Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θεωρούν "μικρούς Λάτσηδες" 110 οικότροφους!

Στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών για σίτιση και στέγαση εντάσσεται η απόφαση να αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης από 110 οικοτρόφους

"Πλουσιόπαιδα" ανακάλυψαν ξαφνικά στην εστία Δόμπολη στα Γιάννενα και αποφάσισαν να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης στην εστία, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διακόπτεται η σίτιση σε όσους το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο. Το παραπάνω γεγονός εντάσσεται στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των φοιτητών και τις φοιτητικές παροχές, ενώ το σκηνικό που διαμορφώνεται στις εστίες έρχεται να συμπληρώσει η απαίτηση να υπογράφουν οι οικότροφοι υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού.

Να πώς περιγράφει η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το γεγονός: "Θέλουν να μας πείσουν ότι γύρω στα 110 "πλουσιόπαιδα" αποφάσισαν να μη νοικιάσουν ένα άνετο σπίτι στην πόλη, αλλά να εγκατασταθούν στα άθλια δωμάτια της Εστίας, ζώντας σε συνθήκες... στρατώνα (κοινές τουαλέτες, κοινά ντους). Και, αφού πρόκειται για 110... μικρούς Λάτσηδες, γιατί να σιτίζονται από το κράτος; Ομως τα πράγματα είναι για γέλια. Με την απόφαση αυτή, οι πανεπιστημιακές αρχές εξέτασαν ποιοι οικότροφοι "δεν πληρούν τις προϋποθέσεις" για να λάβουν κουπόνια σίτισης. Κατόπιν το ΕΙΝ, "ελαφρά τη καρδία" έστειλε σημειώματα στις οικογένειες αυτών των οικοτρόφων, ζητώντας τους να πληρώσουν τουλάχιστο 100.000 δρχ. αν θέλουν το παιδί τους να σιτίζεται! Κατά πώς φαίνεται, περίπου 110 συνάδελφοί μας θα αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού την τροφή τους, ξοδεύοντας ένα πολύ σεβαστό ποσό".

Η ΠΚΣ τονίζει πως "η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της απαίτησης του ΕΙΝ να υπογράψουν οι οικότροφοι υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Εστίας. Αυτό συνέβη, όταν γίνονταν οι αιτήσεις στην Εστία και μάλιστα επιλεκτικά, όχι σε όλους τους οικότροφους. Και τα δύο γεγονότα δείχνουν τη θέληση της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τόσο τους φοιτητές όσο και τους γονείς τους, παίζοντας με την αγωνία τους για το ζήτημα της σίτισης και της στέγασης. Ετσι θεωρεί ότι θα προωθήσει ευκολότερα το στόχο της, που είναι το ξεπούλημα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου".

Η ΠΚΣ διαμηνύει προς τη διοίκηση του ΕΙΝ, "που "νίπτει τα χείρας της", χαμογελώντας όμως με ικανοποίηση", προς τις αρχές του Πανεπιστημίου "που μας όρισαν τους 110 που δε θα λάβουν κουπόνια σίτισης τόσο εύκολα σαν να υπέγραφαν αυτόγραφο" και προς το "κυβερνείο των Βρυξελλών που σκοπεύει στη δημιουργία ανθρώπων υποταγμένων, δουλικά όργανα στα χέρια των πολυεθνικών" ότι "φοιτητές και γονείς, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς τους, χτίζουμε μαζί με τους μαθητές και τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς ένα ισχυρό Μέτωπο Παιδείας. Ενα μέτωπο που αντιτάσσεται στα συμφέροντα των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου".

"Η ΠΚΣ καλεί το ΔΣ της Εστίας (που απαρτίζεται από ΕΑΑΚ, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, "Ανεξάρτητους", ΕΣΟΦ), το οποίο σίγησε όταν το ΕΙΝ ζητούσε από τους οικότροφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αποδοχής του αυταρχικού εσωτερικού κανονισμού, να αναλάβει τις ευθύνες του. "Η προτροπή προς τους οικότροφους να μη δώσουν τα χρήματα που ζητά το ΕΙΝ δεν αρκεί. Το καλούμε να συγκαλέσει άμεσα Γενική Συνέλευση για την αντιμετώπιση του θέματος από το Σύλλογο. Να προωθήσει, επιτέλους, τη συνεργασία με το Σύλλογο οικότροφων των πανεπιστημιακών κατοικιών Δουρούτης. Να θέσει το θέμα στους φοιτητικούς Συλλόγους του Πανεπιστημίου. Να έρθει, τέλος, σε συνεννόηση με τους μαζικούς φορείς της πόλης", τονίζει η ΠΚΣ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ