Κυριακή 1 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική πορεία προς τις κάλπες

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επιβεβαιώθηκε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να φέρει αποτελέσματα

Ετοιμοι για νέους αγώνες δηλώνουν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά,για την υπεράσπιση του 7ωρου και 35ωρου, των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος στη δουλιά, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.Αυτό διαμήνυσαν με το μαζικό τους "παρών" στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συνδικάτου τους την περασμένη Τρίτη, όπου υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης που παρουσίασε η απερχόμενη διοίκηση, ηοποία συγκροτείται στην πλειοψηφία της από τις δυνάμεις της "Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών".Οι αρχαιρεσίες του συνδικάτου για την ανάδειξη νέων οργάνων θα αρχίσουν στις 7 Νοέμβρη.

Οι μεταλλεργάτες του Πειραιά, έχοντας στο "τιμόνι" του συνδικάτου τους τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, κατέκτησαν από το 1987 το 7ωρο - 35ωρο,στέλνοντας το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας. "Σπάνε" κάθε χρόνο την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαδικασία υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με μπροστάρη στους σκληρούς αγώνες την "Αγωνιστική Ενότητα", απέτρεψαν το "λουκέτο" που προόριζε για τη Ζώνη η κυβέρνηση, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την πριμοδότηση των γερμανικών ναυπηγείων. Ειδικότερα, τα δύο τελευταία χρόνια, με συνεχείς αγώνες κάθε μορφής, κατάφεραν μεταξύ άλλων:

- Να υποχρεώσουν σε υποχώρηση τον ΟΛΠ, ο οποίος ήθελε να διώξει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα από το Μόλο της ΔΕΗ Κερατσινίου και το Νέο Μόλο Δραπετσώνας.

- Απέσπασαν τα επιδόματα ανεργίας και έκτακτη επιδότηση για τους μεταλλεργάτες άνω των 54 ετών.

- Ανάγκασαν την κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο - έστω και κουτσουρεμένο - για το μητρώο των εργοδοτών, ώστε να περιοριστεί η δράση των εταιριών - "μαϊμού" στη Ζώνη.

- Επέβαλαν την καθημερινή λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα.

- Δημιούργησαν επιτροπές ειδικότητας και, πλέον, εκατοντάδες άνεργοι από κάθε ειδικότητα "πιάνουν" δουλιά μέσα από τον κατάλογο ανέργων. Ετσι έσπασαν την εργοδοτική αυθαιρεσία και πια ο κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προσλαμβάνει με βάση την ειδικότητα που χρειάζεται και όχι με βάση τον τρόπο πληρωμής.

- Αναπτύσσοντας κοινή δράση με την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ελέγχοντας τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη "μαύρη εργασία".

Ο αγώνας των μεταλλεργατών του Πειραιά δε σταματάει εδώ. Εδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, με την καθημερινή τους παρουσία στους καταπέλτες στη διάρκεια των ναυτεργατικών απεργιών. Το ίδιο και στη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στους αγώνες των αγροτών και των εκπαιδευτικών.

Πριμοδοτούν τη συρρίκνωση

Τώρα ο κλάδος των μεταλλεργατών βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα επιχείρηση συρρίκνωσης της Ζώνης, που έχει στήσει η κυβέρνηση, πληρώνοντας μάλιστα γι' αυτό περίπου 6,5 δισ. δραχμές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το γνωστό πλέον "Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ενεργού απασχόλησης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος".Η επιδίωξη του προγράμματος, εκτός από τη συρρίκνωση της Ζώνης, είναι και η επιδότηση εργοδοτών. Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν εκτός Ζώνης σε πρώτη φάση 1.500 εργατοτεχνίτες!

Συγκεκριμένα, επιδοτούνται ιδιωτικές επιχειρήσεις, που πρέπει να δραστηριοποιούνται έξω από τη Ζώνη, "για τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας για άνεργους από 18 έως 64 ετών, που προέρχονται από τη Ζώνη". Η διάρκεια της επιδότησης είναι 24 μήνες, ενώ η επιχορήγηση ανέρχεται σε 5.000 δραχμές ανά εργαζόμενο τη μέρα. Συνολικά το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 3 δισ. δραχμές.Για 500 εργαζόμενους προβλέπεται επιδότηση για να ανοίξουν δική τους δουλιά, με την προϋπόθεση ότι δε θα έχει καμία σχέση με τη Ζώνη!Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.800.000 δρχ., ανά δικαιούχο.

Προβλέπεται ειδική επιδότηση 500 θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις εντός της Ζώνης, για άνεργους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, είναι άνω των 54 ετών και τους υπολείπονται έως 600 ένσημα. Η επιδότηση ανέρχεται σε 5.000 δρχ. τη μέρα ανά άνεργο, ενώ θα διαρκέσει για 600 μέρες εργασίας. Το κόστος του μέτρου αυτού είναι 2,595 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 1,395 δισ. αποτελούν την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης που αφορούν τον εργοδότη. Προβλέπονται επίσης προγράμματα κατάρτισης αρχικά 500 εργατοτεχνιτών ως 45 ετών.

Για τι παλεύει το συνδικάτο

Αυτά τα δύο τελευταία είναι τα μόνα μέτρα του προγράμματος που αποδέχονται οι μεταλλεργάτες. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Ιορδάνης Πουντίδης,σημείωσε σχετικά: "Για κάποιον που είναι πνιγμένος λόγω της ανεργίας, ίσως τα μέτρα αυτά φανούν σαν μια ανάσα. Ομως, τη Ζώνη την κρατάει ανοιχτή το έμψυχο δυναμικό της και αυτό προσπαθούν να ξηλώσουν. Η κυβέρνηση το λέει καθαρά: Ενισχύω τα ναυπηγεία των Κοκκάλα - Στεφάνου - Ταβουλάρη. Το Πέραμα είναι προβληματικό, γι' αυτό πάρτε αυτά τα ψίχουλα και αλλάξτε επάγγελμα. Τα μέτρα για την κατάρτιση και εκπαίδευση των ανέργων και υποαπασχολούμενων στη Ζώνη, καθώς και η επιχορήγηση εντός Ζώνης για την απασχόληση των 500 ανέργων αγγίζουν σοβαρά προβλήματα. Ομως, τα υπόλοιπα επιστρέφονται. Ετσι απαντάμε και στα πληρωμένα δημοσιεύματα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, τα οποία αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα επειδή δεν αποδεχόμαστε όλη τη δέσμη των μέτρων".

Ο πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι το Συνδικάτο Μετάλλου έχει επεξεργαστεί και καταθέσει ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης, αλλά για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, για την προσέλκυση εργασιών και τη διασφάλιση του μεροκάματου και αυτές είναι που πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση.

Ορισμένες από αυτές είναι τα έργα υποδομής στη Ζώνη, όπως η δημιουργία ντόκων, η εγκατάσταση δεξαμενών και ναυπηγικών κλινών κλπ. Επίσης, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 με παράλληλη μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση. Μόνιμη επιδότηση των ανέργων με παράλληλη μείωση του αριθμού των ενσήμων (100 στα δύο χρόνια) και η επιδότηση να διαρκεί για όσο διάστημα οι εργατοτεχνίτες θα είναι άνεργοι. Νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων. "Οι μεταλλεργάτες - συνεχίζει ο πρόεδρος - καλούνται να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Ο αγώνας αυτός είναι αλληλένδετος με την παραμονή του ΟΛΠ στο δημόσιο καθεστώς, καθώς κανένας δε μας εγγυάται ότι με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού δε θα βρούμε ένα πρωί την πύλη της Ζώνης κλειστή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν μέτρα για ανέργους και απλήρωτους(2015-12-31 00:00:00.0)
Καθημερινή δουλιά στο λιμάνι και τα καρνάγια(2007-12-08 00:00:00.0)
Ο αγώνας δε σταματά(2004-07-02 00:00:00.0)
Ξαναβγήκαν στο δρόμο για να 'χουν δουλιά(2003-01-22 00:00:00.0)
Να συνεχίσει στην ίδια ρότα(2000-11-11 00:00:00.0)
Στον αγώνα με τους μεταλλεργάτες(2000-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ