Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει η εκλεκτή ζωγράφος και χαράκτρια Εύα Μελά.Η έκθεση έργων της εγκαινιάζεται στις 5 Νοέμβρη (7μ.μ.) στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Μέχρι τις 27 Νοέμβρη θα φιλοξενηθούν αβγοτέμπερες πάνω σε ξύλο και φρέσκο με θέματα σχετικά με την ανθρώπινη φιγούρα και τοπία. Εργα γεμάτα ζωή, χρώμα και αίσθημα. Δημιουργίες που διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη, την απλότητα, την αμεσότητα, την καθαρότητα στο χρώμα και από μια τρυφερή και ευαίσθητη αίσθηση.

Οπως η ίδια αναφέρει για την ενασχόλησή της με το φρέσκο, "το φρέσκο είναι μια παμπάλαιη τεχνική, με 3.000 χρόνια ζωή. Εχει μεγάλη γοητεία, αφού σε υποχρεώνει να τελειώσεις το έργο σε λίγες ώρες. Στο φρέσκο πρέπει να δουλεύεις γρήγορα, όσο ο σοβάς είναι νωπός. Χρειάζεται, λοιπόν, να έχεις αποφασίσει τι θες να κάνεις και αυτό να το δώσεις λιτά, πυκνά και ουσιαστικά. Επίσης, δε διορθώνεται εύκολα. Ολα αυτά τα στοιχεία με γοήτευσαν. Αυτή η ζωγραφική που γίνεται γρήγορα, σε αναγκάζει να δημιουργήσεις πολλά έργα, ώστε το χέρι σου να μάθει να κάνει γρήγορα κάποιες κινήσεις και το μάτι σου να έχει κατασταλάξει σε κάποιες λύσεις εικαστικές".

  • Μια σειρά από φορμαλιστικές φιγούρες παρουσιάζει από τις 12 Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), ο καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης Φώτης.Με πρωταγωνιστή και πάλι τον άνθρωπο, ο καλλιτέχνης δούλεψε μ' ένα συνδυασμό νατουραλιστικών και εξπρεσιονιστικών στοιχείων, δημιουργώντας πιο ανάλαφρες και ελεύθερες φόρμες και με κυρίαρχο στοιχείο την καμπύλη. Δυναμικοί κορμοί - σώματα που γίνονται επικοί μα συγχρόνως ερωτικοί με τη μείξη τεχνολογικών κυβιστικών στοιχείων, κοιλωμάτων και ρωγμών, κυριαρχούν στη δουλιά του. Τη δουλιά του καλλιτέχνη διακρίνει η ιδιαίτερη επιμέλεια στην επεξεργασία της επιφάνειας. Στα τελευταία του έργα, επεμβαίνει με χρώματα, επιχειρώντας τόσο να επιτείνει την εννοιολογική αντίληψη του έργου, όσο και να το κάνει πιο ανάλαφρο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Δεκέμβρη.
  • Με έκθεση έργων χαρακτικής του Αγγελου Σταυρουλάκη ξεκινά τη νέα εικαστική χρονιά η αίθουσα τέχνης "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη και θα διαρκέσει έως τις 21/11. Παρουσιάζονται μαυρόασπρες και έγχρωμες ξυλογραφίες του καλλιτέχνη, "που δείχνουν", όπως σημειώνει στον κατάλογο ο Στέλιος Λυδάκης,"έναν καλλιτέχνη που έχει κατανοήσει πλήρως το "δαιμονισμό" της πάλης ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο ή και στα πλακάτ χρώματα. Μέσα από τη σύγκρουση και συμφιλίωση των τόνων ξεπηδά μια εικόνα της φαντασίας, που μορφοποιείται δυναμικά, πέρα από οποιουσδήποτε φυσιοκρατικούς εξαναγκασμούς. Και είναι γεγονός, ότι ο χαράκτης διαθέτει μια πληθωρική φαντασία, αλλά και μια ποιητική φλέβα, που γίνεται κυρίως φανερή στους τίτλους που αποκτούν οι συνθέσεις του: "Το πρωινό καράβι", "Τρελό τραγούδι της εξοχής" κ.ά."

Ο Αγγ. Σταυρουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1937. Σπούδασε χαρακτική και γραφικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με κρατική υποτροφία. Πήρε μέρος σε πανελλήνιες και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και στην Μπιενάλε Αλεξανδρείας το 1974. Η πρώτη του ατομική έκθεση έργων έγινε το 1978 στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει πολλές καλλιτεχνικές εκδόσεις και έντυπα. Εργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ