Παρασκευή 9 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο Πολυχρόνης Βάης

"Εφυγε", χτες, σε ηλικία 88 χρόνων, ο παλαίμαχος κομμουνιστής Πολυχρόνης Βάης (Αχιλλέας Πετρίτης) και η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 4 μ.μ., στο χωριό του, τη Ζίτσα Ιωαννίνων.Για το χαμό του παλαίμαχου κομμουνιστή Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη), συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην οικογένειά του η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Ο Πολυχρόνης Βάης γεννήθηκε στα 1910. Πήρε μέρος στο λαϊκό κίνημα, στους εθνικούς απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας και των εργαζομένων και μέχρι τα βαθιά γεράματά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ συμμετείχε και συνέβαλε στη δουλιά του Κόμματος.

Πήρε μέρος στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο, έφεδρος αξιωματικός με ειδική διάκριση για την προσφορά του. Στη συνέχεια, εντάχθηκε και συμμετείχε από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση, στα πλαίσια της οποίας έπαιξε ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ηπείρου. Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγήθηκε, όπως και χιλιάδες αγωνιστές, για την κομματική του ένταξη και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Βγήκε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου η προσφορά του ήταν σημαντική και αναδείχτηκε συνταγματάρχης, διοικητής της 159 Επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, πέρασε στην προσφυγιά.

Ο Πολυχρόνης Βάης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, επί σειρά πολλών ετών. Υπήρξε υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής "Νίκος Μπελογιάννης". Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1968, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για το χτύπημα του αναθεωρητισμού και την υπεράσπιση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Βάη Πολυχρόνη. Οι πολιτικοί πρόσφυγες συμμετέχουν στον πόνο της οικογένειάς του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ