Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας χτες σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ για την υγιεινή και ασφάλεια, προανήγγειλαν ουσιαστικά την περικοπή των επιδομάτων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία! Ρεσιτάλ υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας
Σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των επιδομάτων επικινδυνότητας και γενικότερα όλων των επιδομάτων στο δημόσιο, με τρόπο που να προαναγγέλλουν, ουσιαστικά, την κατάργησή τους, προχώρησαν χτες ο υπουργός Δημόσιας ΔιοίκησηςΑλ. Παπαδόπουλος και οι υφυπουργοί Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ με θέμα: "Υγιεινή και Ασφάλεια στο δημόσιο". Τόσο από τις χτεσινές τοποθετήσεις, όσο και παλαιότερες αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, γίνεται πλέον πασιφανές πως στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών σε δημόσιο και κυρίως ιδιωτικό τομέα.
Τον τόνο έδωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, διαστρέφοντας την έννοια των επιδομάτων για βαριά και ανθυγιεινή εργασία και αντιγράφοντας τη σχετική ...επιχειρηματολογία του ΣΕΒ, ανέφερε με τον πλέον υποκριτικό τρόπο: "Πρέπει να ξεφύγουμε απ' τη λογική των επιδομάτων, γιατί το οποιοδήποτε επίδομα δεν υποκαθιστά τη βλάβη της υγείας και οδηγεί σε μια κατάσταση, όπου οι εργαζόμενοι αποδέχονται, για ένα ασήμαντο αντίτιμο, την αλλοτρίωση της ανθρώπινης υπόστασης. Και αυτό ισχύει για όλα τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα"!
Για την κατάργηση των επιδομάτων, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος και το επανέλαβε αρκετές φορές. Ομως, την ίδια ώρα που δικαιολογούσε το κόψιμο με το επιχείρημα πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής του εργαζόμενου, ο ίδιος άρχισε τις εκπτώσεις. Για παράδειγμα, έκανε μεν λόγο για ενεργοποίηση του νόμου 1568/'85 περί υγιεινής και ασφάλειας στο δημόσιο, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι πρέπει "να επανεξετάσουμε, αν θα πρέπει να υπάρχει γιατρός εργασίας σε κάθε υπουργείο, γιατί είναι δύσκολο...".
Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την ΑΔΕΔΥ, που, "μετά από πολλές δεκαετίες, επιτέλους ασχολείται με την υγιεινή και ασφάλεια, που σημαίνει ότι φεύγουμε από τη μεγάλη μάχη των επιδομάτων", πράγμα που - κατά τον υπουργό - πρέπει να κάνουν και τα συνδικάτα στον ιδιωτικό τομέα.
Τη συνέχεια ανέλαβε ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για "αδιαφανές πλέγμα επιδομάτων". "Θα πρέπει - είπε - να περάσουμε απ' το καθεστώς της εικονικής αποζημίωσης στο καθεστώς της πραγματικής προστασίας". Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Χρ. Πρωτόπαππας, που ισχυρίστηκε ότι "τα επιδόματα δρουν ανασταλτικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας" και παρέπεμψε το θέμα στον"κοινωνικό διάλογο"!
"Πάσα" στα κυβερνητικά στελέχη έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος, ο οποίος είπε ότι δεν έχει μόνο η κυβέρνηση την ευθύνη για τη μη ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για υγιεινή και ασφάλεια, αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί "επικεντρώσαμε τον αγώνα μας στη χορήγηση επιδομάτων, παραγνωρίζοντας ότι και το υψηλότερο επίδομα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη βλάβη της υγείας"!
Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι "η ημερίδα είχε το χαρακτήρα φιέστας, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και είχε σαν στόχο, όχι να αναδείξει τα προβλήματα, αλλά να παρελάσουν οι υπουργοί, για να εξωραϊσουν την κυβερνητική πολιτική και να ανακοινώσουν νέες περικοπές στην περίθαλψη, στα εισοδήματά μας. Τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας είναι σοβαρά και δε λύνονται με φιέστες, αλλά αγωνιστικά".