Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρνούνται συμμετοχή σε επικίνδυνα προγράμματα

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν απεργία μέχρι και την Τρίτη

Αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων εφημεριών, που σχεδιάζουν ορισμένοι πρόεδροι Νοσοκομείων κατόπιν πιέσεων που δέχονται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας μέχρι την επόμενη Τρίτη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν κατάληψη του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς", που θα βρίσκεται σε γενική εφημερία. Επίσης δεν αποκλείεται να καταλάβουν και το Νοσοκομείο "Αγ. Δημήτριος", αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν πως ο πρόεδρος του νοσοκομείου, χωρίς καν να καλέσει σε συνεδρίαση το ΔΣ, αποφάσισε και έφερε προς έγκριση στην Επιστημονική Επιτροπή ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών, συρρικνωμένο επικίνδυνα, στα πλαίσια των κονδυλίων που ενέκρινε η κυβέρνηση.

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται, μέχρι και χτες κανένα μέλος Επιστημονικής Επιτροπής νοσοκομείου δεν έδειχνε διατεθειμένο να αναλάβει την ευθύνη κατάρτισης προγράμματος εφημεριών, που θα καθιστά επισφαλή και επικίνδυνη τη λειτουργία των νοσοκομείων. Χτες η ΕΝΙΘ έστειλε εξώδικο στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, με το οποίο ζητά να ανακοινωθεί στους γιατρούς με ποιο πρόγραμμα θα εφημερεύουν από εδώ και πέρα, δεδομένου ότι τα κονδύλια που εγκρίθηκαν (μειωμένα έως και 60%) από τα αρμόδια υπουργεία αρκούσαν για την κάλυψη των εφημεριών έως και τις 15 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέχρι χτες. Δεδομένη πάντως είναι η θέση των γιατρών να μην εφημερεύουν στο εξής, αν δε διασφαλιστεί ο τρόπος πληρωμής των εφημεριών.

Στο μεταξύ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ανακοίνωσή της, αλλά και σύσσωμοι οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, που παίρνουν μαζικά μέρος στις ΓΣ, δηλώνουν αγανακτισμένοι με τη στάση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) και καταγγέλλουν την ηγεσία της για συμβιβαστική τακτική, που ως απώτερο στόχο έχει να καπελώσει τις κινητοποιήσεις και να τις οδηγήσει σε εκτόνωση.

Αλληλεγγύη απ'τους φοιτητέςτης Ιατρικής

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών, των μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και των ειδικευομένων, που βρίσκονται στη δεύτερη βδομάδα απεργίας, τάσσονται πλέον και οι φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες, μετά από πρόταση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,ομόφωνα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου καταγγέλλουν τις περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων αναφορικά με τις εφημερίες του ιατρικού προσωπικού και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί την ισοπέδωση του εισοδήματος των γιατρών παράλληλα με τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής ζητά αύξηση των δαπανών ώστε να καλυφθούν άμεσα τα προγράμματα εφημεριών που είχαν καταθέσει οι Επιστημονικές Επιτροπές των νοσοκομείων, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και αύξηση των δαπανών για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί(1998-10-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν και κλιμακώνουν(1998-09-24 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικότητα(1998-09-19 00:00:00.0)
Το φάντασμα των "πλασματικών εφημεριών"...(1998-09-05 00:00:00.0)
Επαναπροσέγγιση των εφημεριών(1998-08-29 00:00:00.0)
Αρρυθμίες και στις εφημερίες(1998-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ