Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο της εφορίας οι επικουρικές συντάξεις

Σε ξεχωριστό κωδικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα συμπληρωθούν το 1999 οι επικουρικές συντάξεις για... στατιστικούς λόγους. "Ετοιμος" ο προϋπολογισμός του 1999, που είναι ο αντιλαϊκότερος της δεκαετίας του '90

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", φαίνεται ότι βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις. Ολα δείχνουν ότι έχουν ήδηδρομολογηθεί οι σχετικές, ύποπτες, μεθοδεύσεις. Αυτό προκύπτει εμμέσως, πλην σαφώς, από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία γίνονται γνωστές οι αλλαγές στα νέα έντυπα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για το οικονομικό έτος 1999. Πρόκειται για τα έντυπα φορολογικών δηλώσεων που θα συμπληρώσουμε και θα υποβάλλουμε στην εφορία στο πρώτο τετράμηνο του 1999, στις οποίες θα δηλωθούν - και θα γίνει η φορολογική εκκαθάριση - τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 1998. Στα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι να δηλώνουν χωριστά τις επικουρικές από τις κύριες συντάξεις.

Τα ερωτηματικά είναι εύλογα, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, εγγράφονται σε κοινό κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Από την πλευρά του το υπουργείο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, για την αλλαγή που προωθεί επικαλείται "την παρακολούθηση των επικουρικών συντάξεων" και τη συλλογή "προσθέτων πληροφοριακών στοιχείων του φορολογούμενου για τις ανάγκες του Μητρώου και του ΤΑΧΙS".

Η ξεχωριστή στατιστική παρακολούθηση των επικουρικών συντάξεων προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις, από το 2000 προτίθενται να ανοίξουν το λεγόμενο "μεγάλο πακέτο" του ασφαλιστικού, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται να προωθήσουν μέτρα όπως αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους και φυσικά θα τεθεί και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, τις οποίες προβλέπεται να πετσοκόψουν στο όνομα της... εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι προωθούμενες αλλαγές

Αλλες αλλαγές οι οποίες θα περιληφθούν στο νέο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων είναι οι ακόλουθες:

  • για πρώτη φορά θα περιληφθούν οι πισίνες, οι οποίες θα αποτελούν τεκμήριο.
  • τεκμήριο θα αποτελούν και οι γονικές παροχές σε χρήμα
  • το εισόδημα από εκμίσθωση και δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων (γαιών) θα καταγράφεται σε ξεχωριστούς κωδικούς.
  • οι αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ από εφημερίες κλπ, αθλητών για τις οποίες οι φορολογούμενοι θέλουν να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις θα παρακολουθούνται σε ξεχωριστούς κωδικούς και όχι στους κωδικούς που εγγράφονται οι μισθοί, όπως μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ "έκλεισε" χτες και τυπικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1999, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά του αντιλαϊκού, ταξικού του προσανατολισμού.

Οπως κατ' επανάληψη έχει γράψει ο "Ρ", τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα:

  • Η εισοδηματική πολιτική θα είναι η χειρότερη της δεκαετίας του 90 και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1992 (των μηδενικών αυξήσεων). Προβλέπονται ονομαστικές αυξήσεις 2%, ενώ μόνο από τη μη χορήγηση διορθωτικού και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας οι εισοδηματικές απώλειες των εργαζόμενων θα ανέλθουν στα 160 δισ. δραχμές.
  • Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (φορολογικά και μη φορολογικά) προβλέπεται να ανέλθουν στα 10.030 δισ. δραχμές, έναντι 9.450 δισ. δραχμές το 1998.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (περιλαμβάνονται οι κοινωνικές δαπάνες) προβλέπεται να ανέλθουν στα 7.700 δισ. δραχμές, έναντι 7.300 δισ. δραχμές το 1998. Οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα ανέλθουν στα 3.350 δισ. δραχμές, έναντι 3.250 δισ. δραχμές το 1998.
  • Τέλος, η λεγόμενη μείωση των ειδικών φόρων για τη μείωση του πληθωρισμού, φαίνεται να κλίνει προς την πλευρά της μείωσης του φόρου των αυτοκινήτων, που είναι πρόταση Παπαντωνίου και εκφράζει βέβαια τα συμφέροντα των εμπορικών αντιπροσώπων και του πανίσχυρου τραστ της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις απόψεις των παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η μείωση θα είναι 28% του φόρου για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.400 κ.έ. και περίπου 20% του φόρου για τα μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ