Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΠΑΠ - ΗΣΑΠ
Ανοιχτό το μέτωπο του αγώνα

Την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" μετέφερε στους απεργούς ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Λεων. Αυδής

Κανονικά κυκλοφορούν από σήμερα τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα πράσινα λεωφορεία, μετά τη λήξη της χτεσινής εξάωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ και στους ΗΣΑΠ.

Ωστόσο, το απεργιακό μέτωπο στις αστικές συγκοινωνίες παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να φουντώσει πάλι από την ερχόμενη βδομάδα, που η κυβέρνηση πρόκειται να κοινοποιήσει το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης και τους νέους κανονισμούς εργασίας. Μέχρι τότε τα συνδικάτα εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προγραμματίζουν κοινές συσκέψεις, με σκοπό την από κοινού δράση για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ και στους ΗΣΑΠ με τη συμμετοχή τους στην εξάωρη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, στην οποία σημειωτέον μετείχαν και περίπου 100 οδηγοί της ΕΘΕΛ (μπλε λεωφορεία), επαναβεβαίωσαν την κατηγορηματική τους απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν η κυβέρνηση εμμείνει στα καταστροφικά της σχέδια για τις αστικές συγκοινωνίες και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Με την έναρξη της στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες καταγγέλθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα τρόλεϊ, που έγινε στο θέατρο "Γκλόρια", παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε την ανεπιφύλακτη συμπαράσταση του συνδυασμού στον αγώνα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι η "Συμπαράταξη" αγωνίζεται για 100% δημόσιες συγκοινωνίες, με ενιαίο σύστημα και ενιαίο εισιτήριο. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων θα βρίσκει ριζικά αντίθετη τη "Συμπαράταξη" και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγώνες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τον Λεων. Αυδή με θερμό χειροκρότημα, όπως το ίδιο έκαναν και μετά τη σύντομη ομιλία του, μια και όπως θύμισε ο γενικός γραμματέας του σωματείου, ο Λεων. Αυδής διατέλεσε επί σειρά ετών νομικός σύμβουλος του κλάδου και μάλιστα σε δύσκολες εποχές με συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις!

Ο Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και τόνισε ότι μόνο ο συντονισμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους εργαζόμενους να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική και όσους τη στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Χρ. Σταμούλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, στηλίτευσε τη στάση της διοίκησης της ΕΘΕΛ να καλέσει σε απολογία τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στη χτεσινή στάση εργασίας, τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να περάσει και επισήμανε ότι είναι ζήτημα χρόνου το ενιαίο μέτωπο όλων των εργαζομένων.

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Θ. Κορδός,ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και εμπαιγμό και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκπρόσωποι του ΕΚΑ και ο πρόεδρος της ΟΥΠΑΕ, ενώ συγκινητική ήταν η παρουσία των συνταξιούχων Κ. Γαλάνη και Σπ. Σιμόπουλου,δύο "ιστορικών συνδικαλιστικών στελεχών" του κλάδου από το 1940!

Επακολούθησε κοινή πορεία των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ και στους ΗΣΑΠ, με κατάληξη το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, όπου οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Τ. Μαντέλη.Αντ' αυτού, συναντήθηκαν με σύμβουλό του, ο οποίος τους είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα τους παραδώσουν το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς εργασίας και στη συνέχεια "θ' αρχίσει ο διάλογος".

Ο Θ. Κορδός κατήγγειλε ότι ο Τ. Μαντέλης αγνόησε προκλητικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και δεν τους αφιέρωσε ούτε μια στιγμή, λίγο πριν προβεί σε ανακοινώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός είχε προγραμματίσει για χτες συνέντευξη Τύπου, με θέματα τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και τον σχολικό τροχονόμο. Ο υπουργός με πρόσχημα την προγραμματισμένη αυτή συνέντευξη αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων - αν και προσήλθε με καθυστέρηση στο ραντεβού του με τους δημοσιογράφους - ενώ θεώρησε σκόπιμο να ειρωνευτεί τους απεργούς, που φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, λέγοντας ότι μόνο από... λανθασμένη πληροφόρηση θα μπορούσαν να φωνάζουν συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης. Βέβαια, ο Τ. Μαντέλης μπορούσε με μια απλή δήλωση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά δεν το έπραξε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ