Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΛΙΝΤΟΝ
Αποτροπιασμός από την υποκρισία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο διασυρμός επιτεύχτηκε και μάλλον επιτυχώς, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Η αηδία είναι το κυριότερο συναίσθημα που έχει κατακλύσει τους πάντες σε όλες τις γωνιές της υφηλίου για τις λεπτομέρειες, για την υποκρισία, για τα ψέματα από όλους και προς όλους, για τον ιδιότυπο φασισμό που προσπαθεί να επιβληθεί.

Τελικά, οι Αμερικανοί παρακολούθησαν προχτές επί τέσσερις ώρες τον Πρόεδρό τους να "σιγοψήνεται" από τους ενόρκους, καταθέτοντας για την υπόθεση Λεβίνσκι, ωστόσο δε δίνουν και μεγάλη σημασία - όπως τουλάχιστον δείχνει μια πρώτη δημοσκόπηση. Αυτά ήταν και τα πρώτα "καλά νέα" για τον Πρόεδρο Κλίντον, ενώ χτες για πρώτη φορά άρχισε να σιγοψιθυρίζεται και η θεωρία της "συνωμοσίας" πίσω από το τραγελαφικό σκάνδαλο. Αυτό που πρώτος ο αμερικανικός λαός είχε ενστικτωδώς αντιληφθεί και η οικουμένη όλη είχε σαφώς κατανοήσει ήρθε "σαν είδηση" μέσα από διάφορους κύκλους και διαδρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Πάντως η όλη εικόνα από τις ΗΠΑ ήταν "αλλόκοτη", όταν από τη μία οθόνη κανείς μπορούσε να δει τον Κλίντον στις χειρότερες στιγμές της καριέρας και από την άλλη να επευφημείται στην εναρκτήρια Σύνοδο της 53ης Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν, μάλλον ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αποφύγει το μοιραίο, την παραίτηση ή την αποπομπή.

Οι αντιδράσεις

Δεν ήταν μόνο ο αμερικανικός λαός που αντέδρασε αρνητικά σε αυτή τη μετάδοση της μαγνητοσκοπημένης κατάθεσης του Κλίντον στο Ειδικό Σώμα των Ενόρκων στις 17 Αυγούστου. Σύσσωμη η υφήλιος παρακολούθησε το "δράμα" και οι αντιδράσεις ήταν οι αναμενόμενες τουλάχιστον για την Ευρώπη, που δεν κατανοεί πλήρως τη λειτουργία των θεσμών στις ΗΠΑ - που είναι εναρμονισμένη με τα αγγλοσαξωνικά πρότυπα. Ολοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στάθηκαν στο πλευρό του Κλίντον και εξέφρασαν τη "βδελυγμία" τους για το σκηνικό του παραλόγου που έχει στηθεί στις ΗΠΑ.

Με αυστηρότητα πάντως κρίνει και ο ευρωπαϊκός Τύπος τη "δίκη" του Μπιλ Κλίντον από τα μέσα ενημέρωσης, μετά τη διανομή στα αμερικανικά δίκτυα προχτές της κατάθεσης του Αμερικανού Προέδρου, ενώ πολλές εφημερίδες δε φείδονται χαρακτηρισμών, κάνοντας λόγο στα χτεσινά πρωτοσέλιδά τους για ένα νέο "μακαρθισμό", για μία "παγκόσμια δικτατορία των ΜΜΕ", για ένα "κυνήγι μαγισσών", για τη "σχιζοφρένεια των Αμερικανών". Θετικά πάντως αντέδρασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, συμπαρασύροντας σε αυτό το κλίμα και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου.

Το "αντιδεξιό" σύνδρομο

Αν ακόμα και τώρα η θεωρία της "συνωμοσίας" επικρατήσει - θεωρία που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα - η ουσία της θα εντοπιστεί στην "επίθεση" των "ακραίων δεξιών" στοιχείων, που προσπαθούν να αποπέμψουν έναν "Πρόεδρο που κάνει καλά τη δουλιά του". Λες και αυτή η "δίκη" που περνά ο Κλίντον είναι έργο και μόνο ορισμένων φανατικών που αντιμάχονται την "προοδευτική" πορεία της αμερικανικής πολιτικής. Ειπώθηκαν πάρα πολλά και ήδη δόθηκαν μυριάδες ερμηνείες για την υπόθεση, ενώ μύριες ακόμα έπονται. Ουδείς λόγος όμως γίνεται για την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο.

Μια αλήθεια που μόνο οι "μονομάχοι" - τα κονσέσους - αυτού του νέου "αμερικανικού εμφυλίου", προσαρμοσμένου στη "νέα τάξη" μπορούν να γνωρίζουν. Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής αυτής της μάχης; Μάλλον κανένας, αλλά είναι σίγουρο ποιος θα είναι ο χαμένος, αυτός που είναι πάντα χαμένος. Ο αμερικανικός λαός, ενώ οι συνέπειες αυτής της "ήττας" θα είναι ορατές και σε όλους τους λαούς που οι Αμερικανοί προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολιτική τους... δηλαδή σε όλους μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ