Μια ματιά και μόνο στα εκλογικά αποτελέσματα των δύο γύρων αποδεικνύει πως η προτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, για ψήφο διαμαρτυρίας και καταδίκης στο β' γύρο, όπου ανταγωνίζονταν υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, με κάθε πρόσφορο τρόπο, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους ψηφοφόρους του Κόμματος
Πολλά ειπώθηκαν τη βδομάδα, που πέρασε, σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Η ξεκάθαρη θέση της ΚΕ του Κόμματος, για την ακόμη μεγαλύτερη αποδοκιμασία και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, για λευκό, άκυρο και αποχή, όπου ανταγωνίζονταν υποψήφιοι, υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ και τη ΝΔ, διαστρεβλώθηκε πολύμορφα και συκοφαντήθηκε από πολλούς και διάφορους. Τα περί "ανίερων συμμαχιών" έδιναν κι έπαιρναν και συνεχίζονται ακόμη, σε μια ολοφάνερη επιχείρηση, με πολλούς ταυτόχρονα στόχους. Μερικοί απ' αυτούς είναι οι εξής:
Η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών της σοβαρής πτώσης, που σημείωσαν οι υποστηριζόμενοι από το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του υποψήφιοι. Η υπονόμευση και η συκοφάντηση της σημαντικής επιτυχίας, που σημείωσαν οι υποστηριζόμενοι από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις αγωνιστικοί συνδυασμοί. Η νεκρανάσταση και συντήρηση των "αντιδεξιών" συνδρόμων στους αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους, όπως και η αναθέρμανση των γνωστών και από παλιότερα επιχειρημάτων, περί διαχωριστικών γραμμών, που θέλουν, σώνει και καλά, να τοποθετούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική της στο χώρο της προόδου, ελέω... της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και ανεξάρτητα από το τι έχει κάνει από τότε μέχρι σήμερα και τι πολιτική εφαρμόζει ως κυβέρνηση για αρκετά χρόνια τώρα.
Πέρα και ανεξάρτητα, όμως, απ' όλα τα προηγούμενα και το τι και γιατί ειπώθηκε ενάντια στο ΚΚΕ τη βδομάδα που πέρασε. Πέρα και ανεξάρτητα από την πραγματική και αντιλαϊκή σύμπλευση και συμμαχία της κυβερνητικής πολιτικής, της ΝΔ και των υπόλοιπων οπαδών του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, υποτίθεται πως οι "ανίερες συμμαχίες" αποδείχνονταν από τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα. Για το σκοπό αυτό γράφτηκαν αρκετά στον ημερήσιο Τύπο κι έγιναν μπόλικες αλχημείες με διάφορα ποσοστά, αποκρύβοντας τα πραγματικά νούμερα.
Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα τα επίσημα νούμερα της αποχής, των λευκών και των άκυρων και στους 35 νομούς, όπου πραγματοποιήθηκε δεύτερος γύρος. Μια απλή και μόνο ματιά στους αριθμούς αυτούς πείθει και τον πλέον δύσπιστο, αλλά καλόπιστο πολίτη, ότι η προτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους του Κόμματος και συσπείρωσε και ευρύτερες μάζες, είτε αυτές είχαν ψηφίσει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς στον πρώτο γύρο είτε όχι.
Στεκόμαστε σε ορισμένες και μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1. Η αποχή, το λευκό και το άκυρο, ανάμεσα στους δύο γύρους, αυξήθηκαν συνολικά στους 35 νομούς κατά 414.456 ψήφους, ενώ οι ψηφοφόροι, που ψήφισαν τους υποστηριζόμενους από το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις συνδυασμούς στον πρώτο γύρο και στους 50 νομούς της χώρας (μαζί με τις υπερνομαρχίες) ανέρχονται σε 493.428,και οι ψήφοι, που πήρε πανελλαδικά το ΚΚΕ, στις βουλευτικές εκλογές του 1996, στις 380.167.
2. Στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, η αποχή, το λευκό και το άκυρο, ανάμεσα στους δύο γύρους, αυξήθηκαν κατά 121.000 και πλέον ψήφους, ενώ οι ψηφοφόροι που έδωσαν την ψήφο τους στη ΝΑΣ στον πρώτο γύρο ήταν 154.419 και οι ψήφοι του ΚΚΕ, στις εκλογές του 1996, 124.032.
3. Τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα βγαίνουν και για τους υπόλοιπους νομούς, ακόμη και γι' αυτούς της Μαγνησίας ή των Χανίων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρο, από τους διάφορους "ποσοστολόγους" και "αριθμομάγειρους", για να στοιχειοθετήσουν την επίθεσή τους ενάντια στο ΚΚΕ. Και, μάλιστα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα νούμερα των ψηφοφόρων, που στο δεύτερο γύρο προτίμησαν την αποχή, είναι ακόμη μεγαλύτερα απ' όσο δείχνει η διαφορά των δύο αντίστοιχων αριθμών. Και αυτό, επειδή η κινητοποίηση, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, για τη μετακίνηση ετεροδημοτών ανάμεσα στις δύο Κυριακές ήταν πολλαπλάσια εντονότερη του πρώτου γύρου. Οπως και η πολύμορφη και με κάθε θεμιτό - ακόμη και αθέμιτο - μέσο επιχείρηση "προσέλκυσης" των ψηφοφόρων, που πολλές φορές έπαιρνε ουσιαστικά το χαρακτήρα ολοφάνερου βιασμού της συνείδησής τους.
4. Εξίσου αβάσιμα είναι και τα επιχειρήματα ορισμένων, που, μιλώντας για σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά αποχής, στις φετινές νομαρχιακές εκλογές, σε σύγκριση μ' αυτές του 1994, επιχείρησαν να χρεώσουν τη σοβαρή αύξησή τους, στο δεύτερο γύρο, σε γενικότερες τάσεις απογοήτευσης, διαμαρτυρίας ή και αδιαφορίας μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος. Οπως φαίνεται ολοκάθαρα στο δεύτερο πίνακα, όπου συγκρίνονται τα σχετικά μεγέθη του πρώτου γύρου, των νομαρχιακών εκλογών του 1994 και του 1998, στις φετινές εκλογές έχουμε μια σχετική αύξηση της συμμετοχής κατά 140.220 ψηφοφόρους. Μπορεί το ποσοστό της αποχής να εμφανίζεται αυξημένο, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό νούμερο του εκλογικού σώματος της χώρας, αλλά κάθε χρόνο αλλοιώνεται όλο και περισσότερο. Αν επιχειρήσει κανείς να προσεγγίσει τους πραγματικούς αριθμούς της συμμετοχής και της αποχής των ψηφοφόρων, τόσο το 1994 όσο και το 1998, εύκολα θα εκτιμήσει ότι η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές ήταν τουλάχιστον ίση με αυτή των προηγούμενων εκλογών.