Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντατικές δοκιμές

Με τρεις καινούριες παραγωγές αρχίζει τη χειμερινή περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Στις 14 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί "Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,μια συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Συνεργάζεται η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,διεύθυνση Ορχήστρας Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή,κ. ά. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Γ Διεθνούς Συνάντησης Μουσικού Θεάτρου,που πραγματοποιείται στο Βόλο και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπρεχτ και θα παίζεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ θα παρουσιαστεί και στη Λυρική στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Στις 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί, στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Σπίρερ, η πρεμιέρα του έργου "Οι Δούλες" του Ζενέ,που ανεβαίνει σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μουσική Κωστή Δρυγιανάκη.Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Βασιλική Δήμου, Σμαράγδα Καρύδη.

Η τρίτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ ανήκει στην ενότητα "Λογοτεχνία επί σκηνής".Τίτλος της παράστασης "Το τραγούδι της βροχής",με την Τάνια Τσανακλίδου.Η μουσική παράσταση στηρίζεται σε κείμενα των: Κική Δημουλά, Μυρτιώτισσας, Ζωής Καρέλη, Οδυσσέα Ελύτη, Ελιοτ, Ρεμπώ, Ζενέ, Ζαν Κοκτώ,κ.ά. Η Τάνια Τσανακλίδου θα ερμηνεύσει μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Βάιλ, Μικρούτσικου, Παπαδημητρίου, Ξαρχάκου,κ. ά. Πρεμιέρα, στις 26 Δεκεμβρίου στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.

  • Το έργο του Μπρεχτ "Ο βίος του Γαλιλαίου" θα είναι το εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη,σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Σταύρου Ντουφεξή,σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα,μουσική Γιούρι Στούπελ,κίνηση Εφης Καρακώστα.Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Λώρα Βοβώνη, Μαρία Κωνσταντάρου, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης,κ. ά.
  • Την "Εντα Γκάμπλερ" του Ιψεν θα παρουσιάσει στο τέλος Οκτωβρίου το"Θέατρο Εξαρχείων",σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλα,σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική, που θα παίζεται επί σκηνής Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Αννίτα Δεκαβάλα, Τάκης Βουτέρης, Μάνος Βακούσης, Κώστας Φλωκατούλας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελπίδα Μπραουδάκη, Νίκη Παλληκαράκη.
  • Την παράσταση με γενικό τίτλο "Αντίο, κύριε Τσέχωφ" θα παρουσιάσει στην "Μπλε Σκηνή" το "Θέατρο της Ημέρας".Πρόκειται για μια συρραφή του έργου για τον Τσέχωφ της Σελίν Μονσαρά "Αντίο, κύριε Τσέχωφ",σε μετάφρασηΑνδρομάχης Μοντζολή και της "Αρκούδας" του Τσέχωφ σε μετάφρασηΛυκούργου Καλλέργη,με την Δέσποινα Στυλιανοπούλου και τον Γιώργο Κυριακίδη.Περιλαμβάνει ένα ακόμη σύντομο κολάζ από σκηνές αποχωρισμών και αναχωρήσεων από έργα του Τσέχωφ.Η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία είναι του Λάκη Κουρετζή.Παίζουν επίσης: Εφη Παπαθεοδώρου, Αντώνης Περπινιάς,κ.ά.

Στην "Κόκκινη σκηνή" θα παρουσιαστούν νέοι και παλιότεροι Ελληνες συγγραφείς, ενώ θα διατίθεται, επίσης, σε διάφορα σχήματα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δουλιές τους. Τέλος, στην "Παιδική Σκηνή",θα παρουσιαστεί η παράσταση - θεατρικό παιχνίδι "Η Κατερίνα και ο Αόρατος",που βασίζεται στην τετραλογία της Μάρως Λοϊζου "Ποιος είδε τον Αόρατο",σε διασκευή και σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή,σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή.Τα τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως μελοποίησε ο Στέφανος Βασιλειάδης.Παίζουν: Παντελής Τσολάκος, Ουρανία Γκιώνη, Καλλιόπη Βλουτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ