Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λειψή η ενημέρωση από τα ΜΜΕ

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης "γύρισε" σε κάποια στιγμή η συζήτηση.

- Πιστεύετε ότι τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ενιαία αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων;

- Δεν είμαι και ακροατής ή τηλεθεατής των πάντων. Κοιτάξτε να δείτε. Ορισμένα δεν ασχολήθηκαν με τις εκλογές. Λίγα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια, ένα - δύο, τα οποία οργάνωσαν κάποιες συζητήσεις. Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ λίγη η δόση. Και υποτίθεται ότι πρέπει να γίνει και μια ενημέρωση.

Ομολογώ όμως ότι βρήκα κάτι το ενιαίο σε όλα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι, σε όλες τις περιπτώσεις και από όλους τους δημοσιογράφους, εκ προθέσεως. Δηλαδή, κατά έναν περίεργο τρόπο, έγιναν συζητήσεις και έλεγαν στον υποψήφιο δήμαρχο "τι θα κάνεις για τα απορρίμματα, τι θα κάνεις για το βιολογικό καθαρισμό, τι θα κάνεις για τα λεωφορεία". Γιατί οι δημοτικές εκλογές κρίνουν αυτά, έχουν σχέση και μ' αυτά. Βέβαια, εδώ υπάρχει κι ένα ερώτημα. Καλά, τόσα χρόνια - γιατί μερικοί είναι δήμαρχοι μία και δύο και τρεις θητείες - τι έκαναν; Πάλι έρχονται με τους βιολογικούς καθαρισμούς, πάλι με τα κυκλοφοριακά, κάθε 4ετία τα ακούμε εν πάση περιπτώσει. Νομίζω λοιπόν ότι υποβαθμίστηκε και συρρικνώθηκε ο ρόλος του δήμου και, τώρα, έχει πάρει πολλές αρμοδιότητες η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρνητικές θα έλεγα αρμοδιότητες, με την έννοια ότι λένε τι πρέπει να γίνει, με τους ιδιώτες, με ανταποδοτικότητα, με φόρους.

Για τη νομαρχία, τι άκουσα σε όλες τις εκπομπές; Οτι οι νομάρχες είναι για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δηλαδή, τι, για να εκδίδουν πιστοποιητικά; Τι θα πει για την εξυπηρέτηση του πολίτη; Αυτό δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Ιδιαίτερα οι νομαρχίες, εκτός της υπερνομαρχίας εδώ της Αθήνας - Πειραιά, έχουν σοβαρές αρμοδιότητες. Διαχειρίζονται χρήματα και θα διαχειριστούν ακόμα περισσότερα. Κι αν θέλετε, όλο αυτό το μοντέλο όπου η Ελλάδα γίνεται ένα τεράστιο φασόν της Ευρώπης ή κέντρο μεταφοράς εμπορευμάτων, σ' αυτό συντελούν οι νομάρχες. Και βλέπετε, παίρνει η νομαρχία τα λεφτά, αναστηλώνουν βυζαντινούς ναούς, μοναστήρια - δεν τα υποτιμώ - αλλά κοιτάξτε να δείτε, τώρα, νηστικό αρκούδι, με συγχωρείτε, δε χορεύει. Επομένως, κρύφτηκαν οι πραγματικές αρμοδιότητες που έχει ο θεσμός και η κατεύθυνση πώς πρέπει να λειτουργήσουν αυτές οι αρμοδιότητες. Και μείναμε (να συζητούν) για πόρους, αρμοδιότητες, εξυπηρέτηση του πολίτη, τα απορρίμματα κλπ. Δε νομίζω ότι οι τηλεθεατές ή οι ακροατές κατάλαβαν και πολλά πράγματα γύρω από το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ