των Σκοπίων Ραντμίλα Κιπριγιάνοβα - Ραντοβάνοβιτς.

DPS (Demokratska Partija na Srbite) - Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων

Σχηματίστηκε το 1992 προκειμένου να πιέσει για μια "ειδική" αναγνώριση των Σέρβων της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Υπέστη μια σκληρή εσωτερική σύγκρουση το 1994, στην οποία υπερίσχυσαν οι σύμμαχοι του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς της Σερβίας. Οι σκληρές τακτικές που ακολούθησε επέφεραν "πάγωμα" της συνταγματικής αναγνώρισης της σερβικής μειονότητας. Ο Ντράγκισα Μίλετιτς είναι πρόεδρός του.

DPT (Demokratska Partija na Turcite) - Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων

Πρεσβεύει την τουρκική μειονότητα και προσπαθεί να επιτύχει αυξημένα εκπαιδευτικά δικαιώματα για τα μέλη της, αλλά δεν επιδιώκει αυτονομία των περιοχών όπου πλειοψηφεί η μειονότητα.

Ο Ερντόν Σαράτς είναι πρόεδρός του και ο Κενάν Χασίπι βουλευτής του στην απερχόμενη Βουλή.

DPM (Demokratska Partia na Makedonija) - Δημοκρατικό Κόμμα της Μακεδονίας

Το DPM είναι ένα "εθνικό μακεδονικό κόμμα", το οποίο όμως έχει έδρα στην κυριαρχούμενη από Αλβανούς πόλη του Τέτοβο. Ως ένα βαθμό, η ύπαρξή του θεωρείται σαν μια προσπάθεια "εξισορρόπησης" της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή του Τέτοβο, όπου οι Αλβανοί βασίζονται. Ο Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι είναι ο πρόεδρος και μόνος βουλευτής του στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση.

LDP (Liberalna Demokratska Partija) - Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα

Ιδρύθηκε το 1990 και μιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό τη Συμμαχία των Ανανεωτικών Δυνάμεων, δηλαδή το κόμμα του τελευταίου πρωθυπουργού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, Αντε Μάρκοβιτς. Το 1996 στις τοπικές εκλογές συμμάχησε με το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό την ηγεσία του Πέταρ Γκόσεφ. Τα δύο κόμματα αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο του Κέντρου, με "προτεραιότητές" τους οικονομικά ζητήματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εως τη συμμαχία με το DPM, το LDP απείχε επιμελώς από τις διαμάχες μεταξύ των εθνοτήτων. Πρόεδρός του είναι ο Πέταρ Γκόσεφ, ο Στόγιαν Αντοφ είναι γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής και βουλευτής του, και ο Ρίστο Πένοφ, μέλος της ΕΕ, είναι δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων.

PCER (Partija za Celosna Emancipacija na Romite) - Κόμμα για την Πλήρη Απελευθέρωση των Ρομά

Κύριος στόχος του κόμματος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά, μιας μειονότητας που αριθμεί 70.000 ψυχές. Πρόεδρος και βουλευτής του στην απερχόμενη βουλή ο Αμντί Φαϊκ.

PDA (Partija Demokratska Akcija) - Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης / Αληθινός Δρόμος

Ιδρύθηκε το 1990, βασίζει τον πολιτικό του λόγο στην "παγκοσμιότητα των αρχών του Ισλάμ" και υποστηρίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εκπρόσωπός του είναι ο Φερίντ Μούχιτς.

PDP (Partita Per Prosperitet Demokratik) - Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας

Ιδρύθηκε σ' ένα χωριό κοντά στο Τέτοβο την 5η Απρίλη 1990. Είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα. Κέρδισε 23 έδρες στις εκλογές του Νοέμβρη του 1990. Συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση. Είχε έντεκα βουλευτές στη Βουλή, εκ των οποίων οι πέντε ήταν υπουργοί. Πρόεδρός του είναι ο Αμπντουραχμάν Αλιτί, και γενικός γραμματέας ο Νασίρ Ξιμπέρι, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εργασίας, Εμπορίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

PDPA (Partita per Prosperitet Demokratik te Shqiptareve) - Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας για τους Αλβανούς και NDP (Partia Demokratike Popullore) - Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα

Δημιουργήθηκε ως ριζοσπαστική πτέρυγα του PDP και αποσχίστηκε το 1994. Υποστηρίζει την "ισότητα" μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών ως προϋπόθεση της σταθερότητας της χώρας. Τα δύο κόμματα επίσημα ενώθηκαν στις τοπικές εκλογές του 1996 ως Partie Demokratike Shqiptare, ή Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών. Πάντως, το νέο αυτό κόμμα, λόγω της προγραμματικής του διακήρυξης (αναδόμηση της ΠΓΔΜ και μετατροπή της σε ομοσπονδία δύο εθνοτήτων) απέτυχε να λάβει το "μανδύα" νομιμοποίησής του. Πρόεδρός του είναι ο Αρμπεν Τζαφέρι, ενώ στις τάξεις του περιλαμβάνονται και "ριζοσπάστες" Αλβανοί πολιτικοί, όπως ο Ρούφι Οσμάνι, πρώην δήμαρχος του Γκόστιβαρ και νυν φυλακισμένος, και ο Αλαντίν Ντεμίρι, πρώην δήμαρχος του Τέτοβο και νυν επίσης φυλακισμένος.

SDSM (Socijal Demokratski Sojuz na Makedonija) - Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία

Το κυβερνών κόμμα είναι η μετεξέλιξη της Ενωσης Κομμουνιστών της Μακεδονίας, χωρίς όμως να διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας οργάνωσης και όντας "δεσμευμένο στη διατήρηση του παρόντος συστήματος" και "ανήκον στην ευρωπαϊκή πολιτική κληρονομιά". Ο πρωθυπουργός (από το 1994) Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ (που πάντως δεν το υποστήριξε προεκλογικά) και ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής Τίτο Πέτκοφσκι είναι, μεταξύ άλλων, σημαντικά μέλη του.

SPM (Socijalisticka Partija na Makedonija) - Σοσιαλιστικό Κόμμα της Μακεδονίας

Το κόμμα είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στον κυβερνητικό συνασπισμό από όση θα ανέμενε κανείς, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ο ηγέτης του Λιούμπισλαβ Ιβάνοφ είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου της χώρας. Το κόμμα κατείχε 3 υπουργικές θέσεις.

VMRO - DPMNE (Vnatresna Makedonska Revolucionerna Organizacija Demokratska Partija za Makedonsko Nacionalno Edinstvo) - Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Ενότητα

Ιδρύθηκε το 1990 για να προωθήσει "την πνευματική, οικονομική και εθνική ενότητα του διχασμένου μακεδονικού λαού και να δημιουργήσει ένα κράτος στα μελλοντικά ενωμένα Βαλκάνια και την ενωμένη Ευρώπη". Παρότι απέσπασε πλειοψηφία το 1990, απέτυχε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Κατέχει υψηλά ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των (φτωχότερων) εργαζομένων και των ανέργων. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι, ενώ κορυφαίο στέλεχός του ο Νικόλα Κλούσεφ (πρωθυπουργός στη βραχύβια κυβέρνηση του 1990).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ