Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ανοιξαν τα προσυνεδριακά "παζάρια"

Η αναταραχή που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η θέση του Θ. Πάγκαλου για ορισμό θέσης αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, άνοιξε ουσιαστικά μια μακρά περίοδο παρασκηνιακών παζαριών και διεργασιών στην πορεία προς το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, με ζητούμενο, μεταξύ των εμπλεκόμενων εσωκομματικών ομάδων, την κατάληψη όσο γίνεται μεγαλύτερου μεριδίου από την "πίτα" της εξουσίας.

Χτες, ο Θ. Πάγκαλος απέδωσε από την πλευρά του το όλο θέμα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του στη... φαντασία των δημοσιογράφων, αφού "μια θεωρητική του άποψη βρέθηκε στο επίκεντρο σεναρίων για ανασχηματισμό". Στη δήλωση αυτή προέβη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπε ότι μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε θα προβεί σε "διευκρινίσεις"... Φυσικά παράγοντες του ΠΑΣΟΚ δίνουν άλλη εξήγηση όσον αφορά αυτόν ακριβώς το θόρυβο. Οπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν μέσω δυο τύπων εισηγήσεων: Η πρώτη κατηγορία εισηγήσεων υποστηρίζει ότι - υπό την αίρεση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών και εφόσον το ΠΑΣΟΚ υποστεί απώλειες - πρέπει να κλείσει το θέμα της "κόντρας" με τον Α. Τσοχατζόπουλο, μέσω της "επίσημης" παραχώρησης στον υπουργό της θέσης του "δεύτερου" σε κυβέρνηση και κόμμα, στα πλαίσια ενός "δομικού ανασχηματισμού" και εφόσον εκείνος παράσχει ως αντάλλαγμα τη στήριξή του στον Κ. Σημίτη. Η δεύτερη κατηγορία θεωρεί ότι ο Κ. Σημίτης δεν έχει να διαπραγματευτεί και να παραχωρήσει τίποτα, αντίθετα πρέπει να πάει στο συνέδριο και να επιδιώξει συρρίκνωση των εσωκομματικών αμφισβητιών του.

Κυβερνητικά στελέχη, θεωρούν ότι το πρώτο σενάριο περί ορισμού αντιπροέδρου, κάθε άλλο παρά ευχαριστεί τον Θ. Πάγκαλο και το άλλο μέλος της ομάδας των "4", την κυρία Β. Παπανδρέου, που θεωρούν ότι ο Κ. Σημίτης δεν τηρεί κάποιους "κανόνες" της μεταξύ τους συμφωνίας. Γι' αυτό, βλέποντας ότι τέτοιες σκέψεις περί ορισμού αντιπροέδρου "ρίχτηκαν στην πιάτσα" από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μέσω "διοχετευμένων" δημοσιευμάτων που είδαν το φως την Κυριακή και μιλούσαν για παραχώρηση της θέσης του αντιπροέδρου στον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Θ. Πάγκαλος λέγεται ότι με τις δηλώσεις του θέλησε "να κάψει το θέμα"...

Εάν ευσταθούν τα παραπάνω, αν κρίνει κανείς από χτεσινές ανεπίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους του Μαξίμου, αλλά και σχετικές δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου, φαίνεται ο στόχος "να καεί το θέμα", σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, επιτεύχτηκε. Η χτεσινή δήλωση, δε, του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση", είναι ενδεικτική. Οσον αφορά την τοποθέτηση του Κ. Σκανδαλίδη που μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, τάχθηκε "υπέρ της λογικής του να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν", ανάγεται στην τακτική των ισορροπιών του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ