Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ
Ο Χριστόδουλος τίμησε τον επί χούντας προκαθήμενο της Εκκλησίας

Σε μια πράξη που εμπεριέχει σαφή πολιτικό συμβολισμό, προχώρησε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,ο οποίος τέλεσε την Κυριακή στην Τήνο τρισάγιο στον τάφο του προκατόχου του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, κατά τη διάρκεια της χούντας του Παπαδόπουλου, Ιερώνυμου.Οπως είναι γνωστό, τον Ιερώνυμο διαδέχτηκε στις αρχές του 1974 ο Σεραφείμ και την εποχή του Ιερώνυμου ο Χριστόδουλος διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Με την ενέργεια αυτή, ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εξάλλου στηρίχτηκε στην εκλογή του από τους ιερωνυμικούς, πέραν του ότι "ξεπληρώνει γραμμάτια", θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σε σχέση με τον τρόπο που σκοπεύει να πολιτευτεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Χριστόδουλος χαρακτήρισε την ενέργειά του αυτή μεγάλης σημασίας. Προηγουμένως, είχε τελέσει στην Παναγία της Τήνου λειτουργία και στο κήρυγμα, που έκανε, επανέλαβε την προσφιλή του φιλολογία περί εχθρών του, "ορατών και αοράτων", προκειμένου να ενισχύσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του. Επίσης ζήτησε από τους πιστούς να προσεύχονται για να του "δίνει ο θεός φώτιση", ανάγοντας έτσι και τις όποιες ενέργειες και επιλογές του στη "φώτιση", που, υποτίθεται, του δίνει ο θεός.

"Σύννεφα" με το Πατριαρχείο

Πραγματοποιείται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή, στην Αθήνα, στο Συνοδικό Μέγαρο, η ετήσια συνάντηση των αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κεντρικό θέμα των συνομιλιών, που έχει προκαλέσει κατά καιρούς προστριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα είναι αυτό της λειτουργίας γραφείου της ελληνικής Εκκλησίας στις Βρυξέλλες. Πράγμα, για το οποίο αντιδρούσε το Φανάρι, διεκδικώντας για τον εαυτό του την αποκλειστικότητα αυτής της ενέργειας.

Ομως, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Φανάρι, Χριστόδουλος και Βαρθολομαίος είχαν συμφωνήσει στην ίδρυση κοινού γραφείου στις Βρυξέλλες, παίρνοντας ως αντάλλαγμα το Φανάρι από την ελληνική Εκκλησία την έγκριση για την ίδρυση ανάλογου γραφείου στην Αθήνα.

Τα πράγματα στο μεταξύ φαίνεται πως σκόνταψαν και πάλι, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Βαρθολομαίος φέρεται να έστειλε επιστολή προς τον Χριστόδουλο, όπου εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, γιατί η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει εν αγνοία του τις εργασίες για το γραφείο των Βρυξελλών. Μάλιστα, το Φανάρι, κοινοποιώντας την επιστολή του προς το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών, εμπλέκει και την ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θέτοντας την Εκκλησία της Ελλάδος υπό πολιτική κηδεμονία, πράγμα που δυσαρέστησε ιδιαίτερα την εκκλησιαστική ιεραρχία στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ