Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΥΜΗΤΤΟΣ
Κυβέρνηση και εταιρίες αυθαιρετούν

Συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης της περιφερειακής λεωφόρου, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κυοφορούνται σχέδια οικοπεδοποίησης του Υμηττού

Κράτος και εταιρίες καταπατούν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας ανενόχλητοι χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Χαρακτηριστική περίπτωση, τα όσα συμβαίνουν στον Υμηττό. Αγνοώντας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή της κοπής δέντρων, η ανάδοχος κοινοπραξία συνεχίζει κανονικά τις εργασίες κατασκευής της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ...επιβλέπει χωρίς να κάνει τίποτα.

Η αυθαιρεσία καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής. "Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μέσα στα όρια του Δήμου Αγ. Παρασκευής και πάνω από την περίφραξη του "Δημόκριτου", πολύ κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα, άρχισαν οι μεγάλες ισχύος ανατινάξεις που προξένησαν μεγάλες ζημιές, από πτώσεις βράχων, σε πέντε ΙΧ επιστημόνων και του προσωπικού του πυρηνικού κέντρου", τόνισε ο δικηγόρος Β. Δωροβίνης. "Οπως αποδείχνεται από έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τις κατασκευαστικές εταιρίες γενικά, οι ανατινάξεις γίνονται... πειραματικά και δίχως προδιαγεγραμμένα μέτρα", πρόσθεσε. "Το υπουργείο ως "ουδέτερος τρίτος" ζητά από τις εταιρίες να προβούν σε σύνταξη σχετικών μελετών και ζητά ακαδημαϊκά να εφαρμοστούν οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι. Καμία άλλη επέμβαση δε γίνεται εκ μέρους του".

Σχέδια οικοπεδοποίησης του Υμηττού

"Υπάρχουν σχέδια για την περιοχή μας... Επιδιώκεται η βαθμιαία οικοπεδοποίηση της Β ζώνης προστασίας του Υμηττού", υπογράμμισε ο Α. Γκιζιώτης. "Στο Κορακοβούνι η "Χόχτιφ" αγόρασε μεγάλη έκταση για τη δημιουργία ξενοδοχείου για βιπς. Υπάρχουν δεσμεύσεις με τις εταιρίες... Στις αρχές του χρόνου, ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, τροποποιούσε τη Β ζώνη προστασίας του Υμηττού κάτω από τον υπό χάραξη δρόμο, για να διευκολυνθεί η "αξιοποίησή" της, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους νόμους που επικύρωσαν τις συμβάσεις για την κατασκευή του αερολιμένα των Σπάτων και των λεωφόρων Σταυρού - Ελευσίνας - Σπάτων και περιφερειακής Υμηττού. Για να αποψιλωθεί ο Υμηττός χωρίς προβλήματα, η κυβέρνηση με διάταξη του νόμου (άρθρο 61) φρόντισε να εξασφαλίσει την απόλυτη μυστικότητα σχέσεων, επικοινωνίας και εκατέρωθεν ρυθμίσεων κράτους και εταιριών, κατά παράβαση της νομοθεσίας", πρόσθεσε ο Α. Γκιζιώτης.

Ηδη, έχει αρχίσει η διαδικασία αγορών γης με χαμηλό τίμημα. Ταυτόχρονα, όμως, κυοφορούνται σχέδια, ώστε η αξία της γης αυτής να πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτήμα Καμπά, στην Κάντζια. Το κτήμα αυτό πουλήθηκε σχετικά πρόσφατα, σε εταιρία με το όνομα "Μεσογαία", όπου συμμετέχουν τέσσερις εταιρίες της κοινοπραξίας. Αποτελεί αγροτική γη υψηλής απόδοσης και αξίας με διατηρητέα κτίρια. Αγοράστηκε σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής της αξίας. Με το ευρύτερο χωροταξικό σχέδιο Λουκάκη μεταβάλλεται σε αυτό η χρήση γης και από γη υψηλής αγροτικής απόδοσης μεταβάλλεται σε ζώνη κέντρου πόλης.

Οικονομικότερη η διάνοιξη σήραγγας

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι η απόρριψη της λύσης για διάνοιξη σήραγγας στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής συμβαδίζει με το "πρόγραμμα" της οικοπεδοποίησης του Υμηττού και άλλων σημαντικών δασικών ή αγροτικών εκτάσεων. Συμβαδίζει, δηλαδή, με τη βούληση κρατικών φορέων και εταιριών για πλήρη εμπορευματοποίηση της γης, κάθε είδους και σημασίας για την περιβαλλοντική επιβίωση των όμορων οικισμών, αλλά και όλου του λεκανοπεδίου Αττικής.

"Η σήραγγα των Τεμπών κόστισε 3,5 δισ. το χιλιόμετρο. Το κόστος της σήραγγας που προτείνουμε, η οποία θα έχει το ανάλογο βάθος και μικρό όγκο εκσκαφής, θα είναι αναλογικά 9,8 δισ. Αποτελεί οικονομικότερη λύση από αυτήν που προτείνουν ΥΠΕΧΩΔΕ και εταιρίες για επιφανειακή διάνοιξη με πρόσθετα μέτρα για την προστασία του τοπίου που θα κοστίσουν 22 δισ. δραχμές. Εδώ και τέσσερα χρόνια το έργο έχει σταματήσει. Δε θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση της μελέτης;", αναρωτήθηκε ο πολιτικός μηχανικός Γ. Δημαράς.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Σ. Κώτσης.Επίσης παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Δ. Αυγερόπουλος (Δημοτική Κίνηση Αγ. Παρασκευής "Ανθρώπινη Πόλη"),Μ. Χάρχαρος και Κ. Κουβόπουλος.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η καταστροφή (1998-11-07 00:00:00.0)
Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα (1998-10-24 00:00:00.0)
Προσωρινή διακοπή εργασιών; (1998-07-14 00:00:00.0)
Οι φιέστες δε σβήνουν την καταστροφή (1998-06-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για τη σωτηρία του Υμηττού (1998-06-03 00:00:00.0)
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ