Η Κρατική Δούμα απέρριψε πάλι τον Β. Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας, με ψήφους 273 κατά και 138 υπέρ. Το ρούβλι συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Παραίτηση και του διοικητή της κρατικής Κεντρικής Τράπεζας
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -
Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) με 273 ψήφους κατά, 138 υπέρ και 1 αποχή απέρριψε χτες το απόγευμα, όπως αναμενόταν, για δεύτερη φορά, την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν για την πρωθυπουργία της χώρας. Η ψηφοφορία ήταν φανερή (ονομαστική). Η ψηφοφορία αυτή, όπως είναι γνωστό, έπρεπε να γίνει την περασμένη Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε για χτες Δευτέρα, ώστε να γίνουν νέες διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, ο Γιέλτσιν οφείλει να προτείνει τον ίδιο ή άλλο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού. Αν και η νέα πρόταση του Προέδρου δεν υπερψηφιστεί από τη Δούμα, η τελευταία διαλύεται από τον Πρόεδρο και προκηρύσσονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σημειώνουμε, όμως, ότι άλλο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να διαλύσει τη Δούμα που έχει αρχίσει διαδικασία καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα. Ηδη, τις τελευταίες μέρες η Κάτω Βουλή επιτάχυνε την προετοιμασία της για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του Γιέλτσιν.
Η συνεδρίαση της Δούμας ήταν θυελλώδης. Στην αρχή έγινε έντονη συζήτηση για το τρόπο ψηφοφορίας. Η πλειοψηφία των βουλευτών τάχθηκε υπέρ της φανερής ψηφοφορίας. Ο Τσερνομίρντιν, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών χαρακτήρισε ως καταστροφική την κατάσταση της χώρας και ζήτησε τη διακοπή της σύγκρουσης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Επανέλαβε τα μέτρα που προτείνει για την έξοδο της χώρας από την κρίση, πράγμα που δεν ικανοποίησε την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επέκρινε δριμύτατα τα οικονομικά σχέδια που παρουσίασε ο Τσερνομίρντιν, αμφισβήτησε τη δυνατότητά του να κάνει οτιδήποτε, με δεδομένο ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 6% του πληθυσμού και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα καταψηφίσει και πάλι τον Τσερνομίρντιν. Κατά της υποψηφιότητας του Τσερνομίρντιν τάχθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Ν. Χαριτόνοφ, ο πρόεδρος του "Γιάμπλοκο" Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και η εκπρόσωπος της βουλευτικής ομάδας "Ναροντοβλάστιε" Ελένα Πάνινα. Ο ηγέτης του φιλοκυβερνητικού κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Α. Σόχιν και ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν. Ο Ζιρινόφσκι επιτέθηκε κατά των κομμουνιστών, θεωρώντας τους υπαίτιους για όσα συμβαίνουν στη Ρωσία τον 20ό αιώνα.
Σε δύο φάσεις - πρωί και απόγευμα - διεξήχθη χτες η "στρογγυλή τράπεζα" που συγκάλεσε ο Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, με συμμετοχή του Τσερνομίρντιν, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ηγετών των συνδικάτων. Οπως αναμενόταν στη σύσκεψη αυτή δεν επιτεύχθηκε συναίνεση. Ο Γιέλτσιν κατέστησε σαφές ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του Τσερνομίρντιν για το πρωθυπουργικό αξίωμα, έκανε όμως μια "παραχώρηση" προς τη Δούμα, προτείνοντας να επικυρώσει δοκιμαστικά τώρα την υποψηφιότητά του και να επανεξετάσει το θέμα του πρωθυπουργού ύστερα από 6 μήνες.
Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ επανέλαβε την έκκληση προς τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να αποσύρει την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν και να ορίσει άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό. Σχετικά μ' αυτό, η αριστερή αντιπολίτευση πρότεινε μια σειρά ονόματα υποψηφίων για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως τους Γιούρι Λουζκόφ (δήμαρχος της Μόσχας), Γιούρι Μασλιουκόφ (Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου στην κυβέρνηση Σεργκέι Κιριένκο), Γεβγκένι Πριμακόφ (υπουργός Εξωτερικών), Βίκτορ Γκεράστσενκο (πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας) και Γεγκόρ Στρόγεφ (πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας).
Το ρωσικό ρούβλι εξακολουθεί να πέφτει ορμητικά και σταθερά και, μολονότι, αρχίζοντας από τις 17 Αυγούστου έχει υποτιμηθεί πάνω από 3 φορές έναντι του δολαρίου, αναλυτές θεωρούν ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα το μεγαλύτερο ύψος της ανόδου του δολαρίου και της πτώσης του ρουβλιού. Θα έλεγε κανείς πως τους Ρώσους, που το Γενάρη του 1992 είχαν χάσει όλες τις αποταμιεύσεις τους, σαν αποτέλεσμα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του τότε πρωθυπουργού Γεγκόρ Γκαϊντάρ και την πρώτη κατάρρευση του ρουβλιού, τη "μαύρη Τρίτη" του Οκτώβρη 1994, θα ήταν δύσκολα να τους κάνει κανείς να χάσουν την ισορροπία τους. Ωστόσο, στη Μόσχα, για παράδειγμα, επικρατεί πραγματικός πανικός. Από τα ράφια των καταστημάτων εξαφανίζονται τα προϊόντα, οι πολίτες αγοράζουν τα πάντα: αλεύρι, ζάχαρη, σιμιγδάλι, μακαρόνια, κονσέρβες, αλλαντικά και πολλά άλλα προϊόντα. Οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και στα εγχώρια προϊόντα. Οι πωλητές λένε στους αγοραστές: "Πάρτε, αύριο θα είναι ακριβότερα", ενώ είχε δηλωθεί ότι η αύξηση των τιμών θα αφορά μόνο τα εισαγόμενα προϊόντα. Οταν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν σε συνέντευξή του την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ ρωτήθηκε, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές και στα εγχώρια εμπορεύματα, απάντησε ότι αυτό είναι νομοτελειακό, διότι η αγορά είναι αγορά και αφού αυξάνουν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, αυτόματα επηρεάζονται και τα εγχώρια εμπορεύματα, ενώ κύμα υπερπληθωρισμού και πανικόβλητων εφόδων στα καταστήματα πλήττει τη χώρα. Οι συναλλαγές διακόπηκαν χτες στη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, ελλείψει προσφοράς συναλλάγματος. Σειρά περιοχών της Ρωσίας επέβαλαν διοικητικό όριο στις αυξήσεις των τιμών που, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Ναχόντκα, έχουν φτάσει το 200 - 300%.
Στο μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ντουμπίνιν έστειλε επιστολή παραίτησης στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Την παραίτηση του Ντουμπίνιν είχε ζητήσει από τον Γιέλτσιν η Κρατική Δούμα από την περασμένη Τετάρτη. Αφορμή γι' αυτό, εκτός από την κατάρρευση του ρουβλιού, στάθηκε και η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας προς 6 μεγάλες ρωσικές εμπορικές τράπεζες να μεταφέρουν τις ιδιωτικές καταθέσεις φυσικών προσώπων στο Ταμιευτήριο της Ρωσίας, πράγμα που προκάλεσε την αγανάκτηση καταθετών και τραπεζιτών.